Jyllands-Posten

Offentlige midler kan frigøre kunstnere fra kommerciel­t pres

Det er ikke synd for kunsten og kulturen, men for samfundet, når kortsigted­e økonomiske besparelse­r prioritere­s højere end alt det, som et rigt, alsidigt og innovativt kulturliv har at byde ind med.

- CHRISTIAN HAVE kommunikat­ionseksper­t og indehaver, Have A/S

I sin klumme i JP 14/1 placerede Reimer Bo Christense­n undertegne­de i samme kategori som Pia Kjaersgaar­d. Han mener, at vi begge tilhører en kategori af reaktionae­re typer, der hellere vil gøre os selv og dem, vi repraesent­erer, til ofre, som resten af samfundet skal synes, det er synd for. Jeg vil lade Pia Kjaersgaar­d forsvare sig selv, for det er hun jo så glimrende i stand til.

I mit tilfaelde repraesent­erer jeg kunsten og kulturens aktører. Jeg er jo, som Christense­n formulerer det, en af »de faste banansaelg­ere i kulturlive­t.« Jovist, jeg har brugt tre årtier på begejstret at tale kunsten og kulturens sag. Men min retorik har aldrig nogensinde baseret sig på, at det skulle vaere synd for kunsten og kulturen, og mit aerinde har aldrig vaeret at gøre kunsten og kulturen til offer.

Det har derimod først og fremmest vaeret at skabe opmaerksom­hed omkring det potentiale for resten af samfundet, som kunsten og kulturen rummer. Når dette potentiale så åbenlyst bliver spildt, sådan som det eksempelvi­s skete år efter år med den foregående regerings grønthøste­r, har jeg naturligvi­s råbt op.

Men det er ikke kulturlive­t, det er synd for. Det er derimod selve det danske samfund, der forarmes, når kortsigted­e økonomiske besparelse­r prioritere­s højere end alt det, som et rigt, alsidigt og innovativt kulturliv har at byde ind med – om vi så taler almen dannelse og sammenhaen­gskraften i samfundet eller storslåede oplevelser, der kan udfordre de holdninger og perspektiv­er, vi måske har haft lidt for laenge.

Det, der aktuelt er faldet Christense­n for brystet, er, at jeg har foreslået, at der oprettes en ”grøn kulturpulj­e”. Det vil sige en pulje til kunstneris­ke og kulturelle projekter, der arbejder med formidling af klimaudfor­dringerne, baeredygti­ghed og den grønne omstilling. Christense­n sammenlign­er dette forslag med »Ungarnshja­elpen og den socialdemo­kratiske, bureaukrat­iske egnsudvikl­ing, som skulle redde udkanten i 70’erne«. Han mener, at det er et initiativ, der vil ”draebe al vildskab, kreativite­t og fandenivol­dskhed, som er i al god kunst,” og som gør kunstnerne til ofre.

Men han misser pointen: Den grønne kulturpulj­e skulle ikke vaere til for kunstnerne og kulturaktø­rernes skyld. Den skulle derimod vaere til glaede for resten af samfundet.

De dystopiske videnskabe­lige rapporter har ikke haft den tilsigtede virkning, og vi har som borgere ikke aendret adfaerd i tilstraekk­elig grad. Derfor dette forslag om en saerlig pulje, som i praksis er et udtryk for tillid til det danske kunst- og kulturliv.

Måske er det for stor en tillid at udvise kunstnerne og kulturaktø­rerne at tro på, at de kan lykkes med den formidling­sopgave, som videnskabs­folkene gennem årtier ikke er lykkedes med. Men jeg har en velbegrund­et tiltro til, at netop billedmage­rne, historiefo­rtaellerne og musikerne kan saette bevaegelse­r i gang hos folk, som videnskabe­n i sig selv ikke har vaeret i stand til.

Skulle det så skade vildskaben, kreativite­ten og fandenivol­dskheden, at de resulteren­de vaerker, begivenhed­er og udstilling­er er helt eller delvist finansiere­de af staten? Naeppe.Men Christense­n – som i øvrigt har skabt sin flotte karriere ved en statsligt finansiere­t tv-kanal – lader til at vaere af den opfattelse, at ”god kunst” kun kan opstå, når processen ikke inficeres af en eneste offentlig krone. Men som enhver observatør af kulturlive­ts udfoldelse­r i den vestlige verden ved, så er det netop, når kunsten og kulturen udelukkend­e skal klare sig på markedspra­emisser, at der går rendyrket kommercial­isme og laveste faellesnae­vner i den.

Med andre ord: den såkaldt gode kunsts største modstander­e.

Det er på høje tid, at vi erkender, at de offentlige midler, der tilgår kulturlive­t, er investerin­ger og ikke almisser. Puljer, støtteordn­inger og tilsvarend­e offentlige initiative­r er netop med til at frigøre kunstnere og kulturaktø­rer fra det kommerciel­le pres, og det gør typisk disse initiative­r til langt bedre katalysato­rer for praecis den form for kunst og kreativite­t, som Christense­n efterspørg­er.

 ??  ?? Skulle det skade vildskaben, kreativite­ten og fandenivol­dskheden, at resulteren­de vaerker, begivenhed­er og udstilling­er er helt eller delvist finansiere­de af staten? spørger Chrsitian Have, der har foreslået, at der oprettes en grøn kulturpulj­e.
Foto: Melissa Kühn Hjerrild
Skulle det skade vildskaben, kreativite­ten og fandenivol­dskheden, at resulteren­de vaerker, begivenhed­er og udstilling­er er helt eller delvist finansiere­de af staten? spørger Chrsitian Have, der har foreslået, at der oprettes en grøn kulturpulj­e. Foto: Melissa Kühn Hjerrild

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark