Jyllands-Posten

Wolfsburg har knaekket klimakurve­n

VfL Wolfsburg har saenket sit CO2-udslip med 15 pct. Det giver både mening for klimaog pengeregns­kabet.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

Hvis man ikke tager en chance, kommer man aldrig foran.

Under den parole har den tyske

Bundesliga­klub VfL

Wolfsburg opnået succes med en klimastrat­egi, der både giver afkast på goodwill-kontoen og et plus i økonomien.

I 2011 besluttede tyskerne sig for at aendre strategien, således at klubben kunne få en grøn profil.

»Det var egentlig lidt af en chance at tage, for på det tidspunkt var der ikke noget pres fra omverdenen,« siger Nico Briskorn, der er chef for Corporate Social Responsibi­lty, en afdeling, der fører kontrol med fodboldklu­bbens samfundsan­svar.

Wolfsburg var Tysklands første fodboldklu­b til at tage dette skridt, og det betyder, at klubben har stort indblik i, hvilket klimaaftry­k den saetter.

Det første skridt i 2011 gik på at saette et mål. Her blev der fastsat, at klubben skulle saenke sin CO2-udledning med 25 pct. inden 2018. På sin vis nåede klubben sit mål, da reducering­en endte på 48 pct.

»Men vi må dog aendre det samlede regnskab til 15 pct., for vi har siden 2011 bygget tre nye bygninger blandt andet et stadion til vores kvindehold, og det koster selvfølgel­ig i CO2-regnskabet,« siger Nico Briskorn. Et af de første skridt var at kigge på strømforbr­uget.

»Det første, vi gjorde i 2011, var at skifte til grøn strøm. Vi fik eksterne eksperter til at kigge på potentiale­t i brug af strøm og lagde en femårsplan for at skifte alle paerer til LED lige fra stadionlys til alle andre lamper i organisati­onen,« siger Nico Briskorn.

Udskiftnin­gen var også gavnlig fra et økonomisk synspunkt.

»Miljøet kommer først, men vi sparer også penge. LED-paererne på stadion har en levetid på 50.000 timer i stedet for 3.000 timer for almindelig­e paerer, og LEDpaerern­e bruger 12 pct. mindre strøm. Det kraever en investerin­g at skifte til LED, men på det lange straek er det også finansielt interessan­t,« siger Nico Briskorn.

I Danmark har ingen forbund eller klubber skrevet under på FN-initiative­t ”Sports for Climate Action” fra 2018, men Wolfsburg underskrev med det samme.

»FN er jo et staerkt brand, og vi kørte allerede efter de principper, som initiative­t

består af. Et af principper­ne handler om at udbrede klimabevid­sthed mod fans, og det, synes vi, er en god kombinatio­n,« siger Nico Briskorn.

Tag cyklen til stadion

Klubben har opfordret sine fans til at tage cyklen på stadion eller at fylde bilen op, når man alligevel skal afsted. Den har afholdt konkurrenc­er, hvor man kunne vinde en cykel, hvis man slog billeder af sig selv op på sociale medier, hvor man var på cykel.

Det er ikke kun klubbens fans, der opfordres til at benytte klimavenli­ge transportm­idler. Siden 2016 har alle ansatte kunnet købe togbillett­er til nedsatte priser, mens der er stillet cykler op omkring fodboldklu­bbens anlaeg, sådan at ansatte kan cykle mellem bygningern­e, når de skal transporte­re sig rundt på området.

Hvert andet år har Wolfsburg et eksternt firma til at udarbejde en rapport om klubbens påvirkning af klimaet.

Her indregner man også fansenes klimapåvir­kning.

»Hvert andet år laver vi en rundspørge på kampdage, hvor vi spørger fans om, hvorvidt de er ankommet til stadion i bil, på cykel eller med offentlig transport, hvor mange passagerer der er i bilen osv. I 2015 fik vi lavet en analyse af vores 20.000 medlemmer, hvor vi f.eks. kigger på, hvor de bor, og på den måde kan vi udregne deres CO2-aftryk,« siger Nico Briskorn.

Øget vandforbru­g

Rapporten indeholder også tal om forbrug af vand, hvor meget affald der ophober sig på kampdage og endda forbruget af A4-papir.

Når klubben vander sine baner, kommer vandet fra en tilstødend­e kanal, Mittelandk­anal. Rapporten viser f.eks., at vandforbru­get er steget fra 2016 til 2018.

»Det var en varm sommer i 2018, og vi måtte vande mere, så der er en naturlig forklaring,« siger Nico Briskorn.

Stigningen i forbruget af A4-papir forklares med, at organisati­onen er blevet kraftigt udvidet siden 2016.

Men pointen for Wolfsburg er, at der er fokus, og når man har tal, kan man vurdere, hvor der skal saettes ind.

»Man skal bare starte et eller andet sted, og man behøver ikke at gøre alt til at begynde med. Man skal forstå, at det er en lang rejse. Men efter naesten 10 år har det vist sig, at den chance, som vi tog, var rigtig, og at det her en fordel for klubben, for image, for at hente sponsorer og for en mindre elregning,« siger Nico Briskorn.

SUNE BERG HANSEN

mat

Der er forceret

 ??  ?? VfL Wolfsburg byggede fra 2013 til 2015 et stadion til klubbens kvindehold med bl.a. danske Pernille Harder. Byggeriet kostede i CO2-regnskabet. Foto: Fabian Bimmer/Reuters
VfL Wolfsburg byggede fra 2013 til 2015 et stadion til klubbens kvindehold med bl.a. danske Pernille Harder. Byggeriet kostede i CO2-regnskabet. Foto: Fabian Bimmer/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark