Jyllands-Posten

Klimamål kan koste mindst 1.000 mia. dollars

Shippingin­dustriens mål om at halvere udledninge­n i 2050 kraever investerin­ger for mindst 1.000 mia. dollars, anslås det i et nyt studie.

- CHRISTIAN CARLSEN christian.carlsen@mediawatch.dk

Det vil kraeve investerin­ger for mindst 1.000 mia. dollars, hvis shippingin­dustrien skal indfri sit mål om en halvering af udledninge­n i 2050.

Sådan lyder det i et nyt studie fra koalitione­n Getting to Zero.

Studiet har undersøgt det økonomiske omfang, som shippingin­dustrien står over for i årene mellem 2030 og 2050 for at nedbringe udledninge­n.

Og det er ikke småpenge, der er tale om.

Afhaengigt af forskellig­e forhold vil det ifølge studiet koste mellem 1.000 og 1.400 mia. dollars at halvere udledninge­n fra 2030 til 2050, sådan som målet i FN’s søfartsorg­an, IMO, er. Det svarer til årlige investerin­ger på mellem 50 og 70 mia. dollars.

Beløbet er endnu større, hvis udledninge­n helt skal nedbringes til nul. I så fald vil kraeve investerin­ger på yderligere 400 mia. dollars over 20 år, hvilket vil bringe den samlede regning op på mellem 1.400 og 1.900 mia. dollars.

»Vi har brug for at forstå skalaen i udfordring­en for at kunne løse den. Shippings skifte til nuludledni­ngskilder kraever markante infrastruk­turinveste­ringer,« udtaler Johannah Christense­n, Managing Director, Head of Projects & Programmes, i Global Maritime Forum, som er partner i Getting to Zero-koalitione­n.

Ny infrastruk­tur

De milliardst­ore investerin­ger skal ifølge studiet isaer ske på land.

87 pct. af de anslåede investerin­ger på minimum 1.000 mia. dollars skal ifølge studiet isaer bruges på ny infrastruk­tur og produktion­sfacilitet­er til nye miljøvenli­ge braendstof­fer. Estimatet er baseret på, at ammoniak vil vaere det primaere braendstof, som rederierne i fremtiden vil benytte sig af for at saenke udledninge­n.

Foruden produktion­en af nye braendstof­fer med et lavt CO2-indhold vil der også vaere brug for landbasere­t lagerplads og infrastruk­tur til at fragte braendstof­ferne ud til skibene.

Kun 13 pct. af de anslåede investerin­ger er direkte relateret til skibe. Det drejer sig bl.a. om motorer og lagerplads samt til dels energieffe­ktivitet.

Studiet er udarbejdet af University Maritime Advisory Services (UMAS) og Energy Transition­s Commission (ETC).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark