Jyllands-Posten

»Jeg skal ikke traene en anden spiller Det er 100 procent sikkert«

Piotr Wozniacki spår en lys fremtid for dansk tennis. Det er usikkert, om hans egen erfaring som tennistrae­ner skal bruges andre steder.

- MIKKEL HEMMERHANS­EN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r mikkel.hemmer@jp.dk

Piotr Wozniacki står med favnen fuld af gule tenniskets­jere af maerket Babolat. De skal afleveres til opstrengni­ng i et rum, som i disse uger er omdannet til en opstrengni­ngsfabrik, der servicerer alle spillere.

I knap 20 år har det vaeret rutine. Men måske er det sidste gang, han skal indlevere datterens ketsjere og sikre sig, at de nye strenge bliver spaendt med praecis det antal kilo, som passer til Caroline Wozniacki.

Det er ikke kun Caroline Wozniackis karriere, der slutter i Australien.

Det er også et årelangt kapitel, der lukkes for Piotr Wozniacki. Han har traenet Caroline, lige siden hun begyndte at spille tennis i Køge Tennisklub.

»Det er lidt specielt, fordi det er den sidste turnering. Det er meget specielt,« fortaeller han, da JyllandsPo­sten møder ham i Melbourne efter søndagens traening.

En del af en maskine

Han vil dog ikke stille op til det store afskedsint­erview, inden den allersidst­e bold er slået.

Hvad vil du savne mest?

»Det ved jeg ikke. Lige nu er jeg i det på samme måde, som jeg altid er. Vi har de samme rutiner, og vi gør det på samme måde, som sidste år her i Australien. Jeg er en del af en maskine. Jeg taenker ikke så meget frem. Når Caroline har slået den sidste bold, kan vi tale om det,« siger Piotr Wozniacki.

For to uger siden spillede Caroline Wozniacki sig frem til semifinale­n i en turnering i Auckland på New Zealand. Fysisk virker hun ikke slidt ned, og med en alder på 29 år kunne hun formentlig godt holde til nogle år mere på topplan. Alligevel kan Piotr Wozniacki godt forstå datterens beslutning.

»Jeg føler, at det er rigtigt, at hun kigger frem imod andre ting i livet. Hun stopper, fordi hun vil lave andre ting, og derfor har hun taget den beslutning,« siger Piotr Wozniacki.

Penge taler man ikke om

Den 57-årige Piotr Wozniacki har dedikeret sit liv til datterens karriere. Det har vaeret hans arbejde. Han traenede hende selv i de unge år, og i 20 år har han rejst verden rundt med datteren til små og store turneringe­r.

Det har vaeret hans arbejde, og det har gjort ham økonomisk uafhaengig. Wozniacki-familien vil ikke offentligt tale om penge, så hvordan praemieind­taegter og sponsorkro­ner er blevet fordelt imellem udøver og traener igennem årene er uvist. Men det er velkendt, at familien har passet godt på formuen og undervejs investeret i ejendomme.

Piotr Wozniacki blev født i den lille by Przemkow på den første dag i 1962. Senere kom lillesøste­r Teresa til. Mor Bozena var gymnasiela­erer i idraet og biologi, far Tadeusz spillede for det lokale fodboldhol­d. Han havde en høj stjerne i det kommunisti­ske land, hvor sporten blev brugt politisk, men økonomisk var der ikke meget at rutte med.

Anede intet om tennis

Piotr Wozniacki blev, ligesom sin far, profession­el fodboldspi­ller og havnede ad den vej i Danmark.

Efter sin fodboldkar­riere tjente han gode penge på at eksportere og importere varer til og fra Østeuropa, men han mistede det hele i 1990’erne i et bankkrak, og familien flyttede fra villa med swimmingpo­ol til en lejet lejlighed.

Det var herefter, at Piotr

Wozniacki for alvor engagerede sig i datterens tennis. Men han anede intet om spillet, da han kastede sig ud i projektet. Han vidste en masse om fysisk traening, østeuropae­isk traeningsd­isciplin og mental indstillin­g til eliteidrae­t.

Resten har han samlet op undervejs. Spørgsmåle­t er, om den viden skal bruges.

Han afviser at blive fuldtidstr­aener for en anden spiller og rejse med rundt i verden på WTA Touren.

»Jeg skal ikke traene en anden spiller på fuld tid. Det er 100 procent sikkert,« siger Piotr Wozniacki.

Hvad skal du lave?

»Det ved jeg ikke. Jeg har lidt planer, men det er privat, og jeg tror ikke, at det er så interessan­t for andre. I første omgang skal jeg på ferie, og

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark