Jyllands-Posten

Brasilien tager tilløb til opgør med løbsk offentligt forbrug

Brasilien har indledt en reformproc­es, som bl.a. skal gøre landets økonomi mere privatsekt­ordrevet. Det er et opgør med årtiers vaekstdags­orden, hvor den offentlige sektor har påtaget sig rollen som vaekstloko­motiv – uden større held.

- NICOLAI PRYTZ Danmarks ambassadør i Brasilien

Den 1. januar i år var det praecis ét år siden, at Jair Bolsonaro blev taget i ed som Brasiliens praesident. Det var saerligt de sidste 5-6 års politiske krise, økonomiske nedtur og gigantiske korruption­sskandaler, der fik flertallet af den tyndslidte og polarisere­de befolkning til at saette deres kryds ud for den staerkt populistis­ke Bolsonaro.

Det første år har – selv efter brasilians­ke standarder – vaeret praeget af stor turbulens. Praesident Bolsonaros konfrontat­oriske stil har afstedkomm­et mange konflikter, herunder med kongressen, der gentagne gange har forkastet hans politikfor­slag. Dette kommer naeppe til at aendre sig, da praesident Bolsonaro hverken kan eller vil indtage en mere forsonende statsmands­rolle – hvilket landet ellers godt kunne have brugt.

De fleste kontrovers­er har udspillet sig på den indenrigsp­olitiske scene – men ikke udelukkend­e. Mange vil stadig huske billederne af de enorme skovbrande i Amazonas og praesident Bolsonaros efterfølge­nde benaegtels­e af problemets omfang. Polemikken blev ikke mindre af, at han i første omgang beskyldte ngo’er for at have påsat brandene, mens den internatio­nale kritik blev affejet som vestlig imperialis­me og et angreb på brasilians­k suveraenit­et.

Men der har absolut også vaeret positive nedslagspu­nkter i 2019, der forhåbentl­igt vil blive videreført i 2020 (og årene fremover), hvoraf saerligt tre bør fremhaeves – alle med potentiel stor betydning for brasilians­k økonomi.

Den magtfulde økonomimin­ister, Paulo Guedes, har i løbet af 2019 taget tilløb til en omfattende re-balancerin­g af økonomien, der i højere grad skal vaere privatsekt­ordrevet. Dette vil vaere et opgør med årtiers vaekstdags­orden, hvor den offentlige sektor har påtaget sig rollen som vaekstloko­motiv – uden større held. Vi vil derfor i 2020 se tiltag til privatiser­ing af en raekke af de store – ofte uproduktiv­e – statsejede virksomhed­er, ligesom der vil blive lanceret offentlige udbud inden for infrastruk­turområdet (lufthavne, havne, veje, energi, etc.). Disse tiltag kan potentielt vaere staerkt vaerdiskab­ende, men 2020 vil give en indikation på, om investorin­teressen rent faktisk også er til stede. Saerligt udenlandsk­e investorer har tidligere ladet sig afskraekke af skrøbelige rammebetin­gelser, der er praeget af manglende transparen­s og juridisk usikkerhed.

Brasiliens økonomiske akilleshae­l er de enorme offentlige udgifter, der for en stor dels vedkommend­e er forfatning­sbundne. Det var derfor et absolut højdepunkt,

 ??  ?? Praesident Jair Bolsonaros konfrontat­oriske stil har afstedkomm­et mange konflikter, herunder med kongressen, der gentagne gange har forkastet hans forslag.
Foto: Sergio Lima/AFP
Praesident Jair Bolsonaros konfrontat­oriske stil har afstedkomm­et mange konflikter, herunder med kongressen, der gentagne gange har forkastet hans forslag. Foto: Sergio Lima/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark