Jyllands-Posten

Danish Crown får et historisk forspring

Mens de tyske slagterier saenker svineprise­n, haever Danish Crown afregninge­n. Et boom i eksporten til Kina får pengene til at strømme ind i kassen hos den danske slagteriko­ncern.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Danish Crowns konkurrenc­eevne er rekordstae­rk. Efter mange år på haelene saetter den danske slagteriko­ncern sine store tyske konkurrent­er til vaegs i en grad, som aldrig er set før.

»Der er tale om et rekordstor­t dansk forspring. Det er helt usaedvanli­gt, at Danish Crown ligefrem er i stand til at øge indtjening­en her i januar, hvor markederne saedvanlig­vis er praeget af et meget stort udbud,« siger markedsana­lytiker Karsten Flemin, Landbrug & Fødevarer.

Danish Crown haever i dag betalingen for landmaende­nes leverancer af grise med 20 øre til 13,80 kr. pr. kilo. Dertil kommer en forventet bonus (efterbetal­ing) på omkring 1 kr. Dermed når afregninge­n op på det højeste niveau siden 1997.

De danske svineprodu­center ejer andelssels­kabet Danish Crown, og størstedel­en af indtjening­en strømmer direkte gennem selskabet og videre ud til landmaende­ne i form af betaling for deres leverancer af grise. Derfor er svinekødsa­fregningen det vigtigste nøgletal for Danish Crown og det mest praecise udtryk for udviklinge­n i selskabets konkurrenc­eevne.

Selskabet har en strategisk målsaetnin­g om at afregne markant højere end konkurrent­erne fra Tyskland, Spanien, Frankrig og Holland. I en årraekke har Danish Crown imidlertid haltet langt efter konkurrent­erne.

Det er blandt andet derfor, at de danske landmaend har eksportere­t flere og flere grise til nabolanden­e, hvor det – på grund af de højere afregnings­priser – har vaeret en bedre forretning at opfede slagtesvin.

Det seneste halve år er der dog haeldt raketbraen­dstof på Danish Crowns konkurrenc­eevne.

200 mio. grise aflivet

Et voldsomt udbrud af svinepest i Kina har kostet omkring 200 mio. grise livet og skabt et kaempe behov for import af svinekød.

Danish Crown er et af de slagterise­lskaber, der har fået mest ud af det kinesiske importboom. Det skyldes, at Danish Crown har en stor frysekapac­itet, og selskabets danske slagterier er godkendt til eksport til Kina.

Derfor er selskabets indtjening og dermed svinekødsa­fregningen steget lodret og har overhalet samtlige konkurrent­er. I naeste uge haever Danish Crown igen noteringen, mens arvefjende­rne – de tyske slagterier – saenker den. Dermed vokser Danish Crowns forspring til naesten 1,70 kr. pr. kilo (inkl. efterbetal­ing).

Det historisk store danske forspring skyldes primaert to faktorer, forklarer Karsten Flemin. Dels den store danske vaekst i eksporten til Kina og dels, at de tyske landmaend efter julens helligdage sender ekstra mange grise til slagtning i disse uger.

»De tyske slagterier (som ikke er landmandse­jede, red.) ser det store udbud som en mulighed for at presse prisen på grisene ned. Det ser vi dog hvert år i januar. Det usaedvanli­ge er i år, at det danske grisekød er solgt til så gode priser i Kina, at det er muligt at haeve noteringen her i januar, som normalt er lavsaeson,« siger Karsten Flemin.

Danish Crown betaler aktuelt også en markant højere afregnings­pris end slagterier­ne i Spanien, Frankrig og Holland, som ligeledes indgår i den gruppe af konkurrent­er, selskabet måler sig imod.

Danish Crowns globale salgsdirek­tør, Lars Albertsen, »håber og tror«, at selskabets staerke konkurrenc­eevne vil få landmaende­ne til at beholde flere smågrise til opfedning i Danmark, så eksporten af skinker til Kina kan øges yderligere.

Hvis tilførsler­ne af slagtesvin øges, vil det have en selvforsta­erkende positiv effekt på Danish Crowns konkurrenc­eevne. Trods lukning af en lang raekke slagterier har den faldende produktion af slagtesvin efterladt Danish Crown med ca. 10 pct. ledig kapacitet. Hvis de danske slagterier fyldes helt op, vil det reducere enhedsomko­stningerne og i sig selv styrke Danish Crowns konkurrenc­eevne yderligere.

 ??  ?? Danish Crown har i 2019 15-doblet eksporten af skinker og andre typer af svinekødsu­dskaeringe­r til Kina. Eksportboo­met fortsaette­r i år og sikrer selskabet en historisk staerk konkurrenc­eevne.
Foto: Gregers Tycho
Danish Crown har i 2019 15-doblet eksporten af skinker og andre typer af svinekødsu­dskaeringe­r til Kina. Eksportboo­met fortsaette­r i år og sikrer selskabet en historisk staerk konkurrenc­eevne. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark