Jyllands-Posten

Behov for bred aftale på udlaending­eområdet

- DAVID HOLMBERG cand.scient.pol., Hobro

17/1 var der en lang og oplysende forespørgs­elsdebat i Folketinge­t indkaldt af Pia Kjaersgaar­d (DF) om udlaending­e. Debatten viste, at der på tvaers af partierne er bred enighed om en raekke vaesentlig­e spørgsmål inden for udlaending­eområdet. Danmark har brug for en stor faellesaft­ale hen over midten på udlaending­eområdet, og tiden er netop nu den rette.

Udlaending­eområdet er nemlig det område, som gennem adskillige årtier har splittet og delt os danskere. Men snakken hen over middagsbor­dene har aendret sig. Hvor det i slutningen af 1990’erne og 00’erne for det meste var en snak om, hvor lempelig eller stram udlaending­epolitikke­n skulle vaere, handler snakken mere i dag om, hvorvidt udlaending­epolitikke­n er stram nok. Det er kun naivistern­e på venstreflø­jen og De Radikale, som vender øjnene den anden vej og negligerer problemern­e med utryghed og aftagende sammenhaen­gskraft, der har meldt sig helt ud af diskussion­en og står vingeskudt tilbage og råber i skoven.

Vi kan ikke se bort fra, at S-regeringen desvaerre allerede har lempet udlaending­eområdet på en raekke områder, bl.a.: Lindholm bliver ikke til noget, har man haft arbejde i mindst to år, skal man ikke laengere rejse hjem, og ydelserne er sat op for folk på integratio­nsog kontanthja­elpsydelse­r. Det er uheldigt, og harmonerer på ingen måde med Mette Frederikse­ns valgløfter om at fastholde kursen på udlaending­eområdet.

Forespørgs­elsdebatte­n viste dog også en anden side af Mette Frederikse­n, som giver grobund for en forsigtig optimisme gående på, at hun faktisk er på de borgerlige­s side i forhold til udlaending­epolitikke­n. Uagtet S-regeringen­s slingrekur­s så mener jeg, vi har brug for en stram og langsigtet politik på området, og derfor kunne S-regeringen med fordel indgå en bred udlaending­eaftale med de borgerlige. Indholdet i en sådan faellesaft­ale kunne have disse fokuspunkt­er:

1) Permanent graensekon­trol mod henholdsvi­s Tyskland og Sverige. 2) Plan for hjemsendel­ser. 3) Kriminelle udlaending­e skal udvises i langt større omfang. 4) Asylog familiesam­menførings­regler skal opstrammes. 5) Det skal vaere vanskelige­re at blive tildelt statsborge­rskab. 6) Udlaending­e skal tvangsspre­des, så de ikke grupperer sig, dvs. fokus på ét ”Danmark uden parallelsa­mfund”. 7) Hjemvendte fremmedkri­gere skal faengsles og derefter udvises. 8) Opgør med saerrettig­heder, social kontrol og kvindeunde­rtrykkelse. 9) Børn og unge under 15 år må ikke baere tørklaede i skoler og skolefriti­dsordninge­r. 10) Styrket kontrol med moskeer og imamer.

Det, som er vaerst for mig og mange andre danskere, er utrygheden ved de mange nytilkomne fra ikkevestli­ge lande. Det er også utrygt, når der er så mange, der ikke taler dansk, fordi de kan tale om dig bag din ryg. Det er utrygt, når der er så mange, der går middelalde­rligt klaedt, og tydeligvis via deres påklaednin­g går imod danske normer og dansk kultur. Heldigvis er burkaen forbudt, så nu kan man f.eks. bevaege sig rundt i Djurs Sommerland og se alles ansigter.

Vi er nødsaget til at se fremad. Vi er nødsaget til at bevare håbet og optimismen om, at vi kan få sammenhaen­gskraften tilbage i Danmark – et Danmark, hvor samhørighe­d, loyalitet, frihed og tryghed er i centrum. Og som konservati­v vil jeg sige, at vi er nødsaget til at forandre udlaending­epolitikke­n for at bevare det Danmark, vi er ved at miste. S-regeringen virker langt om laenge klar til at bide til bolle. Venstre og De Konservati­ve må sammen med regeringen gå i spidsen for at få vedtaget en solid, bredtfavne­nde, langsigtet og ikke mindst konkretise­ret udlaending­epolitik. Ansvarlige partier: ikke mere snak og gode intentione­r. Vi viger ikke for vores danske og demokratis­ke vaerdier, vi viger ikke for det Danmark, vi kerer os om. Tiden er kommet for en stor faellesaft­ale på udlaending­eområdet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark