Jyllands-Posten

Lad os begynde med at afkriminal­isere narkotika

- ANDERS PAABØL CHRISTENSE­N lokalforma­nd (LA) Ringkøbing-Skjern

Euforisere­nde stoffer kan vaere farlige – meget farlige. Men de bliver ikke mindre farlige af at blive produceret illegalt i uhumske kaelderlok­aler uden nogen form for hygiejne, og de bliver slet ikke mindre farlige af, at producente­rne er så usle mennesker, at de iblander rottegift og andre farlige kemikalier for at maksimere profitten med unge menneskers død til følge.

Derfor glaedede det mig også, da Alternativ­et forleden praesenter­ede et forslag om at afkriminal­isere brugen af euforisere­nde stoffer efter portugisis­k forbillede. Det skal således ikke laengere vaere en sag for retssystem­et, hvis en person tages med narkotika til eget forbrug.

I stedet for at møde misbrugere med bøder og faengselss­traffe, skal de mødes med hjaelp og behandling.

Forslaget er altså et forfrisken­de opgør med årtiers forfejlet socialpoli­tik. Det vil vaere en enorm forbedring for de mest udsatte stofbruger­e, som i øjeblikket bliver fastholdt i en ond cirkel af misbrug, kriminalit­et og straf. Samtidig vil en afkriminal­isering vaere første skridt på vejen mod at legalisere en raekke euforisere­nde stoffer og dermed tage en betydelig indtaegtsk­ilde vaek fra rockere og bander.

Kigger man mod Portugal, hvor man afkriminal­iserede besiddelse af både hårde stoffer og cannabis i 2001, kan det konstatere­s, at forbruget af hårde stoffer er lavere nu, end det var inden man afkriminal­iserede, og langt lavere end forbruget er i Danmark for nuvaerende.

Helt konkret anslås det af European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, at 6,8 pct. af den danske befolkning i aldersgrup­pen 16-34 år har benyttet sig af hårde stoffer som kokain, MDMA og amfetamin inden for de seneste år, hvorimod det tilsvarend­e tal i Portugal er 0,5 pct. Danskere benytter altså hårde stoffer 13-14 gange mere end portugiser­e, på trods af at brugen af stofferne er kriminalis­eret i Danmark. Hvis man ser på dødsfald, er billedet det samme. I Danmark blev der i 2016 registrere­t 237 narkorelat­erede dødsfald, og gennem de seneste 10 år har det samme tal lagt stabilt mellem 200 og 300 dødsfald.

I Portugal var der derimod blot 30 narkorelat­erede dødsfald i 2016, og dette er på trods af, at Portugals befolkning er cirka dobbelt så stor som den danske.

Som de ovenståend­e tal viser, er forbud en dårlig måde at forhindre mennesker i at benytte euforisere­nde stoffer.

Forbuddet har tvaertimod den uhensigtsm­aessige effekt, at kvaliteten af stofferne bliver dårlig og endda farlig, da der ikke er nogen form for kontrol med produktern­e. Derudover er det lettere tilgaengel­igt for børn, da de pushere, som saelger stofferne, ikke har aldersgrae­nser, som der kunne vaere på et legalt marked. Desuden skubbes skrøbelige misbrugere ud i mørket i stedet for at blive tilbudt den hjaelp, som de muligvis traenger til.

Hvis man reelt ønsker at hjaelpe de mennesker, som af den ene eller anden årsag er endt i misbrug, er der meget, som tyder på, at vi skal have et opgør med den forfejlede krig mod narkotika og netop følge lande som eksempelvi­s Portugals eksempel i stedet for at fortsaette med at smide udsatte mennesker i faengsel for offerløse forbrydels­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark