Jyllands-Posten

Gyldent boliglån overhalet indenom

Investorer­ne tager sig ekstra godt betalt for boliglån i euro.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Det var kendt som et gyldent boliglån – ikke mindst blandt de risikovill­ige. Fradragsmu­lighederne var også bedre, og det er de stadig. Men de gyldne tider er forbi for F1-lånet i euro. Renten på F1-lånet i kr. er nu markant lavere.

Renten på eurolånet er 0,8 pct., men det refinansie­res allerede til april. Hvis man skubber F1-eurorenten – altså med refinansie­ring 1. april 2021 i stedet for 1. april 2020 – lyder renten i øjeblikket på 0 pct.

Renten på et F1-lån i kr. ligger nede omkring -0,3 pct.

Realkredit Danmark er gået over til at refinansie­re flekslån i januar, mens institutte­t har fastholdt den 1. april som refinansie­ringstidsp­unkt for flekslån i euro.

»Den forskel skal man altså vaere opmaerksom på, da det betyder, at man ikke kan sammenlign­e de aktuelle renter direkte med hinanden,« siger cheføkonom i Realkredit

Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Men tendensen er klar. Eurorenter­ne har generelt vaeret højere de seneste år. Det skyldes blandt andet en dårligere likviditet i euro-obligation­erne, og det har investorer­ne kraevet betaling for.

Den dårlige likviditet i euro-obligation­erne skal ses i lyset af, at der ikke laengere er den store efterspørg­sel efter eurolån. Ved den seneste refinansie­ring pr. den 1. januar lå F1-euro 0,22 procentpoi­nt højere end F1 i kr.

Tendensen til, at danske flekslån begyndte at have lavere renter end euro, kom efter den europaeisk­e gaeldskris­e. Fra 2013 til nu har den gennemsnit­lige rente vaeret 0,1 procentpoi­nt lavere end eurorenten. Det er lidt af et skifte, da eurorenten i gennemsnit var 0,27 procentpoi­nt lavere i perioden fra 2000-2012.

Ved refinansie­ringen den 1. januar 2009 endte F1-lånet i euro hele 0,8 procentpoi­nt under den danske F1-rente.

 ??  ?? Det er ikke laengere den store fidus at optage realkredit­lån i euro. Arkivfoto: Joachim Adrian
Det er ikke laengere den store fidus at optage realkredit­lån i euro. Arkivfoto: Joachim Adrian

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark