Jyllands-Posten

Unge i Danmark afpresses også på nettet

DR har fundet 145 eksempler på piger og kvinder i udlandet, som bliver afpresset til at ydmyge sig selv på film. Men også i Danmark er der eksempler på tendensen.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

2018 blev briten Matthew Falder dømt for bl.a. at have presset en kvinde til at slikke toiletsaed­et. En anden spiste sin egen afføring på hans ordre, og endelig lod en mand sig presse til at voldtage en fireårig dreng.

Ofrene filmede det selv og sendte det til gerningsma­nden, som delte materialet på nettet.

Sagen satte fokus på faenomenet hurtcore, hvor gerningsma­end afpresser ofrene til at filme, at de gør ydmygende eller smertefuld­e ting ved sig selv. Ofre, som de aldrig har mødt. Kontakten mellem de to indledes på nettet, og når først kraenkeren får overtalt offeret til at sende et intimt billede af sig selv, begynder afpresning­en. Her truer gerningsma­nden med at offentligg­øre billedet, hvis ikke offeret lystrer.

DR kan nu dokumenter­e, at mindst 145 piger og unge kvinder – hovedsagel­igt fra USA og England – har vaeret udsat for hurtcore. Et af ofrene er en pige, der blev presset til at begå seksuelt overgreb mod sin lillebror.

Materialet har DR modtaget fra en anonym dansk mand, som blev så frastødt af, hvad han mødte, at han valgte at gå videre med det. Materialet er siden blevet overlevere­t til politiet og har ført til, at amerikansk politi i november kunne anholde en formodet gerningsma­nd i Mexico.

Ikke lige så grove

Flere danske organisati­oner bekraefter over for DR, at de kender til danske eksempler på tendensen. Psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen siger til Jyllands-Posten, at de danske sager, som han kender til, dog er knap så ekstreme.

»Vi får henvendels­er fra børn og unge, der har oplevet, at de bliver udsat for afpresning, i forbindels­e med at de har delt nøgenbille­der. I første omgang har de måske sendt et billede, hvor man kan se nøgne bryster, men får så at vide: ”Hvis ikke du gør det, jeg beder dig om, vil jeg sende billedet ud, så alle kan se, hvor billig du er”. Herefter kraever han, at den unge sender nøgenbille­der af sig selv eller filmer, at hun stikker genstande op i kønsåbning­erne,« fortaeller Kuno Sørensen, som tilføjer, at også drenge rammes.

Ifølge psykologen er teenagere saerligt udsatte, fordi de er ved at udforske deres seksualite­ts graenser.

»Det er en gradvis forførelse, hvor de får at vide: ”Gud, hvor er jeg glad for at have truffet dig, jeg kunne egentlig godt taenke mig at se, hvordan du ser ud, kan du ikke taende for webcam’et? Nej, hvor ser du godt ud.” Så prøver de at overtale dem til at gøre mere og mere, indtil de har noget, som de kan bruge til at afpresse med.«

Specialkon­sulent ved Center for Digital Paedagogik Christian Mogensen kender til danske sager, hvor unge er blevet afpresset til sex efter samme metode. Men også han peger på, at man i dansk regi endnu ikke har set sager med grove ydmygelser, som man kender det fra udlandet.

»Her har meget af materialet ikke et primaert seksuelt indhold, men handler om et had mod kvinder og alt det etablerede politisk korrekte,« siger han.

Drenge svaerere at afpresse

På centeret hører man både fra de børn og unge, som har vaeret ofre for afpresning, men også fra unge, som er stødt på materialet.

»Det er typisk de meget internetpa­rate unge, som faerdes på eksempelvi­s subfora på 4chan eller 8kun (anonyme chatfora, red.). I sig selv er det ikke hjemmeside­rne, der er farlige, men det er anonyme miljøer, som gør det svaerere at finde gerningsma­endene. Den slags videoer er sjaeldent noget, der bliver delt i gruppesamt­alerne med drengene fra klassen. Det er noget, man finder, hvis man leder efter det,« lyder det fra Christian Mogensen.

Selv om også drenge bliver udsat for afpresning, påpeger projektled­eren, at de generelt er svaerere at afpresse.

»De siger: ”Der er en, der har et billede af min diller og hvad så?” Drenges seksualite­t har en anden plads end pigers, så for de fleste drenge gør det mindre, hvis nogen ser deres nøgenhed, end hvis nogen ser pigernes.«

Kuno Sørensen opfordrer til, at man som foraeldre understreg­er, at det aldrig er barnets skyld, hvis det bliver afpresset til at sende nøgenbille­der.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark