Jyllands-Posten

Chefredakt­ør var habil på banen, men er mere overbevise­nde udenfor

Man siger, at hans humør slår i samme takt som den aktuelle status hos AGF. Chefredakt­ør Jan Schouby har blik for laesernes forventnin­ger og den gode historie, også når den ikke handler om fodbold.

- MORTEN NYSTRUP Redaktør, JP Aarhus morten.nystrup@jp.dk

Med implicit henvisning til livet i almindelig­hed kunne man spørge fødselaren: »Hvordan går det?« og man kunne forestille sig et svar a la: »Fremragend­e. AGF ligger jo nummer tre«.

AGF er til tider en god historie, og den slags har fødselaren, Jan Schouby, naese for. Han er chefredakt­ør på en af landets aeldste aviser. Århus Stiftstide­nde udkom første gang under Den Franske Revolution og kunne sidste år fejre 225-års jubilaeum. I det tidsperspe­ktiv fylder Jan Schoubys tid på avisen siden 1996 måske ikke meget. Men det gør hans aftryk. Det vigtigste må vaere, at han har holdt avisen i live trods en hård aarhusians­k aviskrig og medieekspe­rters gentagende forudsigel­ser om ”Stiftens” endeligt.

Men Schouby og dermed avisen er heldigvis en fighter. Måske traekker chefredakt­øren på nogle af de egenskaber, der efter sigende som ung gjorde ham til en habil fodboldspi­ller; dengang tynd og løbestaerk og som nu viljefast og arbejdsom.

Han kom relativt langt som fodboldspi­ller i AGF og siden hos ”byens nummer to”, Aarhus Fremad. Mens fodboldstø­vlerne trods alt blev lagt på hylden, baerer fødselaren stadig kaerlighed­en til fodbolden taet ved hjertet. Siden Jan Schouby i 1996 blev uddannet journalist, har han først som reporter, siden sportsreda­ktør og nu chefredakt­ør beskaeftig­et sig indgående med saerligt AGF. Det er Schouby, tv-stationern­e stiller om til, når den aktuelle status blandt ”de hviie” skal analyseres. Aldrig logrende, men med en skarp pen, en sarkastisk bemaerknin­g og bramfrie kommentare­r er han ikke altid lige populaer i klubben på Fredensvan­g.

Det er dog langtfra kun fodbold, der optager fødselaren. Schouby besidder en fintfølend­e fornemmels­e for, hvad der optager laeserne. Han forstår dem, og han vinder i dialogen med dem.

Trods adskillige sparerunde­r og turbulente ejerforhol­d for Århus Stiftstide­nde har Jan Schouby holdt fast i de grundlaegg­ende journalist­iske dyder, og under ham har avisen bl.a. bragt de første afsløringe­r i en omfattende skandalesa­g i Aarhus Kommunes teknik- og miljøafdel­ing, ligesom ”Stiften” afslørede, hvad det nu tidligere byrådsmedl­em i Syddjurs Kommune Per Zeidler foretog sig, når han ikke kom til møderne i kommunen.

Privat har han i mange år vaeret engageret i den lokale skolebesty­relse. Og selvfølgel­ig som fodboldtra­ener i Odder IGF.

Jan Schouby, chefredakt­ør, Århus Stiftstide­nde, Odder

 ??  ?? AGF er en del af Jan Schouby (t.h.), der her hilser på Stig Tøfting, der sidste år fyldte 50 år. Foto: Christian Lykking
AGF er en del af Jan Schouby (t.h.), der her hilser på Stig Tøfting, der sidste år fyldte 50 år. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark