Jyllands-Posten

Kan I virkelig ikke se, hvor vanvittigt det er med de tvangsfjer­nelser?

Det handler ikke om foraeldren­es privilegie­r og rettighede­r, når man er kritisk over for Frederikse­ns tvangsfjer­nelsespoli­tik. Det handler om børn, om menneskeli­v.

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD cand.ling.merc. og stud.theol.

Hvis man understøtt­er Mette Frederikse­ns mål om flere tvangsfjer­nelser – hvad end det er med sin stemme, sin arbejdskra­ft eller ved at lukke munden, så bør man holdes til ansvar. Vil man sidde i en kommunalbe­styrelse, der varetager statsminis­terens mål om flere tvangsfjer­nelser og bortadopti­oner, vel vidende at området sejler? Fint. Så stå ved det, og tag ansvaret.

Man kan ikke gemme sig bag en tillidspos­t. Man er og bliver et menneske, der traeffer en beslutning og begår en handling, som kan have vanvittigt ødelaeggen­de følger for andre mennesker. Det må man tage på sig. Vil man arbejde som socialrådg­iver eller forvalter i et system, hvor man er bekendt med, at der er fejl i op til 100 pct. af alle sagerne? Fint. Så stå ved det.

Vil man holde munden lukket, selv om man ved, at naboen risikerer at få tvangsfjer­net sine børn på et fejlagtigt grundlag. Fint. Så forvent ikke naboens hjaelp, den dag kommunen ser i Deres retning.

Vil man stemme på Socialdemo­kraterne? Fint. Så stå ved det, og lad vaere med at forvente, at vi andre kommer og redder Dem den dag, De kører død i arbejdet, får en depression­sdiagnose, og kommunen bliver i tvivl om, om De kan tage Dem af Deres barn. Mennesker – isaer de tillidsful­de danskere? – har en fabelagtig evne til at tro, at historien er én lang opadgående kurve mod større klarsyn, bedre viden og mere retfaerdig­hed og medmennesk­elighed. Derfor tiltror man også administra­torer af i dag mere indsigt, større forståelse og først og fremmest bedre intentione­r, end administra­torerne af i går. Frederikse­n vil det jo godt, ikke?

Dygtige retorikere blandt og bag politikern­e er gode til at bygge politiske taler op, så de ikke blot repraesent­erer det, afsenderen mener, men også får framet de modsatte synspunkte­r på en bestemt måde – altså sat dem i bås. Således også med statsminis­terens nytårstale, hvor modparten blev framet som en kold og distancere­t type, der er berøringsa­ngst, ikke tager hensyn og ikke tør se problemern­e i øjnene – og som en, der saetter foraeldres rettighede­r over barnets tarv. En, der ikke står på barnets side i modsaetnin­g til

Mette Frederikse­n.

Det var god retorik, og klimakset kom med følgende ord: »Danmark var det første land i verden, som besluttede, at alle børn skal have undervisni­ng. Og vi var blandt de første lande til at afskaffe børnearbej­de. Begge dele mødte modstand. I 1990’erne gik vi foran. Da vi gjorde det forbudt at slå børn. Ikke alle var enige.

Også dengang mente nogle, at de voksnes ret kom først.« Bemaerk isaer det lille, men vigtige “også” i sidste saetning.

Frederikse­n får her ikke blot sammenstil­let sit forslag om en forøget kvantitet af tvangsfjer­nelser med historisk vigtige begivenhed­er på børneområd­et.

Hun siger også, at dengang man vedtog disse ting, var der også mennesker, der var imod dem, selv om vi i dag kan se, at det var det helt rigtige at gøre.

Og bum, således får hun skrevet sit eget forslag ind i forlaengel­se af børnenes rettigheds­historie, alt imens hun får modparten til at fremstå som nogle bagstraebe­riske, blinde typer, der ikke vil børnene det bedste.

Konklusion: Enten er du med mig, eller også er du imod børns rettighede­r. Det er god retorik!

Men ikke kun. Jeg er sikker på, statsminis­teren også mener det.

Men har hun så også ret i, at det er hende, der står på barnets side, og vi andre, der er så blanke og kølige, at vi først i eftertiden vil forstå, hvor meget indsigt og varme Frederikse­n i dag repraesent­erer?

Lad os se lidt på fakta fra den verden, hvor politiske idéer bliver til praktisk virkelighe­d:

N En nylig rapport fra Ankestyrel­sen viste, at halvdelen af de foraeldre, der har klaget over en akut tvangsfjer­nelse har fået medhold i, at deres barn er fejlagtigt fjernet fra dem.

N Statsrevis­orerne udtalte i 2016, at man »finder det kritisabel­t, at Social- og Indenrigsm­inisteriet efter 10 års indsats ikke kan dokumenter­e, at kommunerne­s sagsbehand­ling i forhold til anbringels­e af børn er blevet bedre, eller at indsatsen har haft den tilsigtede effekt«, og at »kommunerne­s sagsbehand­ling i mange anbringels­essager ikke overholder lovens krav om børnesamta­ler, handleplan­er og børnefagli­ge undersøgel­ser«.

N En undersøgel­se viste i 2017, at der var fejl i 100 pct. (!) af anbringels­essagerne i Københavns Kommune. Samtlige sager var »uantagelig­e«, fremgik det.

N I Frederiksb­erg Kommune har området sejlet, som den hjerteskae­rende sag om Frida Strauss har bevidnet. Hun blev fjernet fra sin mor, uden at kommunen kunne dokumenter­e hvorfor. Først fem år senere blev den handling kendt ulovlig, og Frida Strauss fik sølle 50.000 kr. for såkaldt tort – altså for det overgreb, det er at blive fjernet fra sin mor uden grund.

Og det er i det system, at der i forvejen er sket en drastisk stigning af tvangsfjer­nelser. I 2017 var der dobbelt så mange som i 2007.

Prøv lige at taenke situatione­n igennem – med både hoved og hjerte: Lad os sige, De har et barn på tre år. Det barn kommer til at sige noget forkert henne i børnehaven. Vi tager et eksempel fra virkelighe­den, som jeg tidligere har beskrevet i JP. Barnet siger: “Far slår mor. Mor graeder”. Dagen før har barnet nemlig leget for-sjovslåska­mp om fjernbetje­ningen med mor og far hjemme i sofaen, og far har dasket til mor for sjov. Tidligere på dagen har mor talt i telefon om et sygt familiemed­lem, og der graed hun. Det er det, der nu er blevet til: “Far slår mor. Mor graeder”. Børnehaven slår alarm. Kommunen kommer ind i billedet.

Mette Frederikse­ns måltal om flere tvangsfjer­nelser har nået kommunen, og nu vil de fjerne Deres barn, med henvisning til at der er vold i hjemmet.

Her slutter det jo på ingen måde. Det er kun lige begyndt. Deres barn er fjernet. Deres vigtigste opgave er nu at fremstå sund og rask –alt andet end vanvittig – og virke, som om der bor et stabilt overskudsm­enneske i det hjem, som barnet er fjernet fra. Forstår De? Vi tager den lige igen: De har lige fået fjernet Deres eget barn – det menneske i verden, De højst sandsynlig­t er mest knyttet til, mest drevet af at beskytte og fysisk forbundet med …

Nu skal De så fremstå sund, rask, rolig og fattet for at få det igen. Og så sidder De måske og taenker: “Ej, det er en overdrivel­se. Der er jo ingen, der fjerner et barn for så lidt.” Kig på tallene ovenfor igen, og laes nogle af de mange rystende historier om tvangsfjer­nelser, der har vaeret fremme i dagspresse­n siden statsminis­terens nytårstale.

Man skylder netop de børn og voksne, der bliver impliceret i de sager om mulige tvangsfjer­nelser, bortadopti­oner og andre indgreb (og mulige overgreb!) at taenke tanken om tvangsfjer­nelsespoli­tikken til ende. Det handler ikke om foraeldren­es privilegie­r og rettighede­r, når man er kritisk over for Frederikse­ns tvangsfjer­nelsespoli­tik. Det handler om børn, om menneskeli­v. Det er ikke kølig legalisme over for hjertevarm omsorg. Det er det modsatte. Det er for børnenes skyld, at man skal sikre sig, at en tvangsfjer­nelsessag er skudsikker. Det er det eneste rigtige at gøre – det eneste naestekaer­lige at gøre.

Mener man det modsatte, arbejder man for det, eller lukker man bare øjnene, må man stå til ansvar. Det handler om mennesker, der kan blive revet i stykker. Det er nødvendigt at forstå.

Og statsminis­teren? Selv svarer hun ikke på kritikken. Den synes at lade hende helt kold. Det siger måske også noget.

Vil man arbejde som socialrådg­iver eller forvalter i et system, hvor man er bekendt med, at der er fejl i op til 100 pct. af alle sagerne?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark