Jyllands-Posten

Butiksejer tager loven i egen hånd

Tre gange på tre år har butikken Laura Thomsen Luxury vaeret udsat for tyveri. Sidst var for få dage siden. Butiksejer­en har lagt overvågnin­gsvideoer på Facebook alle gange.

- NATASJA THRANE VIUM RASMUSSEN natasja.t.v.rasmussen@jp.dk

»Jeg har allerede fået henvendels­er fra folk, der kan genkende dem på videoen, og jeg har sågar fået deres adresse og Facebook-profiler, som er videregive­t til politiet,« forklarer butiksejer Henrik Mølbach Thomsen.

Fredag aften var hans butik, Laura Thomsen Luxury, udsat for tyveri – det tredje på tre år. Denne gang stjal to unge maend trøjer fra det eksklusive maerke Moncler til en vaerdi af 6.000 kroner.

Butiksejer­en lagde i 2016 en overvågnin­gsvideo på Facebook af en butikstyv, som stjal en Moncler-jakke. Dengang var faderen til butikstyve­n ude og bekendtgør­e den uretfaerdi­ghed, som hun var blevet udsat for. Henrik Mølbach Thomsen blev anmeldt og endte med at skulle betale en bøde på 3.000 kroner.

Til gengaeld havde Henrik Mølbach Thomsen laeserne på sin side.

»Jeg tror, det handler om, at folk også føler sig kraenket over, at nogle mennesker tillader sig at gå ind i en butik og tage ting uden at betale for det,« siger han.

Butikken er underlagt strenge regler i forhold til sikkerhed, og de har alarmer på deres tøj. Desuden er der ni kameraer rundtomkri­ng i butikken. Derudover er der blevet taget andre initiative­r, men for Henrik Mølbach Thomsen handler det om en balance, for det skal også vaere rart at vaere kunde i butikken.

Tyveri for ca. 500.000 kr.

I november 2018 stjal fire maend jakker fra samme maerke, Moncler. Dengang slap de afsted med jakker for cirka en halv million kroner. Den ene nåede at blive fanget, mens de andre var gået under jorden. Også dengang blev der offentligg­jort en overvågnin­gsvideo fra butikken, og Henrik Mølbach Thomsen blev kontaktet af folk, der kendte til butikstyve­ne.

I forbindels­e med det første tyveri i 2016 besøgte Peter Kofod (DF), forhenvaer­ende retsordfør­er, butikken, og han forslog dengang, at man skulle kigge på loven. Den 25. maj 2018 trådte en ny lov i kraft, som gav de erhvervsdr­ivende bedre mulighed for at dele overvågnin­gsbilleder af gerningsma­end med hinanden.

Dette kunne Henrik Mølbach Thomsen ikke bruge til meget, da hans butik er en solobutik, og selvstaend­ige butikker må ikke dele overvågnin­gsbilleder.

»Vi skal samarbejde med politiet, men så skal de også agere prompte – som folk har gjort i forbindels­e med de tre tyverier, når de har set overvågnin­gsvideoern­e på Facebook. Der er også betjente, der har skrevet til mig, som forstår mit valg,« forklarer han.

Han understreg­er samtidig, at han aldrig kunne finde på at offentligg­øre noget på indicier.

»Overvågnin­gen lyver ikke. Man kan se, hvad der sker. Hvis man offentligg­ør noget på indicier, skal man straffes,« fortaeller butiksejer­en.

Henrik Mølbach Thomsen er klar til at dele overvågnin­gsvideoer på Facebook endnu engang, hvis butikken bliver udsat for tyveri.

»Det handler om mere end de stjålne varer – jeg håber, det har en praeventiv effekt, så man ikke får lyst til at forsøge at stjaele fra min eller andres butikker her i byen,« siger Henrik Mølbach Thomsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark