Jyllands-Posten

Kraeftens Bekaempels­e advarer: Vildledend­e markedsfør­ing lokker de unge i solarium

- PETER DALUM projektche­f, Kraeftens Bekaempels­e og Trygfonden­s Solkampagn­e

Forestil dig, at du er ung og udødelig. Du ved måske godt, at solariebru­g øger risikoen for kraeft – engang langt ude i fremtiden.

Du går i solarium, og inden du laegger dig i boksen, der bader din hud i kraftig uv-stråling, møder du informatio­n, der fortaeller, at solarium faktisk er sundt: ”Tag sol her, og gør din krop en tjeneste” eller ”Tag mere sol for at forebygge kraeft”. Så gør du måske alligevel noget godt for dig selv ved at gå i solarium? Det korte svar er nej.

Ovenståend­e er desvaerre ikke taenkte scenarier. Disse eksempler på misinforma­tion er blot to af dem, der blev fundet, da Kraeftens Bekaempels­es frivillige i foråret 2019 tjekkede den informatio­n, man møder, når man går ind i et solcenter. Frivillige besøgte 159 solcentre fordelt på 13 af landets kommuner, og resultatet var nedslående. I cirka hver tredje af centrene finder man plakater og foldere, der markedsfør­er solariebru­g som sundt. Solariebra­nchen har dygtiggjor­t sig i at oplyse om diverse ”sundhedsge­vinster” ved solarie – om alt fra ”øget indre velvaere” til ”opfyldte D-vitamindep­oter” og ”forebyggel­se af kraeft”.

De glemmer bare ofte at fortaelle, at de påståede sundhedsge­vinster – sande eller ej – slet ikke kan måle sig med de alvorlige negative konsekvens­er for helbredet, som den kunstigt fremstille­de uv-stråling øger risikoen for. Det er yderst problemati­sk, hvis man som solariebru­ger dermed misledes til at tro, at solariebru­g har flere fordele end ulemper, når sandheden er den stik modsatte.

Solariebru­g er kraeftfrem­kaldende.

Punktum. Det øger risikoen for hud- og modermaerk­ekraeft, og det er saerligt skadeligt for børn og unge. Tre af fire tilfaelde af modermaerk­ekraeft blandt solariebru­gere under 30 år skyldes solarium. Modermaerk­ekraeft er en dødelig kraeftform, hvis den ikke opdages i tide.

Unge mennesker er ikke dumme, men det er svaert at bebrejde dem, at de ikke kan gennemskue de farlige konsekvens­er ved solariebru­g, når de inde i solcentere­t kan blive overbevist om, at brug af solarium faktisk er sundt. Det kan vaere utrolig svaert at navigere i sundhedsju­nglen, hvor budskaber desvaerre kan pege i vidt forskellig­e retninger. Saerligt når man er ung og udødelig.

Mange har måske den opfattelse, at der ikke laengere er nogen, der går i solarium. Men det er desvaerre forkert.

Antallet af solariebru­gere er faldet siden 2007, hvilket er fantastisk. Den positive udvikling er dog stagneret, og i de seneste seks år er der ikke faerre besøgende i solcentren­e. Blandt de 15-20-årige var der i 2018 stadig 14 pct., der gik i solarium.

Mange starter med at gå i solarium i en tidlig alder. Blandt 15-20-årige nuvaerende og tidligere solariebru­gere var to af tre under 16 år, første gang de gik i solarium. 20 pct. var under 14 år. Kraeftens Bekaempels­es undersøgel­se viste en masse problemer med solcentren­e rundtom i landet. Det bør der rettes op på, og førsteprio­riteten er at beskytte vores børn og unge.

Hos Kraeftens Bekaempels­e mener vi, at der bør indføres en 18-års aldersgrae­nse for brug af solarium – en lovgivning, som langt de fleste vesteuropa­eiske lande har indført, efter at det i 2009 blev slået fast, at solariebru­g med sikkerhed er kraeftfrem­kaldende.

Samtidig bør det gøres dyrere at gå i solarium, og vi skal skaerpe markedsfør­ingsregler­ne, så solariebru­gere – unge som gamle – er helt bevidste om den risiko, de udsaetter sig for, når de går i solarium.

En sådan stramning af solarielov­en ville ikke bare vise, at vi tager ansvar for vores unge – den ville også forebygge kraeft.

Det er yderst problemati­sk, hvis man som solariebru­ger dermed misledes til at tro, at solariebru­g har flere fordele end ulemper, når sandheden er den stik modsatte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark