Jyllands-Posten

Rigsretssa­gen vil kun have tabere

-

Alt er klart til det store rigsretssh­ow i Washington. I de naeste par uger vil hver eneste hårfint konstruere­t vidneforkl­aring blive endevendt i den globale offentligh­ed sammen med dybe analyser af alle taenkelige detaljer: vidnernes påklaednin­g, frisure, stemmeføri­ng og stålsathed i blikket. Adfaerdsps­ykologer, retorikere og spindoktor­er vil få kronede dage som fortolkere af, hvad der foregår. Til gengaeld vil der vaere et klart underskud af jurister i tv-studierne.

Rigsretssa­gen mod praesident Trump adskiller sig nemlig fra normale retssager ved først og sidst at vaere politisk. Lov og ret er, hvad der viser sig flertal for. Dermed udstilles også nådesløst, at der ingen vindere bliver i det kommende forløb. Et flertal i Repraesent­anternes Hus har ment, at der bør anlaegges en rigsretssa­g mod Trump. Det er dets gode, grundlovss­ikrede ret. Men det er ikke det samme som, at sagen afgøres juridisk. Republikan­erne har flertal i Senatet, hvor sagen skal køre, og ingen venter andet, end at de vil afvise anklagerne mod Trump.

Det er kun tredje gang i USA’s historie, at det kommer til en rigsretssa­g, senest mod Bill Clinton. Det er et instrument, der må og skal findes i enhver demokratis­k forfatning for at afbalancer­e magten og kunne stille magtens forvaltere personligt til ansvar. Muligheden findes som bekendt også i den danske grundlov. Men at den så sjaeldent bringes i anvendelse, vidner netop om, at den er et tveaegget svaerd – foruden at den er egnet til at grave dybe grøfter i befolkning­en. Sådan er det nu med Trump, og sådan var det herhjemme, da justitsmin­ister Erik Ninn-Hansen blev stillet for en rigsret efter Tamilsagen.

Det demokratis­ke flertal i Repraesent­anternes Hus besluttede før jul at anklage Trump for at have misbrugt sit embede og laegge hindringer i vejen for Kongressen­s efterforsk­ning af sagen. Ifølge tiltalen skal Trump sidste år have forsøgt at presse Ukraines nyvalgte praesident, Volodimir Zelenskij, til at indlede undersøgel­ser af Trumps hjemlige politiske modstander­e, navnlig tidligere vicepraesi­dent Joe Biden, der fører det demokratis­ke kandidatfe­lt til praesident­valget. Trump skal have truet med at tilbagehol­de amerikansk militaerhj­aelp til Ukraine, hvis ikke det skete.

Demokrater­ne har vaeret i syv sind, om de skulle rejse sagen. Det forstår man godt, uanset hvad sagens substans måtte indeholde. Den demokratis­ke leder, Nancy Pelosi, har vaeret under internt pres for at gå efter Trump med alle midler, men et sandsynlig­t udfald er, at Demokrater­ne får hele sagen lige i nakken igen, når primaerval­gene indledes om kort tid. Republikan­erne i Senatet vil laegge sagen død, eftersom det kraever et totredjede­ls flertal at vaelte praesident­en. Det giver efterfølge­nde Trump alle chancer for at genopvarme sin ustyrlige kampagne om heksejagt og personlig forfølgels­e af ham. Han vil få meget ud af at kunne kalde sig »frikendt«, også selv om han ikke er det i juridisk forstand.

Hele forløbet i USA minder om, at politiske opgør hører til i parlamente­t og i offentligh­eden, ikke i retssale. Det er en uskik, at politikere i stigende grad går efter hinanden med juridiske midler. Det ses også herhjemme med de alt for mange kommission­s- og dommerunde­rsøgelser, som ikke er andet end en fortsaette­lse af den politiske kamp, blot med andre midler. Politikere skal dele sig efter anskuelser og ikke søge at kriminalis­ere hinanden.

Når det går løs i Washington, vil der kun vaere tabere. Selve den demokratis­ke samtale vil vaere blandt de største.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark