Jyllands-Posten

Talsperson for dansetrup undrer sig over undersøgel­se

I en redegørels­e afvises det, at musikhuset Odeons aflysning af en kinesisk systemkrit­isk dansetrup, Shen Yun, skete på baggrund af kinesisk pres. Shen Yuns talsperson forstår dog ikke, hvorfor han ikke er blevet hørt.

- KAREN KLAERKE karen.klaerke@jp.dk

Odeons kommunikat­ion har vaeret kritisk, men musikhuset­s aflysning af den kinesiske gruppe Shen Yun er ikke sket på baggrund af et kinesisk pres.

Sådan lyder konklusion­en i en redegørels­e, som byrådet i Odense i december satte kommunens stadsdirek­tør, Stefan Birkebjerg, til at udarbejde, så man kunne komme til bunds i en sag, hvor kulturhuse­t Odeons aflysning af den kinesiske gruppe Shen Yun og de efterfølge­nde vildledend­e forklaring­er fik nogen til at spekulere i, om det skyldtes et kinesisk pres.

Redegørels­en bygger på et partnerska­bsmøde mellem Odeons ledelse og Odense Kommune samt telefonmød­er og en undersøgel­se, som Odeon har fået advokatfir­maet Tyge Trier til at udarbejde.

»Vores undersøgel­se har tilstraebt at afdaekke om uvedkommen­de hensyn, som frygt for negative reaktioner fra Kina eller repraesent­anter for Kina, er indgået i Odeons beslutning­sproces og beslutning om at afbryde forhandlin­gerne med repraesent­anter for Shen Yun. Det er vores konklusion at varetagels­e af sådanne hensyn ikke er indgået – hverken direkte eller indirekte – i beslutning­sprocessen,« står der i advokatund­ersøgelsen.

Det undrer dog den danske talsperson for Shen Yun, Benny Brix, at han ikke er blevet hørt i udarbejdel­sen af den advokatund­ersøgelse, der har vaeret en del af redegørels­en. Han stod for at få en aftale på plads med Odeon i efteråret.

»Hvis jeg var blevet interviewe­t, ville man have gjort det rigtige, for så har man afhørt begge sider af samme sag. Men jeg har ikke modtaget så meget som en sms. Man spørger én part, hvad de synes om det her? Der kan de sagtens konkludere, at der ikke har fundet selvcensur sted,« siger han og tilføjer, at kommunen må have fået det materiale, han har haft sendt til Odeon under forløbet, og formentlig vurderet, at det ikke var nødvendigt at spørge til yderligere.

Ud over at vaere talsperson for Shen Yun i Danmark praktisere­r han også den samme kinesiske religion – Falun Gong – som medlemmern­e af Shen Yun. Benny Brix har fra begyndelse­n vaeret overbevist om, at aflysninge­n er sket efter kinesisk pres.

Tilstraekk­elig oplyst

Redegørels­en bygger i høj grad på en uvildig undersøgel­se,

som advokatfir­maet Tyge Trier har udarbejdet. Tyge Trier forklarer, at undersøgel­sen er udarbejdet på vegne af Odeon, og advokatfir­maet har fået frie haender til at gennemføre det.

»Jeg har modtaget relevant materiale fra Odeon og har undervejs kunnet rekvirere yderligere materiale, hvilket også er sket i praksis. Samtaler er sket uden indblandin­g, og vores konklusion­er er ikke på nogen måde blevet påvirket af Odeon,« skriver han i en mail og tilføjer, at han i en årraekke har arbejdet for ytrings- og pressefrih­ed og ville have råbt op, hvis der var hold i beskyldnin­gerne.

Hvorfor har I ikke valgt at tage kontakt til Benny Brix for at høre hans side af sagen?

»Undersøgel­sen er gennemført, og konklusion­en er stillet til rådighed for Odense Kommune. Jeg har ikke kommentare­r til undersøgel­sens konkrete gennemføre­lse,« svarer Tyge Trier.

Kommunens stadsdirek­tør, Stefan Birkebjerg, er af den opfattelse, at sagen er tilstraekk­elig oplyst.

»Odense Kommune har fra Benny Brix modtaget to omfattende mails med deres vurdering af sagen. Disse mails sammenhold­t med deres udtalelser i mediedaekn­ingen har vaeret med til at oplyse sagen og give mig et tydeligt billede af deres position,« skriver han i en mail.

Stefan Birkebjerg vurderer, at der ikke er grundlag for, at Odense Kommune foretager sig yderligere i den konkrete sag. Den vurdering tror borgmester Peter Rahbaek Juel, at kommunen kommer til at følge. Politikern­e skal tage stilling til det på et byrådsmøde onsdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark