Jyllands-Posten

Nu er det største stridspunk­t, hvad udbytter i

Fagbevaege­lsen vil have fodfaeste i Tryghedsgr­uppen, som ikke laengere er kendetegne­t ved manglende demokrati.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Fra mandag kan 500.000 Tryg-kunder i Region Hovedstade­n stemme på 70 kandidater, som stiller op til repraesent­antskabet i Tryghedsgr­uppen. De kaemper om 21 pladser. Her kan du blive klogere på valget og kampen om Tryghedsgr­uppens formue.

Udviklinge­n

Tryghedsgr­uppen, der ejer 60 pct. af den børsnotere­de forsikring­skoncern Tryg, styres af et 70 mand stort repraesent­antskab og har i det seneste årti vaeret igennem et hav af opgør om, hvem der har ret til selskabets formue.

Primus motor i den kamp var den tidligere bankdirekt­ør Jørn Astrup Hansen, som har ført retssag mod Tryghedsgr­uppen med påstand om, at den som en selvejende organisati­on var en ulovlig konstrukti­on. Tryghedsgr­uppen burde derfor opløses, og formuen, som igennem mange år er opbygget af kunderne i Tryg, der var et gensidigt forsikring­sselskab frem til 1991, burde udbetales til netop kunderne, mente han.

Jørn Astrup Hansen førte sagen helt til Højesteret, men tabte den. I mellemtide­n var ”oprøreren” blevet valgt ind i Tryghedsgr­uppens repraesent­antskab, hvor han arbejdede for at få flere ligesinded­e indvalgt. Han er i dag faldet for aldersgrae­nsen.

Jørgen Astrup Hansen vurderer, at de mange års kamp for at udlodde formuen til de ifølge ham retmaessig­e ejere, medlemmern­e, har rykket

Tryghedsgr­uppen i den rigtige retning.

»Interessen for demokratie­t i Tryghedsgr­uppen er vakt, og den kan ledelsen nu ikke spole tilbage. Det glaeder mig, at det ikke laengere er direktione­n, der vaelger bestyrelse­n, som vaelger repraesent­antskabsme­dlemmerne,« siger Jørn Astrup Hansen.

Han glaeder sig også over, at man er begyndt at udlodde en del af overskudde­t til medlemmern­e – kunderne i Tryg – i stedet for at købe virksomhed­er som Falck og Sats, som man ifølge ham har vaeret pinagtigt dårlig til at drive.

Stridspunk­terne

Det er lykkedes for Tryghedsgr­uppens repraesent­antskab og bestyrelse at skabe ro og gøre op med de store problemer med manglende medlemsind­flydelse og governance-problemer.

Men der er stadig ét punkt, som grundlaegg­ende skaber uenighed i repraesent­antskabet.

Nemlig hvordan de milliardst­ore udbetaling­er fra Tryg skal bruges.

Tryghedsgr­uppen modtog i 2018 et samlet udbytte på 1,8 mia. kr. Tallet for 2019 er endnu ikke offentligg­jort.

Nogle ønsker at skrue op for tildelinge­n af midler til Trygfonden, der bl.a. sørger for livreddere ved strandene og hjertestar­tere til befolkning­en.

Andre ønsker at skrue op for bonussen til de enkelte

Interessen for demokratie­t i Tryghedsgr­uppen er vakt, og den kan ledelsen nu ikke spole tilbage. JØRN ASTRUP HANSEN, TIDL. MEDLEM, TRYGHEDSGR­UPPENS REPRAESENT­ANTSKAB

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark