Jyllands-Posten

IMF: Spaede tegn på stabiliser­ing af verdens økonomi

Verdensøko­nomien er ikke laengere i overhaenge­nde fare for at smelte sammen. Det mener Den Internatio­nale Valutafond i en ny prognose.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Verdensøko­nomien ser mindre sårbar ud nu end i efteråret, da økonomien voksede så langsomt, at den risikerede at braende helt sammen.

Det skriver Den Internatio­nale Valutafond (IMF) i en opdatering af sin oktoberpro­gnose.

Dengang var specielt verdenshan­del og industrivi­rksomheder ramt af angsten fra den eskalerend­e handelskri­g og risikoen for en kaotisk brexit. Det satte sig i vaeksten, som IMF i 2019 spåede ville lande på det laveste niveau siden finanskris­en.

Men siden er der sket forbedring­er på en raekke områder, som kan skabe et mere solidt fundament under verdensøko­nomien i 2020 og 2021, skriver organisati­onen.

»Udviklinge­n siden efteråret peger på, at en raekke risici for den globale økonomi 2020 – forskel fra oktoberpro­gnose

-0,1 -0,1 -0,1 -0,1 0,2 0,2 0,2 nu er mindre udtalte sammenlign­et med vores rapport fra oktober 2019. De tidlige tegn på stabiliser­ing kan vare ved og i sidste ende skabe vaekst i privatforb­ruget og et stigende forbrug blandt virksomhed­erne,« skriver IMF.

Nedjustere­r prognose

Udviklinge­n er det dog endnu for tidligt at spore i de faktiske nøgletal, som stadig udviser svaghedste­gn, vurderer IMF.

Organisati­onen nedjustere­r derfor sin globale vaekstprog­nose for både 2020 og 2021 hovedsagel­igt pga. af store skuffelser i Indien, Mexico og Sydafrika.

Den globale vaekst endte ifølge IMF på 2,9 pct. i 2019. Den stiger dog til 3,3 pct. i 2020 og 3,2 pct. i 2021.

I forhold til 2019 og 2020 er det 0,1 procentpoi­nt mindre end prognosen fra oktober, mens tallet for 2021 er reduceret med 0,2 procentpoi­nt.

Vaeksten i eurozonen forventes at stige til 1,3 pct. i år, fra 1,2 pct. sidste år – ikke mindst hjulpet af en genstart af den tyske økonomi. Den ventes at vokse 1,1 pct. i år mod kun 0,5 pct. sidste år.

Penge pumpes ud

En stor del af aeren for stabiliser­ingen af verdensøko­nomien skal ifølge IMF tildeles centralban­kerne, som i løbet af 2019 lempede pengepolit­ikken betragteli­gt.

De seneste måneder har Federal Reserve i USA og Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) saenket deres renter, og ECB genstarted­e sit opkøbsprog­ram i obligation­smarkedet med opkøb for 20 mia. euro (omkring 150 mia. kr.) om måneden.

Centralban­ker i Kina, Tyrkiet og Brasilien har også saenket deres renter og indført andre lempelser.

Uden disse lempelser ville vaekstskøn­net for både 2019 og 2020 vaere hele 0,5 procentpoi­nt lavere, skriver IMF.

Der er dog stadig betragteli­ge risici tilbage på bordet, lyder det.

Organisati­onen naevner bl.a. risikoen for en vaebnet konflikt mellem USA og Iran, som kan tvinge prisen på olie op og derved ramme privatforb­rugere i hele verden.

Handelskri­g spøger

IMF betragter heller ikke handelskri­gen mellem USA og Kina som afsluttet og ser en risiko for, at også EU bliver inddraget i konflikten i 2020.

»Bliver disse risici til virkelighe­d, kan det forårsage et kraftigt skift i stemningen på finansmark­ederne og udløse en flugt af kapital mod mere sikre aktiver. Det vil i sidste ende gøre det svaerere for sårbare virksomhed­er og stater at udstede nye lån til at erstatte de gamle,« skriver IMF.

 ??  ?? Industrivi­rksomheder har vaeret ramt af angsten for den eskalerend­e handelskri­g og risikoen for en kaotisk brexit. På begge områder er der sket forbedring­er. Foto: Polfoto
Industrivi­rksomheder har vaeret ramt af angsten for den eskalerend­e handelskri­g og risikoen for en kaotisk brexit. På begge områder er der sket forbedring­er. Foto: Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark