Jyllands-Posten

Ja til en klimaaktiv­istisk udenrigspo­litik

-

Vi er vidne til et globalt ungdomsopr­ør med krav om klimahandl­ing. Oprøret har mange ansigter – og et af dem er Den Grønne Studenterb­evaegelse og Frederik Bjørnbak Mogensen, der i et indlaeg i JP forleden skrev, at det er tid til en klimaaktiv­istisk udenrigspo­litik. Jeg kunne ikke vaere mere enig.

Derfor er klima og den grønne omstilling et fundament for regeringen. Og derfor har jeg gjort det klart, at den grønne dagsorden i videst muligt omfang skal drive udenrigs-, sikkerheds-, europa- og handelspol­itikken. Det gaelder i saerlig grad også i Arktis, hvor Frederik efterlyser, at klimapolit­ikken går hånd i hånd med sikkerheds­politikken. I Rigsfaelle­sskabet er vi nu i gang med at støbe en ny arktisk strategi, hvor klima vil vaere et vaesentlig­t element. Jeg håber meget at høre også Den Grønne Studenterb­evaegelses input hertil.

Også laengere mod syd kalder klimakrise­r på handling. Her taenker jeg bl.a. på skovbrande i Australien og Amazonas. Ja, faktisk hele den globale afskovning, vi er vidne til. Beredskabs­styrelsen har bidraget i Amazonas, og der er tilbudt hjaelp til Australien. Det er, både billedligt og bogstaveli­gt talt, nødvendig brandslukn­ing. Men også symptombeh­andling. Skal vi for alvor problemet til livs, så må vi aendre de underligge­nde økonomiske og handelsmae­ssige forhold, der bidrager til kriserne.

Danske løsninger skal også udbredes til hele kloden gennem vores diplomati. Derfor er Udenrigsmi­nisteriet blevet omorganise­ret med styrkede rammer for vores grønne udsyn. Jeg har faktisk udnaevnt en ny klimaambas­sadør – som Frederik opfordrer til – og udpeget 15 af vores ambassader rundt om i verden til at vaere klimafront­poster, der skal saette turbo på arbejdet med at fremme grønne løsninger globalt.

Så kaere Frederik, tak for din, Den Grønne Studenterb­evaegelses og andre unge klimaaktiv­isters indsats. Vi lytter til jer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark