Jyllands-Posten

Oles Gård har solgt pizzaer med hjertet, men nu skal det også kaste penge af sig

Fem år og tusindvis af pizzaer senere vil landmanden Ole Christian Olesen forene baeredygti­ghed med bundlinje.

- KATY WANG jpaarhus@jp.dk

Siden 2015 har Oles Gård solgt flere hundrede tusinde pizzaer fra gården i Hammel i frysediske og på festivaler landet over. Ole Christian Olesen, der i sin tid grundlagde projektet med idéen om baeredygti­ghed og mad fra jord til bord, tager nu fat i anden etape af sit madeventyr; han skal også have det til at løbe rundt.

For en håndfuld år siden var Ole Christian Olesen paedagog, bosat i Aarhus i en lejlighed og rigtig glad for mad. Af omveje begyndte han at blive »halvprofes­sionel«, hvad angår madlavning­en, fortaeller han. Det ene tog det andet, og få år senere havde han både bygget sit eget hus af genbrugsma­terialer i baeredygti­g stil og stiftet madvirksom­heden Oles Gård.

»Det er kommet snigende. Det begyndte med idéen om mad fra jord til bord, ordentlig mad fra bunden, og hvor så meget som muligt var af egen avl,« forklarer Ole Christian Olesen.

Ikke som de andre på frost

I 2015 tog Oles Gård på Northside Festival med en madbod, og derfor skulle Ole Christian Olesen finde en ret, som han kunne saelge under festivalen.

Valget faldt på pizza, og siden er det eskaleret. I dag er pizzaerne hovedprodu­ktet hos Oles Gård, og de kan både findes på gården, på Northside Festival, Tinderbox, Heartland Festival samt ikke mindst i frysediske landet over.

For Oles Gård producerer nu også frysepizza­er. I butikkerne bliver pizzaerne solgt til lige knap 100 kr., hvilket har fået flere kunder til at vende øjne, fortaeller madivaerks­aetteren. »Det er vores største udfordring at forklare folk, at frost ikke altid betyder dårlig kvalitet, og at vores pizzaer er behandlet på en måde, så de kan konkurrere med friske pizzaer. Jeg vil sige, at jeg ikke konkurrere­r med frysepizza­er. De er for mig et symbol på rigtig dårlig madkultur.«

Ud over gården i Hammel åbnede Ole Christian Olesen også en gårdbutik i Studsgade i midten af Aarhus. Sidste år lukkede han dog forretning­en efter godt 10 måneder. Han følte, at han måtte prioritere anderledes i forretning­en. Blandt andet kunne der til tider vaere mere gang i gården i Hammel end i butikken i midten af Aarhus.

»Det er paradoksal­t, for vi kunne få flere folk ud på gården, end vi kunne traekke i Studsgade. Derfor har jeg valgt at prioritere frysepizza­erne og vores tilstedeva­erelse på festivaler,« siger Ole Christian Olesen.

Laert om forretning

I dag har Ole Christian Olesen fortsat et ønske om at lave ordentlig mad. Men med årenes løb har han laert mange ting om at drive en forretning, og derfor har han også tilføjet en ekstra dimension til pizzaevent­yret:

Det skal kunne give overskud foruden at vaere en forretning med udgangspun­kt i idealisme.

»Der skal vaere innovation og hjerte i tingene, og det skal kunne forenes med, at vi har en virksomhed, der er interessan­t og skaber bundlinje. Det skal selvfølgel­ig ikke tage overhånd, men hvis vi ikke kan skabe overskud, så er der ikke plads til os som virksomhed. I begyndelse­n var jeg helt blank på det punkt, men det laerer man jo hen ad vejen,« siger landmanden og madivaerks­aetteren.

Han kan ikke oplyse, hvor meget Oles Gård har omsat for, eller praecis hvor mange pizzaer der bliver langet over diskene.

»Det er nok til, at jeg kan få en løn. Det ser vi som en sejr, for det er svaert at tjene penge og samtidig ikke at ville gå på kompromis,« lyder det.

I det nye år vil Ole Christian Olesen holde fast i at drive sin virksomhed med fokus på baeredygti­ghed og god mad lavet på gode råvarer. Men han vil også forholde sig mere til det økonomiske aspekt, og ønsket er, at pizzaerne når ud til mange flere munde i Danmark.

 ??  ?? Ole Christian Olesen har hidtil haft fokus på baeredygti­ge fødevarer. Nu skal der også arbejdes med det økonomiske fundament. Foto: Tobias Nicolai
Ole Christian Olesen har hidtil haft fokus på baeredygti­ge fødevarer. Nu skal der også arbejdes med det økonomiske fundament. Foto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark