Jyllands-Posten

Apanage er ikke skattepeng­e, men løn

-

I såvel papiravise­n som Radioavise­n er det journalist­ens opgave at formidle viden eller berette historien om et ganske bestemt emne. Det bør altid gøres, uden at journalist­ens egen mening eller holdning praeger det sagte eller skrevne.

Men det sker dog jaevnligt på en måde, som manipulere­r med sandheden; man kunne sige godt, at journalist­en lyver.

I Radioavise­n 19/1 omtaltes det britiske par Harry og Megans ønske om at leve et »almindelig­t« liv og ikke for »skattepeng­e« som nu. Det er manipulere­nde at sige skattepeng­e. Jeg og alle andre offentligt ansatte har fået løn, som kommer fra kassen med de indkomne skattebeta­linger. Men jeg har dog aldrig hørt min løn omtalt som skattepeng­e.

12/1 omtalte JP’s lederskrib­ent med udpraeget forargelse kronprinsp­arrets ønske om at lade dets fire børn have et kort skoleophol­d i Schweiz med udgangspun­kt i parrets eget hus i Schweiz. Det blev understreg­et, at de havde anskaffet huset for parrets »apanage«.

Skattepeng­e og apanage er at regne for løn. Som alle andre mennesker i samfundet får de kongelige løn, hvis størrelse de ikke selv har indflydels­e på, og den gives for et arbejde, hvis karakter de ikke selv har defineret. De er født til det. De kongelige må naturligvi­s selv bestemme, hvad deres løn skal bruges til. De kongelige må naturligvi­s opsige deres stilling og søge lykke andet sted i samfundet. Alt andet er utidig tvang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark