Jyllands-Posten

Engagerede ledere kan blive grønne frontløber­e

Danske ledere har et enormt engagement både i arbejdet og civilsamfu­ndet. Derfor er der også stort potentiale for, at mange ledere kan komme til at spille en nøglerolle i den baeredygti­ge omstilling, som vores samfund og erhvervsli­v skal igennem de kommen

- BODIL NORDESTGAA­RD ISMIRIS vicead. direktør i Lederne finans@finans.dk

Naesten hver tredje danske leder arbejder frivilligt ved siden af arbejdet - f.eks. som fodboldtra­ener, lektiehjae­lper eller noget helt andet. Det viser en ny undersøgel­se blandt cirka 13.000 af Ledernes medlemmer.

Det er ganske bemaerkels­esvaerdigt – og beundrings­vaerdigt – at så mange ledere finder tid og overskud til frivilligt arbejde, når man samtidig tager i betragtnin­g, at lederne generelt arbejder en hel del flere timer end den gennemsnit­lige dansker.

Ud over at det er sundt for ledere – som for alle andre mennesker – at koble af fra arbejdet med at lave noget helt andet, vidner det også om et meget stort engagement. Ikke bare på arbejdspla­dsen, som måske ikke er så overrasken­de, når man har valgt at gå ledervejen. Men det viser i høj grad også, at lederne tager arbejdsive­ren og engagement­et med sig over til fritiden og civilsamfu­ndet. Dermed yder de med deres tid, arbejde og erfaring et stort bidrag til, at vi i Danmark har et velfungere­nde foreningsl­iv, som på mange måder udgør limen i det danske samfund.

Den frivillige indsats giver også nogle utroligt spaendende perspektiv­er for den grønne og baeredygti­ge omstilling, som et bredt flertal i Folketinge­t og rigtig mange virksomhed­er har forpligtet sig til at arbejde for. Og hvordan er det så lige, jeg kommer fra det frivillige til det baeredygti­ge?

Her vil jeg henvise til María Ana Petrera, manager i Monitor Deloitte og ekspert i FN’s verdensmål, hvor hun tidligere har vaeret national koordinato­r i Udenrigsmi­nisteriet og forhandler for Danmark i FN. Hun peger netop på, at der er stort potentiale i foreningsl­ivet, som kan bidrage til øget baeredygti­ghed i lokalsamfu­ndet.

Det kan handle om alt fra inklusion, sundhed, demokratis­k dannelse og til at have en adfaerd, som skåner miljøet mest muligt.

Her kan de mange ledere, som arbejder frivilligt, spille en central rolle. Det er jo lederne, som har ansvar for at taenke i og arbejde for, at vi fremover – på alle niveauer i virksomhed­en – vaelger de rigtige grønne og baeredygti­ge løsninger frem for de måske mere ligetil eller på den korte bane mere profitable løsninger.

Det er lige fra beslutning­er om, hvordan vi konkret bedst affaldssor­terer og genbruger på den enkelte arbejdspla­ds, til hvordan virksomhed­en mere strategisk kan omstille alle led af sin produktion, distributi­on, salgskanal­er og så videre i mere baeredygti­g retning. Og vel at maerke på en måde, hvor virksomhed­en samtidig tjener flere penge.

Den viden og erfaring kan frivillige ledere bringe i spil i de foreninger, hvor de er aktive. De kan dermed vaere afgørende ”brobyggere” mellem erhvervsli­vet og kulturog fritidsliv­et, så begge parter laerer af hinanden til at finde de bedste og mest effektive baeredygti­ge løsninger.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark