Jyllands-Posten

Tysklands sjaeldne sejr

-

Ingen skal tro, at problemern­e i og med Libyen er løst med den aftale, der en smule overrasken­de er indgået i Berlin. Udtalelsen fra mødet mellem alverdens stats- og regeringsc­hefer indeholder godt 50 punkter. Man skal vaere mere end almindelig optimist for at tro, at fra denne uge er alt vel i det nordlige Afrika.

Alligevel er der grund til en vis lettelse. Den libyske borgerkrig har varet i snart seks år, og hvis man taeller afsaettels­en og henrettels­en af Muammar Gaddafi med, har det varet siden 2011. Den har kastet et af de mest olierige lande på kloden ud i et kaos, som handler om magt og penge, og meget lidt om fornuftige forhold for almindelig­e mennesker. De to hovedmodst­andere, den folkeretli­gt anerkendte regeringsc­hef Fayez al-Serraj og oprørslede­ren Khalifa Haftar, har haft rigeligt støtte fra forskellig­e regionale magter. Serraj er blevet holdt oven vande i Tripoli af Tyrkiet, som har sørget for soldater og militaert udstyr. Rusland er på Haftars side, det samme er, lidt mere diskret, Frankrig. Den gamle kolonimagt Italien har også forsøgt at blande sig, uden større held. De to sidstnaevn­te EU-medlemmer skal vaere blandt Haftars hidtidige våbenlever­andører.

Således diskredite­ret har ingen af de ovenståend­e magter kunnet gennemføre blot halvvejs succesrige fredsforha­ndlinger, fordi alle var rodet ind i konflikten. Og på den måde har Tyskland med forbundska­nsler Angela Merkel i spidsen langt om laenge kunnet hive en diplomatis­k sejr hjem.

Libyen bliver naeppe et arabisk Schweiz med det første, men Merkel har gjort det, hun er god til – tålmodigt at tale med alle for at finde en vej, der er farbar for såvel store egoer som svage sjaele. Baggrunden var sikkert, at alle, undtaget måske general Haftar, der kontroller­er størstedel­en af landet, er lede og kede af kampene. Der er rigeligt af problemer andre steder, fra Syrien og Yemen til de såkaldte Sahellande Mali, Burkina Faso og Niger, den evige krise mellem israelere og palaestine­nsere, Ukraine, Iran og de nye spaendinge­r i Libanon. Der er ikke brug for et libysk kaos oveni, også fordi det tillige gør det naesten umuligt at kontroller­e flygtninge­strømme mod Europa.

Her er Tyskland, som laenge ikke har vaeret en internatio­nal partner, man kunne stole på, når det gjaldt – store ord blev sjaeldent fulgt op med militaer eller politisk styrke – trådt ind som en aerlig maegler. Man fik Ruslands, Tyrkiets, Frankrigs og Egyptens praesident­er, den britiske og den italienske premiermin­ister, den amerikansk­e udenrigsmi­nister, FN’s generalsek­retaer og mange andre, til at møde op i Berlin. Konference­n var velforbere­dt – i modsaetnin­g til tidligere franske og italienske forsøg – og Merkel er dygtig til at håndtere testostero­n-struttende gaester som Putin og Erdogan, der gjorde et nummer ud af at ankomme som de sidste.

Det vigtigste, der blev opnået, var en våbenembar­go for Libyen. Det er prøvet før, men med så mange vidner vil det vaere vanskelige­re at omgå den. Man kan sige, at den endelige prøve først kommer nu. De kaempende parter kan formentlig kun holdes fra hinanden af internatio­nale tropper. Hvor mange lande vil vaere med her? Vil Tyskland?

Tillidsvae­kkende virker det heller ikke, at hovedperso­nerne Serraj og Haftar ganske vist var i Berlin, men åbenbart ikke mødte hinanden eller deltog i selve konference­n. Hvis de og deres folk virkelig ønsker at slå hinanden ihjel, kan udenforstå­ende ikke udrette meget. Men nu er der gjort et forsøg. Det er al aere og mange forhåbning­er vaerd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark