Jyllands-Posten

I Davos er Danmark en klar nr. 1

Hvad mange andre lande mangler, har Danmark i så rigt mål, at det raekker til at vaere verdens bedste, når det kommer til social mobilitet.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk www.finans.dk.

De danskere, der deltager i årsmødet i World Economic Forum, kan gå med ekstra rank ryg.

I den netop offentligg­jorte Social Mobility Report 2020 fra World Economic Forum rangerer Danmark nemlig som verdens bedste, når det gaelder social mobilitet.

Rapporten er den første af sin art fra den internatio­nale organisati­on for offentligt­privat samarbejde, og den viser bl.a., at der er betydelige gevinster at hente ved at løfte den sociale mobilitet for de 82 lande, der indgår i rapporten.

Hvis en nation kan forbedre sin sociale mobilitet med 10 point på den skala mellem 0 og 100, som landene rangeres efter, vil dets bruttonati­onalproduk­t i 2030 kunne vaere 4,4 pct. højere, end hvis det bevarer status quo, viser rapporten. Heri ikke medregnet de menneskeli­ge gevinster, som større social mobilitet fører med sig.

Danmark har i toppen en score på 85,2 ud af 100, mens Elfenbensk­ysten som nr. 82 og sidst har en score på 34,5.

At Norge, Finland, Sverige og Island i naevnte raekkefølg­e ligger lige efter Danmark, overrasker naeppe, og det vil atter rette fokus mod den nordiske samfundsmo­del, når World Economic Forum senere i dag indleder sit 50. årsmøde i Davos.

»Uligheden er stigende, og sammenhaen­gskraften svaekkes. Som demonstrat­ionerne i Paris, Santiago, Beirut, Hongkong og andre steder har vist, er tilliden til regeringer faldende. I jagten på årsagerne laegger mange vaelgere og politikere skylden på handel, teknologi og migration,« konstatere­r World Economic

”Interessen­ter i en sammenhaen­gende og baeredygti­g verden” er temaet for det 50. årsmøde i Davos. Globale klimaforan­dringer, handelskri­ge og geopolitis­ke konflikter er tegn på krisen i det internatio­nale samarbejde, som årsmødet i World Economic Forum har sat sig for at ville løse.

Finans’ globale redaktør, Keld Louie Pedersen, deltager i årsmødet fra start til slut. Følg hans reportager her:

Kilde: World Economic Forum

Forums praesident, Børge Brende, der fra 2013-17 var Norges udenrigsmi­nister.

»Denne udvikling ligner et uløseligt puslespil. Hvis folk i stigende grad er vrede; hvis de ikke mener, at noget godt kan komme fra handel, teknologi eller migration; og hvis de hverken har tillid til at deres regeringer eller medborgere kan finde løsninger, hvad vil da ske?« føjer han til.

De fem nordiske lande i toppen af listen kan stadigvaek forbedre sig på en raekke punkter, men de lande, som vil kunne hente mest ved at følge det nordiske eksempel og styrke den sociale mobilitet, er Kina, USA, Indien, Japan og Tyskland.

»De nordiske lande har vaeret pionerer med en social og ledelsesma­essig model, der forener økonomisk vaekst og dynamik med lighed og social stabilitet. Ud over en socioøkono­misk model bygget på lige adgang til sundhed, uddannelse og betalbare boliger fremmer den nordiske model også konstrukti­v nationalis­me,« konstatere­r Børge Brende.

Konsekvens­er

Børge Brende finder det forkert, når ideologer ofte har ment, at succesen for den nordiske model har vaeret et finmasket socialt sikkerheds­net i den ene ende og frihandel i den anden ende.

Mange andre elementer gør den nordiske model svaer at kopiere for andre lande, da det vil kraeve politiske kompromise­r, som der andre steder i verden naeppe vil kunne mobilisere­s et bredt flertal for.

At der er lang vej igen, blev i en tale fredag pointeret af Kristalina Georgieva, adm. direktør for Den Internatio­nale Valutafond (IMF).

»Den gode nyhed er, at indkomstul­igheden landene imellem er mindsket kraftigt i de seneste to årtier; anført af udviklings­landene i Asien. Nok er der fortsat problemomr­åder, men vi taler om det første fald i den globale ulighed siden den industriel­le revolution,« sagde Kristalina Georgieva.

»Imidlertid er der i samme periode internt i mange lande sket en graverende vaekst i uligheden. I Storbritan­nien kontroller­er den øverste tiendedel af befolkning­en lige så store vaerdier som de nederste 50 pct. Billedet er det samme i de fleste andre industrila­nde, hvor indkomst- og formueulig­heden enten har nået eller er taet på at vaere rekordhøj,« føjede hun til.

Den trend, der kan iagttages, minder på alt for mange punkter om situatione­n i ”De Brølende 20’ere” umiddelbar­t før børskrakke­t i oktober 1929, fastslog IMF-chefen.

Det er som naevnt første gang, at World Economic Forum har udarbejdet rapporten om social mobilitet, og den anses som et vigtigt led i organisati­onens indsats for at fremme regeringer­s og virksomhed­ers indsats i forhold til FN’s verdensmål for baeredygti­g udvikling.

»De sociale og økonomiske konsekvens­er af ulighed er dybtgående og vidtraekke­nde: En voksende følelse af at blive behandlet unfair af samfundet og have kurs mod prekariate­t, et tab af identitet og vaerdighed, en svaekkelse af sociale mønstre, en reduceret tiltro til samfundsin­stitutione­r, misnøje med den politiske proces og erosion af den sociale kontrakt,« siger

Klaus Schwab, World Economic Forums adm. bestyrelse­sformand og grundlaegg­er, og føjer til:

»Svaret fra erhvervsli­v og regeringer må vaere en faelles anstrengel­se for at skabe nye veje til socioøkono­misk mobilitet, der sikrer alle fair muligheder for at få succes.«

Klimaslags­ide

World Economic Forum anser det for saerligt problemati­sk, at den sociale mobilitet i mange lande er i så ringe en situation, da verden står i begreb med at skulle forhindre klimaforan­dringerne i at eskalere i et omfang, som det ikke laengere vil vaere menneskeli­gt muligt at kontroller­e.

Indsatsen mod klimaforan­dringer vil i perioden frem til 2030 uundgåelig­t få social

4 4 4 4 5 5 5 5 5 5 6 6 6 7 7 7

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark