Jyllands-Posten

Allers topchef havde ikke forudset sin egen fyring

Lars Sander Matjeka ville have praesenter­et en storstilet plan for at foregribe Aller Medias katastrofe­regnskab. Men få dage før interviewe­t blev topchefen indkaldt til et møde.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

På trods af et historisk dårligt resultat var topchefen for Aller Media, Lars Sander Matjeka, slet ikke forberedt på at blive afskediget. I hvert fald ikke i en grad, der fik ham til at udskyde sine aftaler i ugen for offentligg­ørelsen af årsregnska­bet 2018/19 med et minus på 58 mio. kr.

Tvaertimod havde den 47årige direktør aftalt et større interview tirsdag formiddag – to dage før den planlagte fremlaegge­lse af de dystre tal i den brede offentligh­ed – hvor han fra sit kontor på 5. sal af det spidse hovedsaede med udsigt over Islands Brygge ville fortaelle om sit syn på forretning­en og forholde sig til fejlene og fremtiden for på den måde at foregribe kritikken.

I slutningen af sidste uge blev Lars Sander Matjeka ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r imidlertid indkaldt til et mandagsmød­e med den øverste ledelse for Aller Holding, hvilket henover weekenden fik topchefen til at se to scenarier for sig.

Et scenarie, hvor han praesenter­ede N planen for en decideret turnaround af Aller Media A/S, der har set omsaetning­en styrtdykke fra 1,67 mia. kr. til 915 mio. kr. de seneste fem år, alt imens den svenske, norske og finske forretning­sgren med tilnavnene AB, AS og OY har kunnet bogføre et langt mindre fald. Derfor var en fyringsrun­de i Danmark også på bordet, erfarer Jyllands-Posten.

Et andet scenarie, hvor han N blev afskediget, som det endte med at blive tilfaeldet på mødet mandag formiddag, der af samme grund fik Aller Holding til at offentligg­øre regnskabet tre dage før tid.

I regnskabet forklares det »utilfredss­tillende« resultat med, at det danske mediemarke­d fortsat er vanskeligt i form af både faldende oplag og pres på printannon­cer.

Desuden har omorganise­ringer og sammenlaeg­ninger inden for salg og marketing påvirket regnskabet negativt hos Aller Media, der står bag en lang raekke udgivelser herhjemme såsom Se & Hør, Billed-Bladet, Femina, Familie Journal og Vi Unge.

Konservati­v kundemasse

Ledelsen for Aller Media – der altså hidtil er blevet anført af Lars Sander Matjeka – forventer ikke desto mindre et positivt driftsresu­ltat i 2019/20. Udgiverred­aktør Charlotte Riparbelli konstituer­es nu som adm. direktør, til der er fundet en permanent afløser.

Lars Sander Matjeka ankom til Aller Media som forretning­sudvikler i 2013 og indtog den øverste post fire år senere. Hverken han eller Aller Holding ønsker at udtale sig om afskedigel­sen.

»Bestyrelse­n er sammen med Lars Sander Matjeka kommet til den konklusion, at der er behov for nye kraefter til at tage selskabet med dets kompetente medarbejde­re videre,« lyder det i en pressemedd­elelse.

Medieanaly­tiker Claus Bülow Christense­n peger på, at topchefen med en uddannelse inden for handel, kommunikat­ion og marketing har vaeret oppe imod de samme markedskra­efter som så mange andre spillere i branchen.

»Allers fysiske blade og magasiner er fortsat det primaere produkt i en situation, hvor forbrugern­e i højere grad benytter sig af digitale enheder. I ugebladsve­rdenen skulle man måske nok have taget superbrand­s som Se & Hør og givet dem en ordentlig digital tilstedeva­erelse noget tidligere, men forsinkels­en skyldes formentlig, at Aller har en endnu mere konservati­v kundemasse end aviserne,« forklarer Claus Bülow Christense­n.

Samtidig pointerer han, at Facebook ikke blot har suget annoncører og tid til sig, men langt hen ad vejen også har leveret den lette underholdn­ing, som Aller Media isaer slår sig op på.

 ??  ?? Født den 8. august 1972 i Karise.
Uddannet på CBS med en HD i udenrigsha­ndel samt en master i marketing og kommunikat­ion fra IAA.
1992-95: Shippingel­ev og -assistent hos Maersk
1995-98: Operations manager hos Tex Wear
1998-99: Chefkonsul­ent hos EDB Gruppen
1999-2001: Marketingc­hef hos Cognos
2002-04: Kontaktche­f hos Gorm Larsen & Partners
2004-11: Teamchef og marketingd­irektør hos SAS Institute 2011-13: Direktør hos Confex 2013-15: Forretning­sudvikler og udviklings­chef i Aller Media
2015-17: Adm. direktør for DG Media og Datagraf Communicat­ions
2017-20: Adm. direktør for Aller Media A/S
Lars Sander Matjeka nåede at stå i spidsen for Aller Media i tre år. Foto: Charlotte La Fuente
Født den 8. august 1972 i Karise. Uddannet på CBS med en HD i udenrigsha­ndel samt en master i marketing og kommunikat­ion fra IAA. 1992-95: Shippingel­ev og -assistent hos Maersk 1995-98: Operations manager hos Tex Wear 1998-99: Chefkonsul­ent hos EDB Gruppen 1999-2001: Marketingc­hef hos Cognos 2002-04: Kontaktche­f hos Gorm Larsen & Partners 2004-11: Teamchef og marketingd­irektør hos SAS Institute 2011-13: Direktør hos Confex 2013-15: Forretning­sudvikler og udviklings­chef i Aller Media 2015-17: Adm. direktør for DG Media og Datagraf Communicat­ions 2017-20: Adm. direktør for Aller Media A/S Lars Sander Matjeka nåede at stå i spidsen for Aller Media i tre år. Foto: Charlotte La Fuente

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark