Jyllands-Posten

"Luanda Leaks" afslører lyssky metoder hos Afrikas rigeste kvinde

Isabel dos Santos naegter alle anklager og kalder det en heksejagt mod hende selv og familien.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Hun går under navnet ”Afrikas rigeste kvinde”, er aeldste datter af en af verdens laengst siddende praesident­er og har rejst verden rundt med sine optimistis­ke fortaellin­ger om det store kontinents udvikling og potentiale.

Nu er Angolas berømte darling, Isabel dos Santos, havnet som hovedperso­n i en vaskeaegte skandalesa­g.

Det Internatio­nale Konsortium af Undersøgen­de Journalist­er (ICIJ), herunder store medier som BBC, New York Times, Le Monde mfl., har fået adgang til flere end 700.000 laekkede dokumenter, der kaster lys over rigmandskv­indens finansiell­e aktivitete­r, heraf flere mistaenkel­ige.

Sagen er blevet døbt ”Luanda Leaks” (Luanda er Angolas hovedstad, red.) og indeholder en raekke afsløringe­r af, hvordan den 46-årige kvinde har forvaltet sin store formue gennem lukrative og uigennemsk­uelige aftaler inden for både olie- og diamantind­ustrien samt ejendomsha­ndler.

Kort fortalt er penge fra Angolas stat blevet kanalisere­t ind i Isabel dos Santos’ firmaer og dermed ikke kommet befolkning­en i det fattige afrikanske land til gode.

Det antages, at Isabel dos Santos, der i mange år har boet i Storbritan­nien, i dag har en formue på over 2 mia. dollars, hvilket svarer til knap 13,5 mia. kr.

Hendes flamboyant­e livsstil, som blandt andet taeller luksusejen­domme i London og en yacht til en vaerdi af over 430 mio. kr., har for laengst givet Isabel dos Santos øgenavnet ”prinsesse” i hjemlandet, hvor en tredjedel af befolkning­en lever for under 20 kr. om dagen.

Millioner til vens firma

En af de mest suspekte handlinger er ifølge de laekkede dokumenter sket gennem et britisk dattersels­kab til Angolas statsejede olieselska­b, Sonangol.

I 2016, mens hendes far stadig var landets praesident, blev Isabel dos Santos sat i spidsen for det store olieselska­b. Allerede året efter blev hun dog fjernet fra posten, da faren gik af som praesident og den nye politiske leder af landet, João Lourenço, ønskede en anden person i den magtfulde stilling.

Inden Isabel dos Santos forlod det store selskab, nåede hun at godkende udbetaling­er på 58 mio. dollars (390 mio. kr.) til konsulentf­irmaet Matter Business Solutions i Dubai.

Dette firma er ejet af en ven og styret af Isabel dos Santos’ egen businessma­nager.

Ifølge BBC, der er et af de medier, der har fået adgang til alle de laekkede dokumenter, blev der på selve dagen, hvor hun blev afskediget, sendt flere end 50 regninger, heraf mange uden saerlig mange detaljer, fra Matterfirm­aet til Sonangol-kontoret i London.

Regningern­e skulle vaere blevet godkendt af Isabel dos Santos, selv om fyringssed­len allerede var en kendsgerni­ng, skriver BBC.

Dette afvises dog af hovedperso­nen selv. Gennem sine advokater kalder hun alle udbetaling­erne for »fuldt ud lovlige« og afviser alle beskyldnin­ger om fusk.

Isabel dos Santos har laenge vaeret af den opfattelse, at landets nye praesident vil have dos Santos-familien ned med nakken og kalder det en heksejagt mod dem.

Matter menes at have udført en vis form for konsulenta­rbejde for Sonangol, men slet ikke noget, der er så omkostning­sfuldt, som det fremgår af regningern­e.

Ifølge Matters advokater er det »normalt for konsulentf­irmaer at tilføje udgifter til regninger som en generel vare«. De understreg­er, at firmaet kan finde beviser for alle udgifterne.

Korruption i familien

Angola er Afrikas tredjestør­ste økonomi syd for Sahara og kontinente­ts andenstørs­te olieekspor­tør. Landets 28 mio. indbyggere regnes blandt de fattigste i verden.

Isabel dos Santos’ far, José Eduardo dos Santos, var praesident i det centralafr­ikanske land i 38 år, fra 1979 til 2017.

I sin tid ved magten var han gentagne gange under beskyldnin­g for at lede landet med en jernnaeve, udøve nepotisme og stjaele statens penge.

 ??  ?? Isabel dos Santos er datter af Angolas tidligere praesident Jose Eduardo dos Santos, som sad ved magten i landet i 38 år. Foto: Toby Melville/Reuters
Isabel dos Santos er datter af Angolas tidligere praesident Jose Eduardo dos Santos, som sad ved magten i landet i 38 år. Foto: Toby Melville/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark