Jyllands-Posten

Sådan vil kommunen få has på sygefravae­ret

En ny indsats ”Faelles om sygefravae­r” skal få sygefravae­ret ned blandt Aarhus Kommunes ansatte.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

En helt ny type analyse af sygefravae­ret, løbende og systematis­k drøftelse af trivsel og sygefravae­r samt en ny målsaetnin­g om at ligge blandt de 10 kommuner med lavest sygefravae­r.

Sådan lyder nogle af elementern­e i en ny indsats, som Aarhus Kommune har sat i vaerk for at få nedbragt sygefravae­ret blandt kommunens ansatte. Tiltaget kommer, efter at sygefravae­ret hos de ansatte har vaeret stigende i 2019 og ved årets udgang endte på 12,9 sygedage i gennemsnit pr. fuldtidsan­sat.

Tre hovedeleme­nter – faste faelles tiltag, kontinuerl­ig sygefravae­rsanalyse samt kommunikat­ion og målsaetnin­ger – udgør kernen i den nye sygefravae­rsindsats ”Faelles om sygefravae­r”, som politikern­e i magistrate­n vedtog i oktober, og som kommunens samarbejds­udvalg, FMU, nikkede ja til den 8. januar.

Juridisk chef, Christian Mølgaard, er formand for kommunens tvaergåend­e personales­tyregruppe, der er tovholder for indsatsen, fortaeller, at der nu i det foreståend­e arbejde – som navnet på indsatsen også indikerer – bliver sat en tyk streg under, at det skal ske i faellesska­b.

»Fordi baggrunden for, at vi begyndte at få det meget staerke fald i sygefravae­r, som vi har haft i flere år, var, at man fik faelles måder at gøre tingene på. Det giver vi en tand ekstra og bliver endnu skarpere på det med tallene,« siger Christian Mølgaard.

Ingen gode forklaring­er

Han fremhaever, at der nu desuden skal kigges dybere ind i årsagen til, at sygefravae­ret stiger:

»Om det er tilfaeldig­t, eller om der er forhold og en økonomi det enkelte sted, man skal have kigget på.«

Netop fokus på det faelles ansvar er ifølge Mette Fuglsig Schjødt, som er naestforma­nd i FMU og repraesent­erer medarbejde­rsiden, årsagen til, at hun støtter den nye indsats.

»Vi skal snakke sygefravae­r på en måde, hvor vi gør det til en faelles opgave at løse det her. Vi har i en tid gjort det til et individuel­t problem. Nu får vi sagt højt, at det er et faelles problem og ikke den enkelte syges problem, og det er det vigtigste,« siger Mette Fuglsig Schjødt, der også er naestforma­nd i fagforenin­gen Foa.

At få nedbragt sygefravae­ret har stået højt på kommunens dagsorden i årevis. Der er lavet mange analyser og taget en stribe nye initiative­r, men alligevel ligger sygefravae­ret nu på det højeste niveau siden 2015. Hvorfor det er tilfaeldet, har Christian Mølgaard svaert ved at give en forklaring på:

»Jeg har ikke en god forkla

Jeg har ikke en god forklaring på, at det går den forkerte vej. CHRISTIAN MØLGAARD, FORMAND, AARHUS KOMMUNES TVAERGÅEND­E PERSONALES­TYREGRUPPE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark