Jyllands-Posten

Til at investere til gavn for samfundet

-

grad tage valget for dem,« siger Peter Kjaergaard.

Nykredit Invest har den hidtil eneste danske svanemaerk­ede fond, Nykredit Baeredygti­ge Aktier, der i 2019 opnåede et afkast på 33,8 pct. Afdelingen­s formue er siden svanemaerk­ningen i 2018 vokset knap 1 mia. kr. til lige i underkante­n af 1,5 mia. kr. Noget skyldes afkast, men svanemaerk­et har også trukket nye investorer til.

Peter Kjaergaard forklarer, at tanken ikke er, at alle fonde skal svanemaerk­es, men at det i alle de fonde, hvor det er muligt, skal vaere en vigtig del af investerin­gsbeslutni­ngen, om virksomhed­en arbejder på at nedbringe eksempelvi­s vandforbru­g og forurening.

Nykredit fik for nylig lavet en Epinion-undersøgel­se, hvor danskerne blev bedt om at rangliste, hvad de selv kunne gøre med størst effekt for at få et baeredygti­gt samfund. Mere end hver tredje prioritere­de affaldssor­tering, et formindske­t brug af plastic og mere klimavenli­g transport. Knap 18 pct. naevnte baeredygti­g investerin­g. Og under 7 pct. svarede, at de investerer baeredygti­gt i dag.

»Jeg tror ikke, at danskerne har blik for, hvor meget de kan påvirke gennem deres investerin­ger. De kan gøre meget mere ved at påvirke virksomhed­erne til at opføre sig ordentligt end ved at bruge nok så mange timer på affaldssor­tering. Og med en investerin­gsformue på knap 350 mia. kr. er vi nu så store, at vi også kan få udenlandsk­e selskaber til at lytte,« siger Peter Kjaergaard.

Nykredit er langtfra de eneste portefølje­forvaltere, som er i gang med i højere grad at integrere hensynet til baeredygti­ghed m.m. i sine investerin­ger.

Lettere adgang til ETF’er

De store portefølje­forvaltere presses da også af EU, som ønsker at dirigere milliarder over til den grønne omstilling i Europa. Kapitalfor­valterne skal kunne forklare, hvordan de integrerer hensynet til baeredygti­ghed i deres investerin­ger.

Fra årsskiftet har danskerne fået lettere adgang til at investere bl.a. i en lang raekke

ETF’er og andre udenlandsk­e aktiefonde. De har ladet sig notere hos Skat, så danske investorer vil blive beskattet af afkast af frie midler som af dansk aktieafkas­t. De udenlandsk­e fonde er fortsat lagerbeska­ttede, så der hvert år skal betales skat af også ikkerealis­erede gevinster.

Med Sparinvest i familien har Nykredit Wealth Management taet på 350 mia. kr. i samlet formue under forvaltnin­g, 125 fonde og knap 500 ansatte. Dermed er de langt større end hver for sig, men fortsat små i forhold til en global kaempe som iShares med, hvad der svarer til over 16.500 mia. kr. under forvaltnin­g.

»Fra min første dag i finanssekt­oren har jeg hørt, at man enten skal vaere en meget lille nichespill­er eller blandt de største for på sigt at overleve. Vi er meget større end før, men stadig ikke store. Til gengaeld saelges vores produkter via banker med et taet forhold til deres kunder. Og jeg tror ikke, der bliver mindre behov for rådgivning fremover.«

Men derfor skal I vel stadig have de rigtige priser og afkast?

»Det er klart, men vi mener også godt, at vi kan vaere med. Nykredit og Sparinvest straekker sig tilsammen over flere investerin­gsstrategi­er, der supplerer hinanden godt, og vi vil udvikle både det passive og aktive investerin­gsunivers yderligere.«

 ??  ?? Peter Kjaergaard, direktør, Nykredit Asset Management. Foto: Stine Bidstrup
JP
Peter Kjaergaard, direktør, Nykredit Asset Management. Foto: Stine Bidstrup JP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark