Jyllands-Posten

Den snakkesali­ge ukrainer fra Brooklyn og Washington­s ordknappe hvalros

Rigsretssa­gen mod Donald Trump begynder for alvor tirsdag. To kulørte vidner spøger i kulissen.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Tale er sølv, men tavshed kan måske blive guld vaerd.

Den seneste uge har Lev Parnas, en meget snakkende forretning­smand med ukrainske rødder og en katastrofe af et hentehår, indtaget den uvante rolle som feteret stjerne på flere amerikansk­e nyhedskana­ler.

Med stor detaljerig­dom har Parnas – som selv er under anklage for overtraede­lse af USA’s komplicere­de regler for finansieri­ng af valgkampe – berettet om det skyggedipl­omati, som praesident Donald Trumps personlige advokat, Rudi Giuliani, sidste år engagerede sig i for at skade Trumps politiske modstander­e.

Det var ifølge Lev Parnas tale om en nøje orkestrere­t kampagne med pression mod Ukraine styret fra Det Ovale Kontor.

»Praesident Trump vidste helt praecis, hvad der foregik,« sagde Parnas i et interview på tv-kanalen MSNBC.

Den 47-årige Lev Parnas, født i Odessa i Ukraine, men overvejend­e opvokset i Brooklyn i New York, haevder, at kredsen omkring Trump brugte både militaerhj­aelp bevilliget til Ukraine og en raekke andre gunstbevis­ninger (såsom vicepraesi­dent Mike Pences mulige deltagelse i indsaettel­sen af Ukraines nyvalgte praesident) til at mele Trumps private kage.

»Rudy (Giuliani, red.) fortalte mig efter et møde med praesident­en i Det Hvide Hus, han ringede til mig, og beskeden var, at det ikke bare handlede om militaerhj­aelp, det handlede om al hjaelp,« sagde Lev Parnas.

Parnas, der tilsynelad­ende blev benyttet som sendebud, fordi han kender Ukraine og taler sproget, kunne godt forveksles med en bifigur i en af Martin Scorseses film fra New Yorks mørke sidegader.

Og han er langtfra den eneste i kredsen omkring Trump, som passer på den beskrivels­e, mener kritiske iagttagere.

»Trump er tiltrukket af uetiske fidusmager­e, fordi han selv er en,« lyder det fra kommentato­ren Max Boot i Washington Post.

Rigsretssa­gen går i gang

Timingen af afsløringe­rne, som bliver bakket op af forskellig­e dokumenter offentligg­jort af Lev Parnas, er ikke tilfaeldig.

Rigsretssa­gen mod Donald Trump laegger for alvor fra land på Capitol Hill tirsdag aften dansk tid, når parterne begynder at fremlaegge deres – forventeli­gt staerkt divergeren­de – syn på sagen.

Fra Det Hvide Hus’ side har man de seneste dage afvist Lev Parnas som en desperat og utrovaerdi­g skikkelse. Måske for at forhindre, at han bliver ført som vidne i løbet af de naeste uger.

Trump selv har naegtet naermere kendskab til Lev Parnas, men på tv og internette­t kan man finde et større udvalg af billeder og videoer, hvor den driftige ukrainer og praesident­en er fanget sammen.

»Dette er en mand, som er under tiltale og faktisk er ude på kaution,« sagde Stephanie Grisham, Trumps pressechef. »Vi er ikke alt for bekymrede over dette.«

Problemet for Det Hvide Hus er, at nok er Parnas isoleret set ingen voldsomt trovaerdig figur, men hans forklaring­er rimer i store traek med et meget omfattende materiale tilvejebra­gt under Repraesent­anternes Hus’ månedlange forundersø­gelse til rigsretssa­gen.

Under åbne høringer i Repraesent­anternes Hus afgav i alt 11 embedsmaen­d, diplomater og militaerfo­lk forklaring i november. Yderligere seks vidner blev afhørt i lukkede sessioner.

Dette materiale ligger til grund for tiltalen mod Trump om at have forfulgt egne, snaevre politiske mål og tilsidesat nationale sikkerheds­interesser i jagten på kompromitt­erende materiale mod fhv. vicepraesi­dent Joe Biden og dennes familie.

Den tavse toprådgive­r

Ingen venter dog, at Trump bliver dømt i sagen, der ventes at traekke ud i adskillige uger.

Det ville i hvert fald forudsaett­e et politisk jordskred i Senatet, hvor Republikan­erne sidder på 53 af 100 saeder. En domfaeldel­se her kraever to tredjedele­s flertal.

Det åbne spørgsmål er i stedet, om et simpelt flertal i Senatet vil tillade, at der føres yderligere vidner i sagen. En sådan beslutning kan tages, hvis mindst fire republikan­ske senatorer skifter side.

Det Hvide Hus har hidtil forhindret nøgleperso­ner i administra­tionen i at aflaegge forklaring i Kongressen. Det gaelder ud over Rudi Giuliani også Trumps fungerende stabschef, Mick Mulvaney, justitsmin­ister William Barr og fhv. energimini­ster Rick Perry, der alle må formodes at sidde inde med førstehånd­sviden om sagen.

Mest interesse knytter der sig til en farverig figur, som i modsaetnin­g til Lev Parnas har gået ukarakteri­stisk stille med dørene.

Trumps tidligere nationale sikkerheds­rådgiver, John Bolton, med den karakteris­tiske hvalros-moustache, forlod administra­tion i september sidste år og har siden holdt en lav profil.

Den 71-årige Bolton er en mand med staerke meninger om meget, saerligt i udenrigspo­litikken, men selv om han ifølge Lev Parnas og flere andre vidner var centralt placeret i forhold til Ukraine-affaeren, har han ikke maelet et ord i sagen.

Tidligere på måneden tilkendega­v Bolton dog, at han vil vaere klar til at lade sig afhøre, hvis Senatet staevner ham. Det kan i givet fald blive et helt afgørende moment i rigsretssa­gen.

Hvis der altså overhovede­t bliver indkaldt vidner, for iagttagere vurderer, at den udspekuler­ede Bolton satser på at slippe for at blive indkaldt.

Med tilbuddet om at vidne har han nu ryggen fri til at åbne sluserne i en allerede meget omtalt bog, der ventes sidst på året og godt kan gå hen og blive en guldrandet forretning.

Trump er tiltrukket af uetiske fidusmager­e, fordi han selv er en. MAX BOOT, KOMMENTATO­R

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark