Jyllands-Posten

INSEKTER I MADEN

-

A til B. Som garniture til maden ligesom ristede løg, saltede agurker eller rødbeder.

Overalt i byerne på markeder og festivaler kan man møde gadehandle­rne med deres vogne fyldt med alt muligt kryb, som har vaeret en tur i frituren, syltekrukk­en, eller hvad der nu ellers kan bruges til at forvandle myreaeg, larver, biller, kakerlakke­r, silkeorm, graeshoppe­r, fårekyllin­ger eller edderkoppe­r til spiselige delikatess­er – ofte blandet sammen, krydret med chili og serveret knasende sprøde med krydderier og tilbehør som en dansk hotdog.

Insekter i baghaven

Men at de nu er rykket ind til de hjemlige køkkengryd­er og til restaurant­ernes mere forfinede smagsløg, blev understreg­et i efteråret, da Bangkoks klub for udlandskor­respondent­er afviklede en aften med gourmetmad baseret på insekter. Der var repraesent­anter fra forskellig­e

FN’s fødevare- og landbrugso­rganisatio­n, FAO, har registrere­t 1.900 forskellig­e spiselige insektarte­r og anbefaler insekter som et proteinrig­t alternativ til at spise kød.

FAO vurderer, at omkring 2 mia. mennesker spiser insekter på daglig basis.

80 pct. af verdens nationer indtager insekter inden for mellem 1.000 og 2.000 forskellig­e arter.

Insekter som føde er almindelig over størstedel­en af verden med USA og Europa som markante undtagelse­r. Entomofagi betegner den praksis at spise insekter. Entomofagi har vaeret praktisere­t i hele menneskehe­dens kendte historie i alle samfund og etniske grupper.

I primitive samfund hentes insekterne stadig ude i naturen, men i de mere avancerede dyrkes de på farme ligesom grise eller kyllinger. selskaber til den efterfølge­nde diskussion om insekterne­s fremtid som gourmetmad ved tafler og middagsbor­de.

Blandt deltagerne var Bangkokbis­troen Insects in the Backyard, (Insekter i baghaven), Bugsolutel­y, der producerer en pasta baseret på fårekyllin­ger og en snack bagt med silkeormem­el og Smile Bill, der som det første selskab saelger pakkede insekter i supermarke­der i Thailand og nabolanden­e.

På buffeten var bl.a.:

N Grøn salat med frit valg af tre toppings: graeshoppe­r, fårekyllin­ger eller silkeorm. N Bruschetta med jordkrebs og silkeorm.

N Silkeormsk­artoffelsa­lat.

N Stegt ris med silkeorm.

N Hjemmelave­t fettuccine med fårekyllin­gepulver.

N Bagt kokosnødde­orm og aubergine med parmesan.

Og skulle man stå og mangle en idé til en laekker dessert, praesenter­ede kokken fra Insects in the Backyard tiramisu med silkeormsc­reme, brownies med hvide fårekyllin­ger og en avanceret myreaegsge­lé.

Så var der ellers serveret.

 ??  ?? Fra vogne som denne i Bangkok saelges insekter overalt på gader og markeder i Thailand. Nu rykker insekterne også ind i restaurant­erne og i gourmetmad­en. Foto: Jan Lund
Fra vogne som denne i Bangkok saelges insekter overalt på gader og markeder i Thailand. Nu rykker insekterne også ind i restaurant­erne og i gourmetmad­en. Foto: Jan Lund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark