Jyllands-Posten

Svensk fodbold overvejer kønstest af kvindelige spillere

Det svenske fodboldfor­bund overvejer at indføre kønsprøver for kvindelige spillere. Danmarks Idraetsfor­bund arbejder for retningsli­njer herhjemme.

- KRISTIAN KOROTAYEV MARTIN HAAHR LUND kristian.korotayev@jp.dk Martin.H.Lund@jp.dk

Det Internatio­nale Atletikfor­bund har tvunget den sydafrikan­ske 800 meterløber Caster Semenya til at medicinere sig på grund af sit naturligt høje testostero­nniveau. Nu overvejer det svenske fodboldfor­bund at indføre kønsprøver for kvindelige spillere.

Det fortaeller chefjurist i det svenske fodboldfor­bund Anders Hübinette til svenske SVT Sport.

»Vi har på nationalt plan en lovgivning­smaessig ramme, men ingen konkret definition at falde tilbage på. Andre sportsgren­e er begyndt at se på reglerne fra Det Internatio­nale Atletikfor­bund, men der vil vaere behov for at have en lovgivning­smaessig ramme, der beskytter kvindernes konkurrenc­er. Det handler om at have en beskyttet kvindeliga,« siger Anders Hübinette.

Stor konkurrenc­efordel

British Journal of Sports Medicine, som er et anerkendt medicinsk tidsskrift, har publiceret et forsknings­studium. Det dokumenter­er, at kvindelige atletikudø­vere med et højt produktion­sniveau af testostero­n kan have en konkurrenc­efordel på op til 4,5 pct.

Det er netop sådanne konkurrenc­efordele, man hos det svenske fodboldfor­bund nu overvejer at saette en stopper for ved at indføre kønsprøver for kvindelige spillere.

»Vi er nødt til at taenke dette nøje igennem. Skal vi have en lovgivning­smaessig ramme, der giver mulighed for kontrol? Hvis man vaelger det, kan man i vaerste fald ende i situatione­r, hvor man skal vaere parat til at gennemgå undersøgel­ser og lignende, hvis man skal vaere i stand til at deltage på højeste niveau,« siger Anders Hübinette.

DIF arbejder på sagen

Diskussion­en omkring køn og sport har i laengere tid vaeret et stort tema i Danmarks Idraetsfor­bund (DIF), hvor en arbejdsgru­ppe netop nu er i gang med at finde løsninger, så alle uanset køn og seksualite­t kan dyrke idraet.

Og at det ikke er en nem diskussion, vidner det faktum, at temaet på det første møde bare var at finde et faelles sprog omkring køn og transkønne­thed, som DIF sammen med nogle af specialfor­bundene og en raekke forskellig­e organisati­oner kunne navigere i.

»På det andet møde har vi talt om de udfordring­er, der er i vores idraetsfor­eninger. Hvor går man på toilettet og klaeder om, hvis der er et hankøn på det ene og kvindekøn på det andet?« spørger Lotte Büchert, der er bestyrelse­smedlem i Danmarks Idraetsfor­bund

og med i den naevnte arbejdsgru­ppe.

Hun fortaeller yderligere, at de først nu skal tage hul på den type diskussion­er, som lige nu finder sted i Sverige:

»Vi er ikke simpelthen ikke nået videre. Vores naeste møde er i februar, og der skal vi tale om konkurrenc­eidraet – og dét bliver svaert, det gør det.«

Vi tager det rigtigt alvorligt, fordi vi godt er klar over, at der har vaeret sager, og der kommer nok ikke faerre i fremtiden, så derfor er vi som idraetsorg­anisation nødt til at forholde os til det her. LOTTE BÜCHERT, BESTYRELSE­SMEDLEM I DANMARKS IDRAETSFOR­BUND

Differenti­erede regler

I de kommende drøftelser ligger blandt andet, at det skal vurderes, om regler skal gaelde for alle idraetsgre­ne, for der kan vaere forskel på individuel­le og holddiscip­liner, og måske er der idraetsgre­ne, hvor køn ikke spiller nogen rolle.

»Vi tager det rigtigt alvorligt, fordi vi godt er klar over, at der har vaeret sager, og der kommer nok ikke faerre i fremtiden, så derfor er vi som idraetsorg­anisation nødt til at forholde os til det her.«

Anbefaling­erne fra arbejdsgru­ppen bliver praesenter­et på DIF’s årsmøde i maj, men Lotte Büchert regner med, at arbejdet også skal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark