Jyllands-Posten

Sygefravae­ret hos kommunens ansatte er steget og ligger en dag over målet

De ansatte i Aarhus Kommune havde 12,9 dages sygefravae­r i 2019 – det højeste niveau siden 2015 – og en hel dag over målet. Borgmester­en fastholder målsaetnin­g.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Efter at sygefravae­ret blandt Aarhus Kommunes ansatte i 2017 dykkede til et historisk lavt niveau, er det gået den stik modsatte vej i fjor. Her endte sygefravae­ret på 12,9 dage – det højeste siden 2015 – og godt og vel en halv dag højere end i rekordåret.

Det fremgår af nye tal fra Aarhus Kommune.

Stigningen i det gennemsnit­lige sygefravae­r pr. fuldtidsan­sat sker på trods af, at kommunen har haft et stort fokus på at få det nedbragt. Det besluttede et flertal af Aarhus Byråds partier i 2015 ved budgetlaeg­ningen. Forventnin­gen var, at sygefravae­ret over tre år skulle reduceres med mindst halvanden dag – fra 13,4 dage i 2015 til 11,9 dage ved udgangen af 2018.

»Det er ikke tilfredsst­illende, at vores sygefravae­r er steget,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) og konstatere­r, at der ikke er en entydig forklaring på stigningen, men at denne tendens også ses på landsplan.

Han har ikke taenkt sig at nedjustere ambitioner­ne.

»Vi har stadig som målsaetnin­g, at fravaeret skal bringes ned på de 11,9 dage, som byrådet fastsatte tilbage i 2015. Jeg mener også, det er realistisk,« lyder det fra borgmester­en.

Ny indsats skal vaere kuren

Ifølge kommunen lå Aarhus i 2018 nummer syv på listen over kommuner med det laveste sygefravae­r. Kommunen har endnu ikke kunnet få sammenlign­elige 2019-tal fra de øvrige kommuner, men oplyser, at det ser ud til, at Aarhus har oplevet en større stigning end på landsplan.

I Jacob Bundsgaard­s optik ligger Aarhus Kommune »godt sammenlign­et med andre kommuner«, men han vil have nedbragt sygefravae­ret yderligere, da det vil sikre mere vaerdi for borgerne. Den manglende reduktion i sygefravae­ret betyder, at der ikke som ventet er frigivet svarende til ca. 19 mio. kr. om året for kommunen under et, men mangler knap 13 mio. kr. i 2019-budgettet. Borgmester­en understreg­er, at der ikke opstår et økonomisk problem for kommunen, da effektivis­eringen allerede er indarbejde­t i økonomien.

»Men det betyder, at de øvrige medarbejde­re skal daekke ind, når deres kollega er syg,« siger han.

Ifølge Christian Mølgaard, formand for kommunens tvaergåend­e personales­tyregruppe, har den negative udvikling vaeret laenge undervejs, og derfor vedtog politikern­e i magistrate­n allerede i oktober en ny sygefravae­rsindsats, som FMU, kommunens samarbejds­udvalg, bakkede op om den 8. januar.

Her repraesent­erer naestforma­nd Mette Fuglsig Schjødt medarbejde­rne. Hun fremhaever, at sygefravae­ret nu bliver et faelles problem frem for den enkelte syges problem. Naestforma­nden kalder stigningen for »møghamrend­e aergerlig«.

»Arbejdsmil­jøet og sygefravae­ret haenger sammen. Det siger noget om, at man er for få på arbejde og bliver presset,« siger Mette Fuglsig Schjødt, der også er naestforma­nd i fagforenin­gen Foa.

 ??  ?? Foto: Tobias Nicolai
Foto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark