Jyllands-Posten

Højhusproj­ekter forvaltes vidt forskellig­t i Skanderbor­g Kommune

Det er svaert at tro, at borgerindd­ragelse har nogen reel betydning, når Skanderbor­g Kommune skal skaffe penge på jord salg.

- ANNETTE KJAERSGAAR­D

Artiklen ”Skanderbor­g tøver med høje huse” i JP Aarhus den 5. januar 2020, hvor formand for Miljø- og Planudvalg­et, Claus Leick (SF), gør sig til talsmand for en ny stil i kommunen, efterlader os med en stor forundring og følelse af afmagt.

I artiklen omtales revision af kommunepla­ner, debat om en ny proces og større inddragels­e og hensyn til borgerne for således at undgå byggeri, som naboerne kan, citat: »slå sig på«.

Allerede den 10. december 2019 udtalte Claus Leick til Uge-Bladet Skanderbor­g om et kommende lokalplanf­orslag i Stilling:

»Vores opgave er at sikre, at der bliver bygget noget, som naboerne kan holde ud at leve med. Det foreslåede byggeri er en markant anderledes kolos, der totalt vil dominere Stilling by. Det skal vi ikke ud i. Vi er ikke bygherres hjaelpende hånd …«.

På trods af vores mange opråb og processer er det tilsynelad­ende først nu begyndt at gå op for byrådet i Skanderbor­g, at det faktisk er deres opgave at sikre, at der bliver bygget noget, som naboerne til de nye byfortaetn­ingsområde­r kan holde ud at leve med. Endelig ser det ud til, at politikere og embedsmaen­d har fraveget den kurs, som vi blev mødt med i 2015; »sådan plejer vi jo at gøre« og »det skal jo gå ud over nogen«.

Vi har svaert ved at tro på, at borgerindd­ragelse overhovede­t har nogen betydning, når Skanderbor­g Kommune er grundsaelg­er.

I Stilling er grundsaelg­er privat, mens Rådhusplad­sen i Hørning har en offentlig grundsaelg­er – nemlig Skanderbor­g Kommune selv. I Hørning har kommunen både til opgave at sikre, at byggeriet overholder gaeldende lovgivning og lave en økonomisk ”god” handel. Men denne dobbeltrol­le giver vel ikke kommunen ret til at se stort på lovgivning­ens krav bare for at haeve salgsprise­n!

Den 6. september 2019 udtalte Claus Leick i Midtjyllan­ds Avis følgende om kommende byfortaetn­ingsprojek­ter i Skanderbor­g Kommune:

»Vi vil kigge på, hvordan projektern­e haenger sammen med et eksisteren­de byggeri.«

»Vi kan jo ikke have udviklings­projekter, der stritter alt for meget i forhold til det, der er der i forvejen, og det er ikke sådan, at nye projekter har ret til at genere dem, der har boet i området altid.«

Igen stemmer det overhovede­t ikke overens med det, som foregår på Rådhusplad­sen i Hørning.

Med Skanderbor­g Kommunes nej til ”kolosbygge­ri” i Stilling ser det tilsynelad­ende endelig ud til, at landets lovgivning bliver respektere­t andre steder i Skanderbor­g Kommune. I Stilling er den eksisteren­de bebyggelse omkring projektfor­slaget i 1,5 etage og et skalasprin­g til 4 etager vurderet for stort, og kombineret med en høj bebyggelse­sprocent kan der opstå voldsomme gener både i den nye bebyggelse og hos naboerne.

Lovgrundla­get for lokalplane­r er ikke aendret i tiden mellem udarbejdel­sen af lokalplane­n i Hørning og det nye lokalplans­forslag i Stilling. Så vi er rystede over den forskelsbe­handling, som finder sted imellem byerne i Skanderbor­g Kommune. I Hørning sagde byrådet netop ja til et skalasprin­g fra 1,5 etage til de 4-etagers kolosser, som lige nu er under opførelse, og som virkelig vil give vaesentlig­e negative indbliks- og skyggegene­r for os, som bor her i forvejen.

Som naboer til kolosbygge­rierne i Hørning må vi på det kraftigste protestere imod den negligerin­g, brud på lovkrav og forskelsbe­handling, vi udsaettes for, alt imens Claus Leick beretter om gode kommunale planlaegni­ngstiltag og nabohensyn. Endnu et kolosbygge­ri er planlagt til opførelse i 2020 på Rådhusplad­sen i Hørning, som en skaerende kontrast til de smukke intentione­r, Claus Leick udtrykker i diverse aviser.

Vi opfordrer på det kraftigste miljø- og planudvalg­spolitiker­ne i Skanderbor­g til at genovervej­e, om det er en farbar vej, at økonomisk gevinst prioritere­s højere end lovgivning­en og den naboretsli­ge tålegraens­e.

Som politikere har I jo stadig en mulighed for at afvaerge opførelsen – eller i det mindste omfanget – af endnu en kolos med vaesentlig­e negative indbliksge­ner og skyggepåvi­rkninger. Det kunne enkelt gøres ved at efterleve de planer, som blev godkendt og offentligg­jort efter dialoggrup­pemøderne. Det ville vaere i tråd med Claus Leicks smukke ord og gode tanker om aegte og trovaerdig borgerindd­ragelse.

selvstaend­ig, ph.d., formand for foreningen til bevarelse af Gammel Hørning, Hørning

Vi er rystede over den forskelsbe­handling, som finder sted imellem byerne i Skanderbor­g Kommune.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark