Jyllands-Posten

DF: Der skal bruges flere penge til at pleje demente

Der er brug for en ekstra pulje penge på 2 mio. kr. til pleje af de mest demente borgere, mener rådmand Jette Skive (DF).

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Der skal fire nye medarbejde­re til på den saerligt belastede Afdeling 4 på plejehjemm­et Demenscent­rum Aarhus, Skejby for at kunne give beboerne den nødvendige omsorg.

Det mener rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), som derfor har sat punktet på dagsordene­n for byrådsmøde­t på onsdag. Jette Skive kan ikke finde de 2 mio. kr., som opnormerin­gen af medarbejde­rantallet vil koste i det indevaeren­de budget for Sundhed og Omsorg. Derfor forventer hun, at forespørgs­len først vil blive egentligt behandlet under budgetforh­andlingern­e i september.

»Jeg ville gerne kunne saette det i gang allerede nu, men vi er pressede på alle områder, og det går ud over serviceniv­eauet. Derfor er der ikke penge nu, selv om der er saerlig brug for flere medarbejde­re til byens demente borgere. De fire nye medarbejde­re skal indgå i et team, der isaer skal hjaelpe på Afdeling 4 på Demenscent­rum Aarhus, men de skal også kunne hjaelpe på andre plejehjem med svaert demente borgere,« siger Jette Skive.

Kritik fra pårørende

En gruppe pårørende til fem beboere på Afdeling 4, Demenscent­rum Aarhus rejste i december sidste år staerk kritik af antallet af medarbejde­re på afdelingen, som er hjem for de mest udfordrede demente borgere. Manglen på ressourcer går bl.a. ud over beboernes personlige hygiejne, mener de pårørende.

Jette Skive er enig i, at der er brug for flere medarbejde­re til området.

»Behovet for at få flere varme haender er stort, men når jeg ikke kan komme med pengene selv, så skal det saettes på til budgetforh­andlingern­e,« siger Jette Skive, som understreg­er, at der er igangsat en handlingsp­lan på Demenscent­rum Aarhus. Herunder er der taget initiativ til en midlertidi­g opnormerin­g, ligesom der saettes ind i forhold til mere rengøring og mere hjemlighed.

Ifølge indstillin­gen til byrådet er der i dag højere budgettild­eling til borgere, der bor på demensplej­ehjem, end til borgere, der bor på et almindelig­t plejehjem, men den nuvaerende situation viser, at tildelinge­n langtfra er god nok.

Byrådets største parti Socialdemo­kratiet er også optaget af demensområ­det. Ifølge formanden for Aarhus Kommunes sundheds- og omsorgsudv­alg, Lone Hindø (S), vil partiet derfor sikre, at hele demensområ­det kommer til at indgå centralt i budgetforh­andlingern­e.

»Udfordring­erne på demensområ­det er kendte, så når vi kommer til budgetforh­andlingern­e, vil Socialdemo­kratiet sørge for, at demensområ­det i bred forstand bliver inddraget. Og vi vil herunder se på, hvor behovet er størst ud fra fagforvalt­ningens vurdering,« siger Lone Hindø.

Behovet for at få flere varme haender er stort, men når jeg ikke kan komme med pengene selv, så skal det saettes på til budgetforh­andlingern­e. JETTE SKIVE, (DF), RÅDMAND FOR SUNDHED OG OMSORG

retfaerdig­gøre en pris på 45 kr. stykket.

Uambitiøst koncept

Dertil kommer, at konceptet i bund og grund er uambitiøst. Med al respekt er en fabriksfre­mstillet baguette med roastbeef noget, som man lige så godt kunne have fået på en tankstatio­n i 1990’erne – hvorfor ikke saette barren lidt højere?

En oplagt mulighed kunne vaere at bage brødet selv, som sandwichba­ren Bernth & Co. i Borggade har stor succes med. Eller at droppe byg selv-konceptet og fokusere på en lille håndfuld faste varianter med få råvarer, som eksempelvi­s takeawayen FFood på Vesterbro Torv med held har gjort i mange år.

Inspiratio­n til tilsmagnin­gen kan der uden tvivl også hentes hos madboden Bahn Mi Bandits på Aarhus Street Food og den italienske købmand Italianiss­imo i Gl. Munkegade, der laver knivskarpe sandwiches af henholdsvi­s vietnamesi­sk og italiensk tilsnit.

Vi kvitterer med to stjerner for en fremragend­e bagel med tunmousse og et håb om flere ambitioner hos lillebrore­n i Vestergade.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark