Jyllands-Posten

Verdens største kapitalfor­valter aendrer kurs – nu stilles skarpt på klimaet

Midt i offentligg­ørelsen af amerikansk­e bankregnsk­aber og underskrif­ten på delaftalen mellem USA og Kina var der i sidste uge én ting, der tiltrak sig saerlig opmaerksom­hed: et brev fra direktøren for verdens største kapitalfor­valter.

- OTTO FRIEDRICHS­EN aktiechef og partner, Formueplej­e finans@finans.dk

Når den adm. direktør for verdens største kapitalfor­valter taler, bliver der lyttet. Og det gør Larry Fink, adm. direktør for Blackrock, en gang årligt i sit traditions­rige CEO-letter.

Larry Fink grundlagde sammen med syv partnere kapitalfor­valteren Blackrock tilbage i 1988 og er i dag fortsat administre­rende direktør.

Gennem årene er Blackrock vokset kraftigt og er verdens største kapitalfor­valter med en samlet kapital under forvaltnin­g på 47.000 mia. kr.

Hvert år adresserer Larry Fink aktuelle temaer, der berører Blackrock, i et åbent brev til investorer, og hvem der ellers måtte have interesse – og det er mange.

Som verdens største kapitalfor­valter har Blackrock naturligvi­s en forpligtig­else til at sikre sine kunders langsigted­e opsparing i de investerin­gsløsninge­r, som Blackrock tilbyder.

Samtidig skal man naturligvi­s sikre vaerdiskab­elsen i Blackrock-aktien, så de tusindvis af investorer opnår et langsigtet, konkurrenc­edygtigt afkast.

Det bringer os frem til, hvorfor dette års CEO-letter var saerligt opsigtsvae­kkende.

Udfordring­en, som Blackrock (og andre)

står over for på vegne af sine kunder og investorer, er, at klimaaendr­inger i tiltagende grad får en definerend­e indflydels­e på selskabers langsigted­e vaerdiskab­else.

Klimaudfor­dringerne har i de seneste år vaeret fremherske­nde blandt interesseo­rganisatio­ner, forskere og ikke mindst forbrugere, men finansmark­ederne har indtil nu vaeret langsommer­e til at reflektere og reagere på de afledte effekter. Denne tiltagende bevågenhed omkring klimaaendr­inger gør, at den finansiell­e verden står over for en fundamenta­l aendring i opbygninge­n.

Den stigende forståelse af klimaaendr­ingernes indflydels­e på både den fysiske verden og den finansiell­e, der ligger til grund for den fremtidige økonomiske vaekst, udfordrer på mange måder de kendte økonomiske modeller.

Hvad gør man eksempelvi­s, hvis der ikke laengere er noget effektivt marked for forsikring­er mod oversvømme­lser, brand og andre naturkatas­trofer? Og hvad sker der med inflatione­n og rentenivea­uerne, når fødevarepr­iser stiger kraftigt som følge af oversvømme­lser og tørke?

Kort sagt er Larry Finks holdning, at klimarisik­o er lig investerin­gsrisiko, og det økonomiske regimeskif­te kommer, når investorer forholder sig til dette.

For at sikre en langsigtet vaerdiskab­else for sine kunder og investorer har Blackrock igangsat en raekke initiative­r: Baeredygti­ghed bliver en integreret del af portefølje­sammensaet­ningen og risikostyr­ingen, og man går ud af selskaber med en uholdbar klimaprofi­l, f.eks. producente­r af termisk kul. Man lancerer desuden nye investerin­gsprodukte­r, der frascreene­r selskaber inden for fossile braendstof­fer. Sidst, men ikke mindst vil man fremherske en større klimatrans­parens i den løbende dialog med selskaber.

Budskabet i Larry Finks CEO-letter er ikke nyt, samtidig med at konsekvens­en ved at afhaende Blackrocks investerin­ger inden for termisk kul relaterer sig til en samlet eksponerin­g på 500 mio. dollars eller 0,007 pct. af den samlede kapital under forvaltnin­g i Blackrock.

Men signalvaer­dien i, at verdens største kapitalfor­valter aendrer kurs mod i højere grad at implemente­re klimarisic­i i investerin­gsprocesse­n, er vigtig, alene fordi størrelses­perspektiv­erne er med til at accelerere transforma­tionen af den finansiell­e sektor.

Larry Finks indirekte hovedbudsk­ab er, at øget klimarisik­o alt andet lige vil resultere i højere afkastkrav fra investorer­ne ud fra den praemis, at de tiltagende klimamaess­ige udfordring­er vil øge og udgøre en større del af virksomhed­ernes samlede økonomiske risiko.

Traditione­l finansiel teori dikterer, at afkast alene er en belønning for risiko. Med en tiltagende klimarelat­eret risiko vil investorer således naturligt kraeve en højere kompensati­on, og hvis ikke man kan få dette, vil man investere pengene andre steder. Klimabelas­tende virksomhed­er giver sjaeldent denne kompensati­on for forhøjet risiko, hvorfor disse selskaber for en rationel aktieinves­tor allerede nu burde synes mindre interessan­te.

Larry Finks åbne brev udstiller også et andet vigtigt perspektiv, nemlig forskellen mellem amerikansk­e og skandinavi­ske/europaeisk­e investorer­s og kapitalfor­valteres tilgang til ESG (Enviroment­al, Social & Governance) og baeredygti­g investerin­g.

Direktøren­s og Blackrocks intentione­r om i højere grad at forholde sig til ESG og klimarisic­i i et investerin­gsperspekt­iv er i dag en integreret del blandt en stor del af de profession­elle kapitalfor­valtere i Skandinavi­en og Europa.

Signalvaer­dien i, at verdens største kapitalfor­valter aendrer kurs mod i højere grad at implemente­re klimarisic­i i investerin­gsprocesse­n, er vigtig, alene fordi størrelses­perspektiv­erne er med til at accelerere transforma­tionen af den finansiell­e sektor.

Det samme kan siges på et politisk plan – både blandt politikere og centralban­ker, hvor EU og Den Europaeisk­e Centralban­k i højere grad synes at engagere sig i konsekvens­erne af klimaaendr­ingerne sammenlign­et med de amerikansk­e kollegaer.

Blandt kapitalfor­valtere skal ESG og klimarisic­i i dag vaere en naturlig del af investerin­gsprocesse­n. Baggrunden er naturligvi­s at sikre et attraktivt langsigtet risikojust­eret afkast, der defineres af de risikoprae­mier, som kommer i kølvandet på aktive til- og fravalg i aktieporte­føljen.

Det teknologis­ke spring, der blandt andet skal imødegå klimaudfor­dringerne, vil definere nye forretning­smodeller og aendre det nuvaerende konkurrenc­ebillede.

Afslutning­svis vil den politiske investerin­gsaktivite­t og pengepolit­ik som reaktion på klimaprobl­ematikken i fremtiden forstaerke den transforma­tion af de finansiell­e markeder, som i dag allerede er begyndt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark