Jyllands-Posten

Hvad kan DBU tilbyde Aarhus?

- OLE FRIIS SØRENSEN pensionist, Hørning

skrev Peter Faber (1810-77) for ca. 170 år siden. I en flot og overskueli­g artikel over tre sider har JP Aarhus gennemgået ønskerne fra de berørte sportsgren­e til den kommende plan for stadionomr­ådet. Baggrunden er den positive, at private donorer stiller et beløb på 500 mio. kr. til rådighed på visse betingelse­r, bl.a. at kommunen også deltager aktivt i projektet. Borgmester­en kvitterer med at stille i udsigt, at man f.eks. vil bidrage med en mere hensigtsma­essig infrastruk­tur i området.

Donationen har vakt berettiget begejstrin­g hos borgerne, fordi de aktivitete­r, der nu er i området, får mulighed for at fortsaette, og fordi man undgår, at der udstykkes til boligbygge­ri, som finansieri­ngen af de hidtidige projekter forudsatte.

Et groft overslag på prisen for de ønsker, der blev fremsat i artiklen, er rundt regnet 1 mia. kr. Det er gratis at ønske, og det bliver en både spaendende og kraevende opgave for projektudv­alget og den nye direktør at finde en afbalancer­et plan, der haenger sammen økonomisk.

DBU har tidligere udtalt, at man ønsker et stadion vest for Storebaelt med en kapacitet på 25.000 tilskuere. Muligheden for en placering i Aarhus er til stede nu. Men hvad lokker DBU med? Herrelands­holdet og kvindeland­sholdet har hjemmebane i henholdsvi­s København og Viborg. Lokalt er der

”kun” behov for plads til 15-18.000 tilskuere maksimalt – med mindre, der er gratis adgang. De sidste 710.000 pladser er de dyreste, så hvad kan DBU tilbyde Aarhus? Hjemmebane­status for U-holdene og traeningsk­ampe for seniorland­sholdene?

Projektomr­ådet er udvidet med Mindeparke­n, og byrådet bør for god ordens skyld vedtage en ramme for, hvad parken må bruges til. Ingen gaver er gratis. Heller ikke dem, der ydes inden for rammerne af venskabsbe­grebet.

Til sidst et lille suk. ”Kongelunde­n” er et parkområde på Amager med en 200 år gammel historie i med- og modgang. Initiativt­ageren var Jonas Collin (1776-1861), som med en kongelig resolution (Christian VI) og en gave på 1.200 rbd kunne starte realiserin­g af det projektere­de skovanlaeg på ca. 300 tønder land. Så lad Amager beholde ”Kongelunde­n” i fred.

Der er mange brugbare navne i den lokale historie, selv om kvoten for brug af ”Marselis-” for laengst er opbrugt: Stadionomr­ådet hørte engang under Havreballe­gård. Byens skytsengel i byvåbnet er sankt Clement, og hvis området skal hedde noget royalt, er det naerliggen­de og populaert at lade Margrethe indgå i navnet.

Valg af navn til hele området er i øvrigt velegnet til borgerindd­ragelse, ligesom det er naturligt at konsultere stadsarkiv­aren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark