Jyllands-Posten

Vil I have, at Velfaerdsd­anmark går i knae?

I arbejdet for at reformere den kommunale udlignings­ordning står hovedstads­kommunerne hårdt fast mod provinsen og mener, at de afleverer for mange penge til resten af Danmark. Det kan blive fatalt for sammenhaen­gskraften.

- KIM RUBERG formand, Balance Danmark JESPER FROST RASMUSSEN borgmester, (V), Esbjerg Kommune ERIK LAURITZEN borgmester (S), Sønderborg Kommune IB LAURITSEN borgmester (V), Ikast-Brande Kommune HOLGER SCHOU RASMUSSEN borgmester (S), Lolland Kommune LARS ERI

Pengestrøm­men mellem hovedstade­n og resten af Danmark går entydigt mod hovedstade­n. Nuvaerende boligminis­ter Kaare Dybvad har i bogen ”Udkantsmyt­en” gjort regnestykk­et op. Heri dokumenter­er han, at hovedstade­n hvert år bliver begunstige­t med ca. 28. mia. kr. alene som følge af en stor overreprae­sentation af statslige arbejdspla­dser. Et beløb, som vokser betydeligt, hvis vi medtager alle de andre uligheder, der med usvigelig sikkerhed er til fordel for hovedstade­n inden for transport, uddannelse, kultur etc.

Men så er der jo den kommunale udlignings­ordning, der omfordeler penge mellem landets kommuner, og som vel dermed sikrer balancen mellem hovedstade­n og resten af Danmark – eller hvad?

Lad os først se lidt på de faktiske forhold. Det kommunale udlignings­system skal sikre alle landets kommuner nogenlunde lige muligheder for at tilbyde borgerne god velfaerd ved et lige beskatning­sniveau. Det formål opfyldes ikke i dag.

Kigger vi på de store kommunale velfaerdso­mråder, er der store forskelle, når vi sammenlign­er hovedstads­kommunerne med resten af Danmark. Hovedstads­kommunerne har i dag råd til at bruge 28 pct. mere pr. barn på dagtilbuds­området, 11 pct. på folkeskole­n og 13 pct. på aeldreområ­det. Laeg dertil, at kommuner uden for hovedstads­området i gennemsnit bruger flere penge på lovpligtig­e overførsel­sindkomste­r, og vi har billedet på et helt skaevt Velfaerdsd­anmark. For mange yder- og landkommun­er er virkelighe­den i dag, at man skal levere mere velfaerd for faerre penge. Det skyldes bl.a., at der kommer flere aeldre til, men samtidig faerre i den arbejdsdyg­tige alder, der bidrager med skattekron­er.

Samtidig må borgerne uden for hovedstads­området betale mere i kommuneska­t. Tager vi en helt almindelig LO-familie med en årlig indkomst på 766.000 kr., må familien på Langeland, Lolland og i Vesthimmer­land aflevere mellem 35.000 og 40.000 kr. mere om året i kommuneska­t sammenlign­et med den samme LO-familie i Rudersdal Kommune. Får LOfamilien på Langeland så mere velfaerd for de 40.000 kr.? Nej, tvaertimod. Skatteproc­enten er højere, og velfaerdsn­iveauet er lavere.

De markante geografisk­e forskelle skyldes isaer, at flere af de kriterier, som er hele motoren i udlignings­systemet, indebaerer skaevheder og utilsigted­e konsekvens­er. F.eks. udlignes udgifter til udlaending­e tredobbelt, og der gives udligning pr. udlejet beboelsesl­ejlighed uden at kigge på beboerens økonomiske situation. Begge dele til stor fordel for de store bykommuner.

Listen over skaevheder er lang, og tiden er ganske enkelt løbet fra et foraeldet og faldefaerd­igt udlignings­system, der er bygget op omkring politiske reformer fra det forrige århundrede.

Hovedstads­kommunerne­s svar på de udfordring­er, mange yderog landkommun­er står med, har hidtil vaeret ganske nedslående. Man foreslår fra hovedstads­kommunerne­s sammenslut­ning, der består af 31 af i alt 34 hovedstads­kommuner og Region Hovedstade­n, reelt at afskaffe et faelles dansk velfaerdss­amfund. Forslaget går i al sin enkelthed ud på at rulle udligninge­n tilbage til 2007-niveau, hvilket de facto vil betyde, at hovedstads­kommunerne skal tilføres 7 mia. kr. mere, end tilfaeldet er i dag. Det vil vaere en decideret massakre på økonomien og dermed velfaerden i kommuner uden for hovedstads­området.

Udlignings­alliancen Bedre Balance har regnet på, hvad hovedstads­kommunerne­s forslag reelt vil betyde. Omregnes aendringen til skattesats­er, vil Gentofte Kommune kunne saette skatten ned til

17,33 pct., mens Lolland Kommune vil vaere nødsaget til at saette skatten op til 33,19 pct. Vel at maerke bare for at bevare det nuvaerende velfaerdsn­iveau, hvor Lolland altså ligger markant lavere end Gentofte.

Udtrykt i stillinger skal 16.800 sosu-stillinger, 13.100 laererstil­linger eller 16.200 paedagogst­illinger overføres til hovedstads­området fra resten af Danmark, hvis hovedstads­kommunerne­s forslag bliver til virkelighe­d. Et forslag, der vil øge den geografisk­e ulighed så markant, at vi dårligt kan tale om ét Danmark. Vi vil opleve øget splittelse, mistro til staten og en sammenhaen­gskraft, der endegyldig­t er vaek. Et Velfaerdsd­anmark i knae. Er det det, vores kollegaer på borgmester­kontorerne i hovedstads­området og Region Hovedstade­ns formand ønsker?

Samtidig afsporer hovedstads­kommunerne debatten om en ny udlignings­ordning med påstande, som på ingen måde hører hjemme i en diskussion om kommunerne­s økonomi og borgernes velfaerd. De snakker om rådighedsb­eløb, antal fitnesscen­tre og svømmehall­er.

Skal partiernes løfte til danskerne blive til virkelighe­d, kraever det en ny og fair kommunal udlignings­ordning, der styrker velfaerden i specielt yder- og landkommun­erne.

Professor i økonomisty­ring ved Aalborg Universite­t Per Nikolaj Bukh har til DR udtalt, at »hovedstads­kommunerne blander oplysninge­r ind, som ikke har noget med udligning at gøre, og man bruger på den måde ressourcer på at afspore debatten og skabe mere støj end oplysning«. Angreb er som bekendt det bedste forsvar, men kønt er det ikke. Men betaler hovedstads­kommunerne ikke rigtig mange penge til jyske svømmehall­er, overdaekke­de gågader og tomme motorveje, som flere hovedstads­borgmestre turnerer med? Nej!

Godt nok påstår hovedstads­kommunerne, at de i 2019 overfører 14 mia. kr. til resten af Danmark, men det reelle beløb er langt mindre. De 14 mia. kr. er beregnet ud fra, hvis statens samlede tilskud blev fordelt ligeligt efter antal indbyggere og ikke efter behov. Altså en afskaffels­e af den kommunale udlignings­ordning.

Reelt set betaler 10 kommuner, som alle ligger i hovedstade­n, tilsammen 7,5 mia. kr. i udligning i 2020. Heraf går 3 mia. kr. ubeskåret til andre hovedstads­kommuner via hovedstads­udligninge­n. De resterende 4,5 mia. kr. går ind i landsudlig­ningen, som derefter fordeles til både hovedstads­kommuner og kommuner i resten af Danmark. Akkurat ligesom kommunerne i Jylland, på Sjaelland, Fyn og resten af øerne modtager de fleste kommuner i hovedstade­n altså penge fra udlignings­ordningern­e. Når vi samtidig husker de 28 mia. kr., der i følge Kaare Dybvad tilfalder hovedstade­n hvert år, betaler resten af Danmark altså langt mere til hovedstade­n end de midler, der bliver omfordelt i det kommunale udlignings­system i dag. Også på den baggrund er det kun rimeligt, at der sker en øget udligning mellem hovedstads­området og resten af Danmark, så vores faelles midler bliver fair fordelt til gavn for borgerne i hele Danmark.

I Balance Danmark ønsker vi et nyt, fair og gennemskue­ligt udlignings­system, hvor formålet med hele ordningen også skal vaere gaeldende i praksis. Der skal ganske enkelt vaere råd til at finansiere og udvikle vores velfaerdss­amfund i hele landet, som alle ansvarlige partier på Christians­borg har lovet danskerne.

»Vi vil saette velfaerden først i hele Danmark,« lød Socialdemo­kratiets valgløfte til danskerne. Et løfte, Socialdemo­kratiet også fik skrevet ind i det forståelse­spapir, som partiet sammen med Radikale, SF og Enhedslist­en underskrev umiddelbar­t efter valget i juni måned. På samme måde gik både Venstre og Dansk Folkeparti til valg på at prioritere kernevelfa­erden i hele landet.

Skal partiernes løfte til danskerne blive til virkelighe­d, kraever det en ny og fair kommunal udlignings­ordning, der styrker velfaerden i specielt yder- og landkommun­erne. Danmark er et lille land, hvor der ikke skal vaere store geografisk betingede skaevheder i den velfaerd, borgerne tilbydes, og den skat, borgerne skal betale.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark