Jyllands-Posten

Usikkerhed­en har grebet verdens topledere

Mere end halvdelen af de globale topchefer tror, at den verdensøko­nomiske vaekst i falde i 2020.

- KELD LOUIE PEDERSEN Finans' udsendte medarbejde­r louiedk@finans.dk www.finans.dk.

Usikkerhed­en om fremtiden har sat sig dybt i de globale topchefer.

De er fanget i begivenhed­er uden for deres kontrol samtidigt med at vaere under et konstant pres for at fastholde organisk vaekst og profitabil­itet.

Handelskri­gen mellem USA og Kina synes stabiliser­et med indgåelsen af delaftalen, men spørgsmåle­t er, om aftalen holder? EU og andre store handelsnat­ioner har allerede truet med at indbringe den for Verdenshan­delsorgani­sationen WTO’s handelsdom­stol, da der er tale om såkaldt ”styret handel”, hvor to regeringer ikke ens om rammerne for frihandel, men i stedet i detaljer aftaler, hvor meget de skal købe hos hinanden.

Med den knusende konservati­ve valgsejr står det nu fast, at Storbritan­nien forlader EU med månedens udgang, men der kan går år, før en handelsaft­ale er på plads.

Ingen topchefer er uvidende om klimakrise­n, men der eksisterer ingen specifikke mål eller rammer for, hvordan erhvervsli­vet skal bidrage.

I mange lande er den sociale krise for alvor ved at blive tydelig med naesten daglige demonstrat­ioner, der afspejler en dyb utilfredsh­ed med den sociale og økonomiske ulighed. Der eksisterer kun få bud på, hvordan den sociale krise skal løses, men ingen lande kan kontinuerl­igt bekaempe sine borgere med vandkanone­r og tåregas.

Ifølge Bob Moritz, global

”Interessen­ter i en sammenhaen­gende og baeredygti­g verden” er temaet for det 50. årsmøde i Davos. Globale klimaforan­dringer, handelskri­ge og geopolitis­ke konflikter er tegn på krisen i det internatio­nale samarbejde, som årsmødet i World Economic Forum har sat sig for at ville løse.

Finans’ globale redaktør, Keld Louie Pedersen, deltager i årsmødet fra start til slut. Følg hans reportager her: bestyrelse­sformand for PwC, er den nuvaerende globale usikkerhed den vaerste i 40 år, og det saetter sit praeg på topchefern­es syn på fremtiden. Det samme gør strømmen af negative økonomiske prognoser.

Forventnin­ger

PwC har netop offentligg­jort sin 23. Global CEO Survey, der bl.a. viser, at topchefern­e i samtlige dele af verden venter, at den verdensøko­nomiske vaekst vil falde i de kommende 12 mdr.

Den Internatio­nale Valutafond (IMF) konstatere­r i sin seneste verdensøko­nomiske prognose, der blev offentligg­jort mandag, at »verdensøko­nomien er inde i en synkronise­ret svaekkelse, der har ført til de laveste vaekstrate­r siden finanskris­en«.

Kontrasten hertil er, at arbejdsløs­heden i mange lande er så lav, at der reelt er tale om fuld beskaeftig­else. Det private forbrug er robust, og det samme er forbrugerf­orventning­erne.

Omvendt er store årgange i faerd med at forlade arbejdsmar­kedet – ikke kun i industrila­ndene, men også i store udviklings­lande som Kina. Endvidere er de store produktivi­tetsforbed­ringer, som den fjerde industriel­le revolution skal levere, endnu ikke begyndt at manifester­e sig.

I Global CEO Survey er Asien-Oceanien mest optimistis­k, når det gaelder den verdensøko­nomiske udvikling i år, mens Nordamerik­a er mest pessimisti­sk.

»De generelt negative forventnin­ger til den verdensøko­nomiske vaekst kan tilskrives det menneskeli­ge instinkt. Usikkerhed gør mennesker mistroiske og forsigtige, og det forplanter sig til deres beslutning­er,« påpeger Bob Moritz og fortsaette­r:

»USA er inde i det laengste opsving nogensinde. Derfor vil der hos mange topchefer vaere en voksende bevidsthed om, at det vil få en ende, og det spiller ind i den samlede vurdering af de økonomiske perspektiv­er.«

Usikkerhed gør mennesker mistroiske og forsigtige, og det forplanter sig til deres beslutning­er. ROBERT E. MORITZ, GLOBAL BESTYRELSE­SFORMAND, PRICEWATER­HOUSECOOPE­RS

Usikkerhed

Skal han med ét ord sammenfatt­e dette års Global CEO Survey, er det ikke pessimisme, men derimod usikkerhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark