Jyllands-Posten

Minister vil lade flere ansatte i Forsvaret stå for indkøb efter svindelsag

Ekspert kalder tiltag fra forsvarsmi­nisteren »fornuftigt«, mens De Konservati­ve frygter, at det bliver lettere at skjule svindel.

- MICHAEL HJØLLUND JACOB HAISLUND michael.l.hjollund@jp.dk jacob.haislund@jp.dk

Selv om Forsvaret står midt i en omfattende sag om mulig svindel med bl.a. indkøb, laegger forsvarsmi­nister Trine Bramsen nu op til at fordele ansvaret for netop indkøb på flere haender.

Som led i oprydninge­n efter svindelsag­en i Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse (FES) i Hjørring bebuder hun, at Forsvarets tjenestest­eder såsom kaserner skal have et større ansvar for visse indkøb og vedligehol­d.

Det ansvar blev ellers taget fra dem som led i en centralise­ring for få år tilbage under en S-ledet regering. Men udviklinge­n er gået for vidt, og det kan vaere en medvirkend­e årsag til den verserende sag om mulig svindel, mener ministeren.

»Det er ikke muligt at sidde i Hjørring og kontroller­e, om der er slået graes på en kaserne i Rønne. Derfor er det en del af løsningen, at vi lokalt får folk til at følge mere med i, om de opgaver, der bliver bestilt, også bliver udført. Med den nuvaerende struktur er der en risiko for, at der er nogle opgaver, som på papiret er blevet løst, men som ikke i praksis er blevet løst,« siger Trine Bramsen.

Ud over at strukturen i dag skader kontrollen, er den også for omstaendel­ig, mener ministeren. Hun forklarer, at hvis et toilet på en ottemandss­tue for vaerneplig­tige ikke virker, skal kasernen melde det til FES, der skal tage fat i en ekstern leverandør, der så prioritere­r opgaven.

»Det gør dagligdage­n rigtig besvaerlig ude på tjenestest­ederne. Det samme gaelder mindre indkøb. Når vi er i gang med at bekaempe svindel og fuldstaend­ig aendre processern­e for at undgå den slags, vil jeg også se på, hvordan man kan få større selvbestem­melse ude på kasernerne,« siger Trine Bramsen.

Siden svindelsag­en dukkede op i december, er et såkaldt rejsehold sat i gang med at gennemgå de konkrete mistanker om svindel i FES. Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r har rejseholde­t vaeret overrasket over, hvor grelt det stod til med den manglende kontrol.

Ministeren har også indskaerpe­t kravet om funktionsa­dskillelse over for Forsvarets ledelse, så én person ikke både kan bestille og betale for en vare eller ydelse. Endelig skal der laves en uvildig undersøgel­se af sagen.

Men ifølge Trine Bramsen er en del af løsningen altså også at løsne for centralise­ringen i Forsvaret. En centralise­ring, som blev aftalt af et bredt flertal i Folketinge­t i 2014 med davaerende forsvarsmi­nister Nicolai Wammen (S) for bordenden, og som bl.a. havde til formål at effektivis­ere og spare penge.

»Det står fuldstaend­ig klart for mig, at processern­e ikke har vaeret gode nok. De har vaeret baseret på det, man kan kalde fjern-tillid. Tillid, der har ligget langt vaek fra der, hvor opgaven blev bestilt og skulle udføres. Det har styrket risikoen for svindel,« siger ministeren.

Tekøkken eller cykelskur?

I den konkrete svindelsag fra Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse er netop rod med indkøb og vedligehol­d et af de springende punkter.

I en rapport konstatere­de Rigsrevisi­onen bl.a., at bestilling­en af et cykelskur til en kaserne tilsynelad­ende endte som indkøb og opsaetning af tekøkkener til et højere beløb. Og det er »uklart, hvad FES har bestilt, fået leveret og betalt for,« skrev Rigsrevsio­nen.

Trine Bramsen vil ikke laegge sig fast på, om kasernerne skal have mulighed for selv at bestille f.eks. tekøkkener og cykelskure til hundredtus­ind kroner fremover. Et oplaeg fra ministerie­t skal afgøre, hvor graensen skal gå:

»Men man kan i hvert fald sige, at i den konkrete sag ville man så vide, om man havde fået lavet et cykelskur eller et tekøkken«.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomisty­ring på Aalborg Universite­t, vurderer, at ministeren­s forslag »har meget sund fornuft i sig«.

»Der vil altid vaere en risiko for svindel, og derfor skal man nogle gange vaere varsom med at opbygge meget ideale og komplekse systemer, der forsøger at tage hånd om alt, for det ender med at have huller. Hvis man går tilbage til en mere lavpraktis­k kontrol, så bliver man mindre afhaengig af, at kontrolsys­temet fungerer perfekt,« siger han.

Trine Bramsen slår fast, at den større selvbestem­melse hos kasernerne kraever, at der er styr på de basale kontrolkra­v, som Rigsrevisi­onen kritisered­e FES for at mangle.

Socialdemo­kratiet sad i regering, da Forsvaret blev centralise­ret i 2014. Har I et medansvar for, at den svindelsag kunne finde sted?

»Ansvaret for, at nogen kan finde på at svindle og misbruge den tillid, de er blevet givet, ligger hos dem, der kan finde på at svindle. Men det aendrer ikke på, at uhensigtsm­aessighede­rne i den struktur, der blev vedtaget af en forligskre­ds, er et politisk ansvar. Det var vi selv en del af,« siger Bramsen.

Hos de øvrige partier får Bramsens forslag en lunken modtagelse. EL og SF efterlyser en uddybning af forslaget, mens forsvarsor­dfører Niels Flemming Hansen (K) er forbeholde­n:

»Det kan vaere fornuftigt at flytte nogle beslutning­er ud lokalt, men det kan måske også gøre det nemmere at flyve under radaren, hvis man har slette hensigter«.

V: Klogest at vente

Venstres forsvarsor­dfører, Karsten Lauritzen, mener grundlaegg­ende, at en decentrali­sering af mindre indkøb kan vaere fornuftig.

»Men jeg tror, at det klogeste er at vente med at traeffe de beslutning­er, indtil man har et solidt grundlag for det. Ellers risikerer man at lave noget, som giver nye problemer om to eller fem år for at virke handlekraf­tig nu«.

Torsdag skal Folketinge­ts partier igen drøfte svindelsag­en. Trine Bramsen vil dog ikke uddybe, om rejseholde­t har afdaekket nye konkrete sager om svindel.

»Rejseholde­t har arbejdet med at kortlaegge omfanget af den svindel, som har vaeret fremme, og er blevet klogere. Det praecise omfang er jeg ikke blevet forelagt«.

Det kan vaere fornuftigt at flytte nogle beslutning­er taettere på, men det kan måske også gøre det nemmere at flyve under radaren, hvis man har slette hensigter. NIELS FLEMMING HANSEN (K), FORSVARSOR­DFØRER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark