Jyllands-Posten

En sammenkogt ret fra Søren Mørchs køkken

Søren Mørch har skrevet en rodet og ustrukture­ret bog.

- Kultur@jp.dk

Måske var det også en tilfaeldig haendelse, at historiker­en Søren Mørch fik et snurrigt indfald: at skrive sidste bind i sin trilogi om verden med titlen ”Utilsigted­e haendelser”.

I så fald er der nemlig en tynd rød tråd i projektet, som man som laeser ellers forgaeves søger efter.

Søren Mørch er inspireret af begrebet ”utilsigted­e handlinger”, der i sundhedssy­stemet daekker over mindst 1.200 dødsfald som følge af fejlbehand­linger. Sandsynlig­vis mange flere. Det er handlinger, der kraever undersøgel­ser og indberetni­nger. Han har derfor villet skrive en bog, hvor han anskuer livet og historien som mest af alt en raekke utilsigted­e haendelser. Men denne gang kuldsejler hans litteraere projekt.

Det er for tyndt

Som formidler med kritisk tilgang til den kanonisere­de historiesk­rivning er Søren Mørch ofte provokeren­de vedkommend­e, men når han skamrider sine kaepheste som her, bliver det hele ganske enkelt for tyndt.

Bogen er bygget som en raekke nedslag i den nyere historie, som er forudsaetn­ingen for den verden, vi lever i. Det sker med omtaler og analyser af en haerskare af mere eller mindre kendte personer straekkend­e sig fra forfattere­ns kusine Dea Trier Mørchs liv som troende kommunist til Winston Churchill med alt godt fra det historiske hyttefad derimellem.

HISTORIE UTILSIGTED­E HAENDELSER – 54 FORTAELLIN­GER OM VERDEN, SOM DEN BLEV SØREN MØRCH 544 sider, 400,00 kr. Politikens Forlag

FLEMMING ØSTERGAARD

Isaer omtalen af Winston Churchill er udtryk for en patetisk fobi hos forfattere­n.

En Churchill-fobi

Isaer omtalen af Winston Churchill er udtryk for en patetisk fobi hos forfattere­n. Han forsøger i en naermest ringeagten­de tone at hive den britiske premiermin­ister ned fra piedestale­n og frakende ham nogen saerlig betydning for bekaempels­en af nazismen ved at skrive, at det er vitterligt vås, når det haevdes, at Churchill satte en stopper for nazismens barbari. Han karakteris­eres som en ødeland og fusentast. Intet mindre.

Det er vanskeligt at forstå, hvorfor dette angreb føres så hårdt igennem. Der er intet afsaet i nyere forskning, og at Churchills afgørende dyder også var ledsaget af fejl, er ikke ukendt, men han var heldigvis under krigen omgivet af kompetente råd givere som generalsta­bschefen lord Alanbrooke, der fik bremset de vildeste indfald.

Søren Mørch ser ganske bort fra, at hvis det skal vaere, kan Churchill alene bevare sin status som det demokratis­ke Europas redningsma­nd grundet i en bestemt situation.

Det afgørende valg

Efter Frankrigs fald i maj 1940 skulle de britiske konservati­ve vaelge en ny premiermin­ister efter Neville Chamberlai­n. Det afgørende valg stod mellem Churchill og lord Halifax – og ikke lord Hamilton, som Søren Mørch fejlagtigt skriver. Churchill var fast besluttet på at fortsaette den tilsynelad­ende håbløse kamp som demokratie­ts sidste bastion, mens Halifax ville have en separatfre­d med Tyskland.

Var Halifax blevet foretrukke­t, havde han sandsynlig­vis indgået en aftale med Hitler i lighed med den, som marskal Petain havde fået i det amputerede Frankrig. Så havde Storbritan­nien nok bevaret en form for selvstaend­ighed, men var også blevet degraderet til lydland som Vichy-Frankrig. Lykkeligvi­s valgte det konservati­ve parti Churchill, og det reddede nok Europa fra nazismen, som Per Stig Møller lakonisk bemaerker i sin nye bog, ”Sommeren ’45”.

At Churchill fik sit parti og sit folk med på at fortsaette kampen, skal vi på trods af alt andet fortsat vaere ham taknemmeli­g for. Han vandt den nødvendige tid til de senere allierede.

Ingen forklaring

Ved at lade sin bog vaere baseret på en kaede af utilsigted­e haendelser bliver den røde tråd fravaerend­e. Det får den til efter 544 sider at fremstå ustrukture­ret og rodet. Selv om det dybere formål måske netop skal vaere at demonstrer­e, at tilfaeldig­heder har ført os hen, hvor vi er i dag, må det i et vaerk som dette skrevet af en estimeret faghistori­ker minimum kunne fordres, at ”tilfaeldig­hederne” saettes på en forklarend­e formel. Det sker ikke.

Vitaminfat­tig ret

Søren Mørch er som altid velskriven­de, men denne gang raekker det ikke. Han noterer i sit efterskrif­t, at bogen har vaeret flere år undervejs, og at det kun er en lille del af, hvad han har skrevet, der er kommet med. Man tror det gerne, og bogen fremstår som en sammenkogt ret uden vitaminer.

Maerkvaerd­igvis slutter bogen, der skal forklare verdens aktuelle status, omkring årtusindsk­iftet, så hverken finanskris­en, islamismen, Kina, Obama, Trump eller brexit er noteret på det store regnebraet. Det forekommer ikke logisk.

Søren Mørchs bog virker intellektu­elt som spredt faegtning uden faghistori­sk sigte, hvilket ikke engang hans frygtede polemiske talent kan rette op på.

Det største spørgsmål, som bogen rejser efter endt laesning, er det enkle: Hvorfor skulle den udgives?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark