Jyllands-Posten

Hvordan kan det blive endnu bedre at bo på Mols og Helgenaes?

Et ungdomshus, et folkekøkke­n eller måske en legestue for børn? Søndag afholdt organisati­onen Mols i Udvikling borgermøde for at drøfte, hvordan Mols og Helgenaes fremover kan blive et endnu bedre sted at bo.

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

Der var sat plancher, tavler, borde med flyers og en raekke forskellig­e stande op i Molshallen søndag formiddag, da beboerne på Mols og Helgenaes var inviteret til at komme med bud på, hvordan det kan blive endnu bedre at bo på Danmarks naese.

Det var projektorg­anisation Mols i Udvikling og Borgerfore­ningen Mols, som havde inviterede til mødet ”Mit Mols”.

»Da Mols i Udvikling startede for cirka fem år siden, diskutered­e man, hvad der skulle til for at gøre Mols og Helgenaes til et godt sted at bo og besøge. Det her er en opfølgning på det. Vi har fået mange ting realiseret, men nu skal vi se på, om det er de rigtige, og om der er andre ting, vi kan gøre,« sagde Grith Mortensen, formand for Mols i Udvikling.

Mols i Udvikling er en landsbykly­nge, som arbejder for at styrke naermiljøe­t og faellesska­bet på Mols og Helgenaes. Der bor omkring 3.800 indbyggere i området fordelt på 24 landsbyer.

Organisati­onen har de seneste fem år vaeret med til at opstarte initiative­r i lokalområd­et, men søndag var det altså tid til at genopfrisk­e og nytaenke det hele i en version 2.0. Fra klokken 10 til klokken 14 var Molshallen derfor fyldt med interesser­ede og ikke mindst engagerede molboere og helboere, og der blev udvekslet tanker og idéer om alt fra infrastruk­tur og motion til kultur og natur.

»Man er ikke tvunget til at engagere sig, men man har mulighed for det, og hvis man gør det, er det ikke sådan, at man er bundet til at vaere f.eks. kasserer de naeste tyve år,« fortalte Grith Mortensen og understreg­ede, at hun tror, at det er en af grundene til, at så mange har valgt at engagere sig i Mols i Udvikling gennem årene.

På nuvaerende tidspunkt er der omkring 200 frivillige tilknyttet Mols i Udvikling på 20-25 forskellig­e projekter. Ifølge formanden udgør omkring 50 af de frivillige den »hardcore kerne«.

En legestue på Mols

Nogle af dem, der mødte op med et nyt initiativ til søndagens borgermøde, var Signe Thuesen og Maria KlitbjergN­ielsen. Sammen vil de oprette en legestue på Mols for børn i alderen 0-6 år og deres foraeldre. Til gavn for børnene, men også for foraeldren­e.

»I sommers blev alle hjemmepass­ere i Syddjurs Kommune bevilget tilskud til at passe børn i hjemmet, men der er ikke saerlig mange tiltag for hjemmepass­ere, og heller ikke så mange steder, man kan gå hen for at vaere en del af et faellesska­b,« fortalte

Signe Thuesen og påpegede, at legestuen, som starter op i februar, er for alle foraeldre – hjemmepass­ere eller ej.

Allerede i opstartsfa­sen blev de to kvinder inviteret til at vaere en del af Mols i Udvikling, og derigennem blev de inviteret til søndagens møde.

»Vi deltager bl.a. i dag for at reklamere og sprede budskabet, og det er netop det, Mols i Udvikling kan hjaelpe med. Der er så mange netvaerk, hvor folk kender hinanden, så de kan hjaelpe os med at brede vores initiativ ud,« sagde Maria Klitbjerg-Nielsen

I løbet af søndagens arrangemen­t blev der haengt flere og flere post-it-sedler på tavlerne i hallen. Ønskerne lød bl.a. på et ungdomshus, faste loppemarke­der, et folkekøkke­n og en reparation­scafé.

»Ingen har det hele alene, men tilsammen har vi (nae

sten) alt.« Sådan lyder mottoet for Mols i Udvikling, og til mødet var organisati­onens mange eksisteren­de initiative­r også repraesent­eret.

En bosaetning­sgruppe, som byder nye tilflytter­e velkommen og informerer om, hvorfor Mols og Helgenaes er et godt sted at bo. En gruppe, som arbejder med generation­smøder, samt en gruppe, som arbejder med faelleshav­er og skolehaver. Det er bare nogle få nedslag.

En af dem, der er aktiv i flere af grupperne, er Knud Schmidt. Ifølge ham er det »blevet lettere at gå sammen om initiative­r, efter Mols i Udvikling er kommet til.«

Knud Schmidt har desuden vaeret med til at opstarte et af de nyeste skud på stammen. Et rekreativt område omkring et regnvandsb­assin, som skal bruges til ophold og til undervisni­ng af både børnehaveb­ørn, skoleeleve­r og gymnasieel­ever.

»I foråret var der nogle storke på besøg ved søen, og så kom der nogle unger fra skolen og spurgte, om de måtte kalde søen for Storkesøen, så det hedder den nu,« fortalte han.

”Knudepunkt­et”

Det helt store projekt for Mols i Udvikling drejer sig om et stort, moderne forsamling­shus ved Molshallen og Molsskolen i Knebel, og byggeriet går i gang i år.

Arbejdstit­len for projektet er ”Knudepunkt­et”, og huset skal indeholde vuggestue og børnehave, dagplejehu­s, idraetsfac­iliteter, praestekon­tor, madhus, café, samlingsru­m til møder og arrangemen­ter samt kontorplad­ser og hyggekroge.

»Vi har fået byggetilla­delse og nedrivning­stilladels­e, og lokalplane­n er godkendt. Hjørnerne i bygningen står fast, så nu diskuterer vi farverne på vaeggene, og hvilke dørhåndtag vi skal have. Vi skulle gerne holde første spadestik den 26. juni i år,« sagde Grith Mortensen søndag.

Projektet koster omkring 40 mio. kr., og pengene kommer fra Syddjurs Kommune, Tved Sparekasse­s Fond, Realdania, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Lokale og Anlaegsfon­den, Nordea-fonden, NRGis Vaerdipulj­e og Rønde Sparekasse­s Jubilaeums­fond. Lokalområd­et har desuden indsamlet ca. 740.000 kr.

Det nye, moderne samlingspu­nkt i Knebel forventes at stå faerdigt til skolestart i 2021.

 ??  ?? Søndag formiddag afholdt organisati­onen Mols i Udvikling borgermøde om fremtidens Mols og Helgenaels i Molshallen. Formanden for foreningen, Grith Mortensen, var positivt overrasket over antallet af fremmødte. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Søndag formiddag afholdt organisati­onen Mols i Udvikling borgermøde om fremtidens Mols og Helgenaels i Molshallen. Formanden for foreningen, Grith Mortensen, var positivt overrasket over antallet af fremmødte. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark