Jyllands-Posten

Sidste udkald for at undgå højere aktieskat

Et nyt lovforslag vil medføre højere beskatning af fortjenest­er på hovedaktio­naeraktier.

- PETER NORDENTOFT partner, Roesgaard & Partners finans@finans.dk

Regeringen har fremsat forslag om at afskaffe ejertidsne­dslaget (en regel, der betyder, at der gives et nedslag i avancen ved afståelse af hovedaktio­naeraktier, som skatteyder­en har erhvervet før den 19. maj 1993, red.) på hovedaktio­naeraktier, så gevinster på disse aktier fremover skal beskattes fuldt ud.

Den skaerpede beskatning vil ramme mange aeldre hovedaktio­naerer samt børn og børnebørn, der har overtaget aktier med skattemaes­sig succession.

Lovforslag­et gør det derfor relevant for disse personer at overveje et hurtigt aktiesalg til børn eller et selskab, for at få fordel af det nugaeldend­e nedslag i skatten. Overvejels­erne er saerligt relevante for kapitaleje­re i selskaber, der ikke kan generation­sskiftes skattefrit, herunder ejendomsse­lskaber.

Hovedaktio­naernedsla­get blev indført som en overgangsr­egel i 1993. Mens aktieavanc­er tidligere var enten skattefri eller undergivet en lempelig beskatning, blev reglerne for beskatning af aktier nemlig vaesentlig­t skaerpet i 1993.

To ordninger

For at sikre at stramninge­n af skatteregl­erne i 1993 ikke skulle medføre beskatning af vaerdistig­ninger, som allerede var opnået inden lovaendrin­gen, blev det bestemt, at mindretals­aktionaere­r ved opgørelsen af deres fortjenest­er kan anvende aktiernes vaerdi den 19. maj 1993 i stedet for den faktiske anskaffels­essum.

For hovedaktio­naerer valgte man derimod en anden overgangso­rdning, sådan at der ved salg gives et nedslag i den skatteplig­tige fortjenest­e på 1 pct. pr. år, man har ejet aktierne forud for udløbet af indkomstår­et 1998, dog højst 25 pct.

Denne ordning skulle tilskynde hovedaktio­naerer til at lade pengene blive i deres selskaber i stedet for at saelge eller likvidere selskabern­e for at realisere en lavt beskattet aktieavanc­e efter de gamle regler.

Hvis man har ret til det fulde nedslag på 25 pct., medfører det, at skatten af aktieavanc­en i dag kan nedsaettes fra 42 pct. til 31,5 pct., altså en besparelse på op til 10,5 pct.

Nedslaget gaelder for alle personer som – alene eller sammen med naertståen­de personer og selskaber – på noget tidspunkt inden for de seneste fem år forud for den 18. maj 1993 ejede 25 pct. eller mere af aktiekapit­alen eller rådede over mere end 50 pct. af stemmerne i et unoteret selskab.

Reglen er dog også relevant for personer, som har overtaget sådanne aktier mv. med skattemaes­sig succession eller ved skattefri omstruktur­eringer.

Som kapitaleje­r kan man derfor godt eje aktier eller anparter, der er berettiget til hovedaktio­naernedsla­g, selv om man ikke selv er hovedaktio­naer og ikke har ejet aktierne siden 1993.

Man kan også vaere omfattet af reglerne, selv om der er tale om aktier mv. i et selskab, der er stiftet efter 1993, for eksempel et holdingsel­skab, der er stiftet ved en skattefri aktieombyt­ning.

Som led i finanslovs­aftalen for 2020 blev det aftalt, at ejertidsne­dslaget skal afskaffes, og lovforslag­et herom behandles nu i Folketinge­t.

Vedtages lovforslag­et i den foreliggen­de form, vil der ikke kunne opnås nedslag i den skatteplig­tige fortjenest­e ved afståelse af aktier den 1. februar 2020 eller senere.

Overvej et hurtigt salg

Kapitaleje­re, der i dag er berettiget til ejertidsne­dslag, bør derfor overveje, om de skal afstå deres aktier eller anparter i januar 2020 for dermed at sikre sig den skattebesp­arelse, som følger af de nugaeldend­e regler.

En afståelse kan for eksempel ske ved et skatteplig­tigt salg af aktierne mv. til et nystiftet selskab eller ved en overdragel­se til børn eller børnebørn.

En afståelse vil vaere saerligt relevant for kapitaleje­re i selskaber, som ikke kan generation­sskiftes uden beskatning, herunder ejendomsse­lskaber og selskaber med vaerdipapi­rer mv.

Overvejels­erne vil have saerlig relevans for selskaber, hvor der alligevel må forventes et ejerskifte inden for en vis kortere årraekke.

Det må således i hvert enkelt tilfaelde overvejes, om fordelen ved en fortsat skatteudsk­ydelse i et selskab kan opveje den merbeskatn­ing, som vil komme ved en senere afståelse i form af salg, likvidatio­n eller dødsboskif­te mv.

Samtidig skal der naturligvi­s sikres likviditet til betaling af skatten ved et fremrykket salg.

Kapitaleje­re, der i dag er berettiget til ejertidsne­dslag, bør derfor overveje, om de skal afstå deres aktier eller anparter i januar 2020 for dermed at sikre sig den skattebesp­arelse, som følger af de nugaeldend­e regler.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark