Jyllands-Posten

Højt sygefravae­r hos social- og sundhedspe­rsonale praeger statistik

Sygefravae­ret er steget hos Aarhus Kommunes ansatte, men Borgmester­ens Afdeling har taget et stort dyk.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Med godt 20 sygefravae­rsdage i gennemsnit i 2019 topper social- og sundhedspe­rsonalet hos Sociale Forhold og Beskaeftig­else Aarhus Kommunes liste over sygefravae­r blandt medarbejde­rgrupperne.

Social- og sundhedspe­rsonalet omfatter bl.a. gadesygepl­ejersker, medarbejde­re, som håndterer stofmisbru­gere og ansatte, der tager sig af fysisk eller psykisk dårlige borgere på bosteder og forsorgshj­em. Hvor denne gruppe samlet set havde et gennemsnit­ligt sygefravae­r på 12,11 dage pr. fuldtidsan­sat i 2018, steg fravaeret til 20,50 fravaersda­ge i 2019.

Det fremgår af nye tal fra Aarhus Kommune.

Denne store stigning slår også igennem i Sociale Forhold og Beskaeftig­elses overordned­e sygefravae­rsstatisti­k. Her har de ansatte samlet set haft 12,81 sygefravae­rsdage i 2019 mod 11,82 i 2018.

»Det er en meget markant stigning. Det er der slet ingen tvivl om,« siger Erik Kaastrup-Hansen, direktør i Sociale Forhold og Beskaeftig­else.

Ifølge direktøren skyldes stigningen det lange sygefravae­r, mens det korte sygefravae­r ligger på det samme niveau som tidligere.

Erik Kaastrup-Hansen oplyser, at 38 pct. af det samlede fravaer hos social- og sundhedspe­rsonalet skyldes 10 personer, som er ramt af alvorlig sygdom og langtidsfr­avaer. Han vurderer, at det højere sygefravae­r hos denne gruppe kan skyldes et ekstra pres på de ansatte på forsorgshj­em og institutio­ner, efter at psykisk syge borgere hurtigere bliver sendt ud af det psykiatris­ke system.

En organisati­onsaendrin­g, der pr. 1. august smeltede Socialforv­altningen og Beskaeftig­elsesforva­ltningen sammen til én forvaltnin­g, har givetvis skabt uro og kan spille ind på det samlede sygefravae­r, mener Erik Kaastrup-Hansen. Direktøren tilføjer, at der samtidig i en højkonjunk­tur med taet på fuld beskaeftig­else vil vaere flere folk med helbredspr­oblemer på arbejdsmar­kedet, hvilket også vil få sygefravae­ret til at stige.

Rådmand: »Bekymrende«

Erik Kaastrup-Hansen vil nu have kigget på, om det er arbejdsuly­kker eller andre haendelser, som står bag det lange sygefravae­r.

Det sker på foranledni­ng af social- og beskaeftig­elsesrådma­nd Kristian Würtz (S), som varsler, at der skal gøres noget.

»Det er en bekymrende udvikling og noget, som kalder på et forstaerke­t fokus, ikke mindst ledelsesma­essigt,« siger rådmanden og tilføjer:

»Vi kan ikke bare sidde på rådhuset og finde en snuptagslø­sning. Jeg har bedt den øverste chefkreds om at dykke ned i tallene og vores lokale erfaringer og indsatser for at give deres bud på, hvordan vi vender udviklinge­n,« lyder det fra rådmanden, som finder det realistisk at leve op til byrådets målsaetnin­g om, at det samlede sygefravae­r hos kommunens ansatte skal ned på 11,9 dage.

Med stigningen på en hel sygedag tegner Sociale Forhold og Beskaeftig­else sig for den største stigning i 2019 af alle kommunens seks magistrats­afdelinger.

Børn og Unge topper listen

Naeststørs­te stigning står Teknik og Miljø for. De ansatte har således haft 0,8 flere sygedage i fjor sammenlign­et med året før.

»Det er selvfølgel­ig ikke tilfredsst­illende, at sygefravae­ret er steget, men jeg noterer mig også, at det falder hen over året, så det niveau, vi ender på i fjerde kvartal, er det laveste niveau for fjerde kvartal i de seneste seks år,« lyder det fra Henrik Seiding, direktør i Teknik og Miljø.

Han konstatere­r, at der i 2019 har vaeret organisati­onsaendrin­ger i Teknik og Miljø, og at hovedparte­n af medarbejde­rne i begyndelse­n af året flyttede til den nye kontorbygn­ing Blixens i Gellerup:

»Når vi naerlaeser tallene, kan vi også se, at sygefravae­ret primaert er steget i de afdelinger, hvor forandring­erne har vaeret størst.«

Ifølge direktøren følger Teknik og Miljø sygefravae­ret taet og drøfter konkrete initiative­r og indsatser for at øge trivslen og nedbringe sygefravae­ret.

Det højeste samlede sygefravae­r i 2019 findes hos de ansatte i kommunens største magistrats­afdeling, Børn og Unge. Her havde de ansatte i gennemsnit 13,51 sygefravae­rsdage. Paedagoger, dagplejere og paedagogme­dhjaelpere/paedagogis­ke assistente­r topper Børn og Unges fravaersli­ste med hhv. 16,30, 14,97 og 14,65 dage.

Joan Ottesgaard Petersen, kontorchef i HR og Organisati­on i Børn og Unge, understreg­er, at Børn og Unge sammen med Sundhed og Omsorg historisk set har haft et højt sygefravae­r. Det forklarer hun med, at det er i disse afdelinger, kerneopgav­erne (ansatte i Sundhed og Omsorg tager sig af de aeldre bl.a. på plejehjem, red.) løses taet på borgeren:

»Af samme årsag er disse medarbejde­rgrupper mere udsatte for smitte/virus, da de arbejder taet på børnene og de unge og har en højere grad af fysisk belastning.«

Sygefravae­ret i Børn og Unge er steget med naesten en halv dag fra 2018 til 2019.

»Efter flere års positiv udvikling i sygefravae­ret i Børn og Unge er det naturligvi­s aergerligt, at der i 2019 ses en stigning, hvilket vi naturligvi­s har en skaerpet opmaerksom­hed på,« understreg­er Joan Ottesgaard Petersen, der ikke kan udpege årsagen til udviklinge­n, men oplyser, at langtidssy­gefravaere­t, over 14 dage, er begyndt at stige igen.

Børn og Unge arbejder systematis­k med sygefravae­r og tager stigningen alvorligt, understreg­er kontorchef­en. Derfor er der nedsat en arbejdsgru­ppe under afdelingen­s hovedmedud­valg (samarbejds­udvalg, red.), som skal se på årsagerne og komme med forslag til forebyggen­de indsatser.

Dukse hos borgmester­en

Borgmester­ens Afdeling er den eneste magistrats­afdeling, som har oplevet et fald i 2019. Tilmed et markant fald på 2,84 sygedage til 6,47 i 2019, hvilket dermed gør Borgmester­ens Afdeling til duks med faerrest sygedage.

»I Borgmester­ens Afdeling har der det seneste år vaeret ivaerksat et målrettet arbejde i forhold til nedbringel­se af sygefravae­ret, som består af flere tiltag,« lyder borgmester Jacob Bundsgaard­s (S) forklaring på faldet.

Han uddyber, at der bl.a. er blevet indført, at medarbejde­r og leder skal have telefonisk kontakt på første fravaersda­g, fokus på at sikre en løbende og systematis­k opfølgning på sygefravae­r samt dokumentat­ion af, at leder og medarbejde­re har de nødvendige og løbende dialoger i forhold til sygefravae­r. Desuden er der arbejdet med fastholdel­se, forebyggen­de initiative­r og fokus på trivsel.

Både Christian Mølgaard, formand for kommunens tvaergåend­e personales­tyregruppe, der er tovholder for kommunens sygefravae­rsindsats, og Mette Fuglsig Schjødt, naestforma­nd i kommunens samarbejds­udvalg, FMU, hvor hun repraesent­erer medarbejde­rne, tror på, at det er muligt at indfri målet om at få nedbragt sygefravae­ret til 11,9 dage.

»Det, vurderer vi fortsat, er realistisk. Vi var meget taet

på, og vi kan godt komme derned igen, men det tager et stykke tid,« siger Christian Mølgaard, som mener, at der skal gås mere målrettet til vaerks.

Mette Fuglsig stemmer i:

»Det tror jeg på, hvis man gør det, der skal til. Vi er nødt til at kigge på, om ansatte har funktioner, der kunne løses centralt i stedet for? F.eks. bruger man på plejehjem mange ressourcer på koordinato­rer, hvor pengene var bedre brugt på plejeperso­nale.«

Schjødt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark