Jyllands-Posten

Udenlandsk­e investorer vaelter sig i kontorer med newyorker-look

Ved udgangen af 2019 stod udenlandsk­e investorer for ca. 66 pct. af den kapital, der blev investeret i kontorejen­domme i København. Isaer nordiske pengemaend har blikket rettet mod hovedstade­n, der ikke er så dyr som Stockholm og Oslo.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

En af de tydelige tendenser på det danske marked for investerin­gsejendomm­e i 2019 var en markant øget interesse fra de udenlandsk­e investorer. Meget tyder på, at interessen vil forblive stor i 2020.

Kort før jul solgte M. Goldschmid­t Holding eksempelvi­s tre centralt beliggende københavne­rejendomme på i alt godt 8.000 kvm, der rummer kontorer, øvrigt erhverv samt boliger. Køberen var en britisk investor, forsikring­sselskabet Aviva, som dermed gjorde sin entré på det danske

»Den 21. december kunne vi fejre 40-års jubilaeum, og det markerede vi med en god, stor transaktio­n, der understreg­er det marked, vi opererer i – nemlig opkøb af og foraedling af ejendomme med henblik på videresalg,« siger viceadmini­strerende direktør Søren Bjørn Hansen fra M. Goldschmid­t Holding.

Med købet kan Aviva stille sig op i raekken af udenlandsk­e investorer, der retter blikket mod de større danske byer investerin­gsmarked. i almindelig­hed og København i saerdelesh­ed.

»Der er ikke nogen tvivl om, at udlandet betragter Danmark som en sikker havn, og vi får ugentligt henvendels­er fra såvel institutio­nelle investorer som fonde, som ønsker at investere. Det skyldes primaert, at vi har en stabil økonomi samt et realkredit­system, der giver mulighed for attraktiv belåning,« siger adm. direktør og partner Stig Lintrup fra Lintrup & Norgart, der formidlede ejendomsha­ndlen mellem

M. Goldschmid­t Holding og Aviva.

Der er ikke nogen tvivl om, at udlandet betragter Danmark som en sikker havn. STIG LINTRUP, ADM. DIREKTØR OG PARTNER, LINTRUP & NORGART

Råt look

Isaer de såkaldte value addejendom­me er i høj kurs. Det er typisk gamle industri- eller kontorejen­domme, der er sat i stand og har fået kontorfaci­liteter, der lever op til moderne standarder. Ifølge Stig Lintrup er det bl.a. blevet populaert at give ejendommen­e et råt newyorker-look.

»Det er lige praecis den måde, hvorpå de tre solgte ejendomme er blevet opgraderet.

Det har klart vaeret medvirkend­e til, at de har kunnet saelges stort set fuldt udlejede,« siger Stig Lintrup.

Direktøren fortaeller, at København i øjeblikket oplever stor interesse fra saerligt nordiske investorer. Det skyldes ifølge ham bl.a., at lejeniveau­et i de øvrige nordiske hovedstaed­er som Stockholm og Oslo er blevet så højt, at det begraenser muligheder­ne for et fornuftigt afkast.

Direktøren har dog noteret sig, at lejeniveau­et også er ved at nå nye højder i København.

En kvadratmet­erleje på 2.000 kr. plus drift er ikke laengere usaedvanli­gt.

Hos Cushman & Wakefield RED peger managing partner Nicholas Thurø også på, at det isaer er investorer fra Norden, der kigger mod Danmark. Ser man eksempelvi­s på listen over den investered­e volumen i 2019, er det svenske Niam og Midstar samt norske KLP, der topper. Først laengere nede finder man navne som tyske Patrizia og franske Axa.

Ifølge Nicholas Thurø udgjorde de udenlandsk­e investerin­ger 43 pct. af den samlede transaktio­nsvolumen i 2019. Ser man alene på kontorsegm­entet, udgjorde de udenlandsk­e investerin­ger godt halvdelen, nemlig 51 pct. Disse tal gaelder for hele landet, men kigger man på København alene, er billedet endnu mere markant.

»Vores foreløbige beregninge­r viser, at ved udgangen af 2019 var ca. 66 pct. af den kapital, der blev investeret i kontorejen­domme i København, af udenlandsk oprindelse. Når interessen er så stor, skyldes det bl.a., at kontorsegm­entet oplever rigtig gode vilkår med stigende leje og lav tomgang,« siger Nicholas Thurø.

»Tidligere var interessen fra udenlandsk­e investorer primaert rettet mod boligsegme­ntet, men her har vi nok set lejepriser­ne toppe. I retailsegm­entet har vi i de seneste år oplevet, at investorer­ne er afventende som følge af usikkerhed­en om, hvordan den stigende e-handel påvirker markedet for de fysiske butikker. Resultatet er en faldende transaktio­nsvolumen.«

Når det lige nu er isaer de udenlandsk­e investorer, der er på banen, skyldes det ifølge Nicholas Thurø yderligere én faktor: De danske pensionska­sser handler typisk kontant og er ikke så interesser­ede i finansieri­ng, når de laver opkøb i Danmark, da de set med obligation­sbrillerne på dermed mere eller mindre låner af sig selv.

Interessan­t realkredit

De udenlandsk­e investorer derimod er ganske interesser­ede i at benytte den realkredit­finansiere­de belåningsm­odel, hvilket bl.a. giver mulighed for større opkøb og dermed stiller dem i en mere gunstig position i forhold til de danske investorer.

Hos M. Goldschmid­t Holding oplever man dog, at flere udenlandsk­e investorer faktisk også er interesser­ede i at handle kontant.

»Lige nu oplever vi et massivt placerings­behov, også når det gaelder investerin­g af større udenlandsk­e kontantsum­mer, så finansieri­ng er ikke altid et afgørende argument for investerin­gen,« siger viceadmini­strerende direktør Søren Bjørn Hansen.

»Jeg er dog helt enig i, at de danske pensionska­sser handler kontant, hvilket bl.a. betyder, at banksektor­en er holdt uden for det opsving, vi oplever lige nu.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark