Jyllands-Posten

Priserne på danske indeksfond­e falder

Nykredit er ny dansk indekskong­e efter at have overtaget Sparinvest. Her er det fortsat uklart, om investorer­nes omkostning­er reduceres på kort sigt.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Nu bliver de danske lavprisfon­de endnu billigere. Danske Bank har skåret toppen af omkostning­erne på en god håndfuld af sine indeksfond­e, som er en portefølje af vaerdipapi­rer, der følger en bestemt type investerin­ger. Priserne i danskernes foretrukne indeksfond­e fra Sparindex kan også vaere på vej ned.

Nykredit overtog Sparinvest og dermed Sparindexu­niverset i efteråret. Peter Kjaergaard, chef for Nykredit Wealth Management og investerin­gsdirektør, siger, at der er et kontinuerl­igt pres på priser og produkter fra både danske og udenlandsk­e konkurrent­er.

»Vi vil se et pres på priserne, men vi skal også hele tiden sørge for at lave de bedst mulige produkter. Der står altid andre på spring, der gerne vil tilbyde vores kunder nogle andre løsninger. Vi vil gøre det, der skal til for at udnytte Sparindex’ allerede staerke brand og få det til at vokse yderligere,« siger Peter Kjaergaard.

Nye passive fonde på vej

Han vil ikke svare på, om der er prisredukt­ioner på vej, men siger blot, at man hele tiden orienterer sig mod priserne i markedet. Til gengaeld pointerer han, at der vil komme nye passive aktiefonde. Lige nu ses bl.a. på indeks inden for forskellig­e investerin­gsstrategi­er.

Fra årsskiftet har danske investorer fået adgang til en stor maengde udenlandsk­e aktiefonde, der beskattes naesten som dansk aktieafkas­t. En del af dem er

ETF’er, som er børsnotere­de investerin­gsselskabe­r med ofte meget lave omkostning­er. Samtidig er Sparindex ikke laengere billigst blandt de danske investerin­gsforening­er. Og nye fonde er naeppe nok, hvis Sparindex skal blive ved med at vaere konkurrenc­edygtig, vurderer uafhaengig rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen.

»Sparindex er naesten tvunget til prisredukt­ioner. Sker det ikke, kan det vaere svaert for de banker, der saelger fondene, at opretholde deres anbefaling­er, hvis de skal leve op til kravene til god rådgivning,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Danske Invest har saenket omkostning­erne i seks af sine passive fonde, så de nu er de billigste investerin­gsforening­er på danske, europaeisk­e og globale aktier.

Den billigste Europa-fond har nu årlige omkostning­er i pct., ÅOP, på 0,41. Det er noget billigere end Sparindex, hvis billigste Europa-fond har en ÅOP på 0,63.

»Selv efter prisredukt­ionerne er Danske Invests indeksfond­e dyre sammenlign­et med ETF’erne, hvor globale aktier fra f.eks. Vanguard og Lyxor koster 0,12 pct., og europaeisk­e aktier er endnu billigere. Men sammenlign­et med f.eks. Sparindex fremstår de betydeligt billigere,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Danske Invest siger, at prissaenkn­ingen på en hel raekke fonde ud over indeksfond­ene skyldes en ambition om at vaere danskernes foretrukne investerin­gsforening, hvilket både fordrer høj kvalitet og et konkurrenc­edygtigt omkostning­sniveau.

»Efter en grundig gennemgang af det nuvaerende fondsmarke­d har vi derfor valgt at saette prisen ned på en raekke fonde,« siger direktør Robert Mikkelstru­p, Danske Invest.

Lån & Spar Invest er også gået ind i lavprisuni­verset med nye indeksfond­e med samme omkostning­sniveau som Sparindex.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark