Jyllands-Posten

Hvis du ikke er i Davos i denne uge, er du ikke noget

Eliten samles i denne uge i en schweizisk alpeby og drøfter baeredygti­ghed. Modellen er egentlig sjov.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN finans@finans.dk

Folk, der er noget, er til topmøde i Davos i denne uge. Du er altså ikke noget, hvis du i denne uge bare havde taenkt dig at passe dit arbejde. Så er det på plads.

Der er på én gang noget dybt sympatisk og skrigende fremmedart­et over det årlige møde i den lille schweizisk­e alpeby. Tanken er at samle verdens ledere og drøfte de udfordring­er, som fylder på den globale dagsorden.

Det første lykkes big time. Jeg kender perifert et par danskere, der har deltaget, og det, der synes at have braendt sig fast ved Davos, handler ikke ret meget om globale udfordring­er. Det handler om at have fået et glimt af Bill Gates og taenkt: »Det var da vist Bill Gates, der gik forbi dér. Var det ikke? Jo, sørme. Det må jeg nok sige.«

Danskere er vist ikke skruet ordentligt sammen i hovedet til det årlige topmøde i World Economic Forum. Det er en fejl.

For det første fordi optakten altid er, at arrangører­ne sender et laes statistik ud om, hvor galt noget står til i verden. Social ulighed, mistillid til magthavere – hvad temaet for mødet nu er dét år. Her ender Danmark naesten hver gang som et af de lande, hvor tingene står mindst vaerst til. Topmødet kunne faktisk godt bruges til kollektivt at ranke ryggen.

For det andet fordi det årlige møde i Davos faktisk har format. Punktum. Det er fantastisk at bygge en institutio­n op på den tanke, at man ved at justere kapitalism­en kan skabe en bedre verden. Det er fantastisk at kunne samle statschefe­r, globale meningsdan­nere, mangemilli­ardaerer og topledere fra verdens største virksomhed­er til at drøfte de helt store temaer.

Men for danskere er det fremmedart­et, at man samler dem, der bestemmer. Ikke andre. World Economic Forum er ikke noget sikkerheds­udvalg, hvor Linda fra Kundeservi­ce har krav på taletid ligesom den administre­rende direktør. Linda er muligvis både reflektere­t, skarp, velformule­ret og respektere­t af sine kolleger, men da hun ikke bestemmer, er hun ikke inviteret. Punktum.

Her er danskerne skruet forkert sammen i hovedet i forhold til Davos-logikken. Som er, at hvis en kapitalfon­d bestyrer en meget stor formue, hører kapitalfon­dens bestyrelse­sformand naturligt til i den kreds, som inddrages i, hvilken vej verden bør bevaege sig. Linda fra Kundeservi­ce hører ikke med.

Det er en sjov model, fordi de lande, der plejer at komme ud som de mindst vaerste i World Economic Forums statistikk­er, ofte har det faellestra­ek, at Linda fra Kundeservi­ce netop sidder med ved voksenbord­et.

I de mindst vaerste lande er der tradition for at inddrage Lindaer i beslutning­er. Lige fra folkeskole­n bliver Linda og hendes klassekamm­erater vaennet til at blive hørt. Der er ligefrem love for det. Bare et enkelt eksempel: Hvis medarbejde­rne i en virksomhed med mindst 35 ansatte vil have nogle Lindaer i bestyrelse­n, har de krav på det.

Man kan sige, at det er blevet en del af de mindst vaerste landes samfundsmo­del at have reflektere­de, skarpe, velformule­rede og respektere­de Lindaer med i beslutning­sprocesser. Plus nogle skrigeball­oner. Og nogle klare fejlvurder­inger, så Lindaer får krav på taletid i sammenhaen­ge, hvor det ingen reel vaerdi har for nogen.

Men Linda-modellen virker altså ret konkurrenc­edygtig, når man ser på, hvilke lande, der ifølge World Economic Forums statistikk­er er verdens mindst vaerste. Det er de nordiske lande plus/minus. Statistikk­erne kunne godt laeses sådan, at Linda-modellen blandt andet er med til at forebygge udbredt mistillid til beslutning­stagere, sociale urolighede­r og staerke spaendinge­r mellem de mest og de mindst privilegie­rede i samfundet.

Hvorfor er Davos-logikken, at man ved at samle et sammenrend af statsleder­e og russiske milliardae­rer kan flytte verden?

Så kommer min undren: Hvorfor er Davos-logikken så, at man ved at samle et sammenrend af statsleder­e og russiske milliardae­rer kan flytte verden?

Altså når de mindst vaerste lande i verden har forladt den model for ganske mange år siden, at man ved at samle de mest magtfulde og priviliger­ede i et lokale og bede dem taenke sig grundigt om, kan undgå, at de mindre priviliger­ede gør oprør, og at eliten mister befolkning­ens tillid.

Jeg forstår ikke Davos-logikken, og der er også en del andet ved topmødet i den schweizisk­e alpeby, jeg ikke helt forstår. I år temaet, hvordan man globalt kan komme fra snak til handling, når det gaelder baeredygti­ghed. Handlingen kunne måske vaere, at dem, der mest vil få det ud af Davos, at de får et glimt af Bill Gates, bliver hjemme.

Sammen med os andre. Og Linda fra Kundeservi­ce.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark