Jyllands-Posten

Nye regler giver flere maend mulighed for at donere blod

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Fra marts i år vil maend, der har haft sex med andre maend, ikke laengere vaere udelukket fra at donere blod resten af livet, som det er tilfaeldet i dag.

Det fremgår af et brev, som sundhedsmi­nister Magnus Heunicke har sendt til flere af Folketinge­ts udvalg.

Ifølge brevet har ministeren godkendt en aendring i bekendtgør­elsen på området, som gør det muligt for maend at donere blod, til trods for at de på et tidspunkt har haft sex med en af samme køn. Dog skal der gå fire måneder fra, at de har haft sex med en mand, til de må donere blod.

En beslutning, der vaekker glaede hos foreningen Bloddonore­rne i Danmark.

»Tiden er løbet fra en permanent udelukkels­e. Karantaene­n gav god mening, da den blev indført i 1980’erne, men som situatione­n er i dag, er karantaene­n foraeldet. Det er blevet nemmere at teste for både hiv og hepatitis. Ligesom testene hele tiden bliver bedre. Derfor ser vi også en mulighed for, at de fire måneders karantaene på et tidspunkt bliver endnu mindre« siger Flemming Bøgh-Sørensen, generalsek­retaer i Bloddonore­rne i Danmark.

Ifølge ham viser erfaringer­ne fra andre lande, der allerede har droppet den permanente udelukkels­e, at aendringen i praksis ikke har den store indflydels­e på antallet af bloddonore­r.

»Man kan forestille sig, at de fire måneders karantaene fortsat udelukker aktive homoseksue­lle maend fra at donere blod. Der, hvor jeg ser forskellen i den nye lovaendrin­g, er i de tilfaelde, hvor maend har eksperimen­teret med deres seksualite­t og fundet ud af, at det ikke er noget, de vil fortsaette med. Hvor mange det er, har vi ingen anelse om, men min formodning er, at det ikke er noget, som vil vaelte blodbanker­ne,« siger Flemming BøghSørens­en.

Den nye bekendtgør­else traeder i kraft i januar, men får ifølge ministeren­s brev først virkning fra marts.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark