Jyllands-Posten

Hver sjette drømmer om nedsat tid

Trods flere på deltid og mere ferie drømmer hver sjette beskaeftig­ede om at arbejde mindre, viser undersøgel­se fra Danmarks Statistik.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Omtrent hver sjette beskaeftig­ede herhjemme, cirka 382.000, ønsker at arbejde mindre, end de allerede gør.

Det viser arbejdskra­ftsundersø­gelsen fra Danmark Statistik forleden.

Ønsket om at arbejde faerre timer er isaer udtalt blandt arbejdsmar­kedets kernetropp­er i alderen mellem 35 og 44 år, hvor hver femte svarer, at de gerne vil arbejde faerre timer.

I forvejen arbejder en fjerdedel af de beskaeftig­ede herhjemme på deltid.

»Det er egentlig slående. Der er kommet mange flere på deltid de seneste år, og alligevel er der endnu flere, der gerne vil ned i tid,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

»Det er en lille smule bekymrende. Hvis de fik lov, så ville det draene en meget stor del af arbejdssty­rken,« fortsaette­r han.

Omtrent 17 pct. af dem i alderen mellem 45 og 54 ønsker at arbejde mindre, mens andelen blandt dem i alderen 55 til 64 år var 18 pct.

Faerre arbejder fuldtid

9 af 10 af dem, der ønsker at gå ned i tid, var beskaeftig­et på fuldtid, og 21 pct. havde en lang videregåen­de uddannelse. Omtrent en femtedel havde en kort eller mellemlang videregåen­de uddannelse.

Antallet af arbejdstim­er per beskaeftig­ede per år er faldet støt siden 1970’erne i takt med, at der er kommet flere feriedage, og at antallet af deltidsans­atte er steget.

I 1970 arbejdede en beskaeftig­et således omtrent 1.845 timer om året, mens vedkommend­e i dag arbejder omtrent 1408 timer, ifølge en opgørelse fra taenketank­en Kraka.

»Vi har i mange, mange år haft den udvikling, at vi arbejder faerre timer. Sådan nogle tal signalerer, at den udvikling vil fortsaette,« siger Las Olsen.

 ??  ?? Drømmen om at arbejde mindre lever hos mange, viser en ny undersøgel­se.
Drømmen om at arbejde mindre lever hos mange, viser en ny undersøgel­se.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark