Jyllands-Posten

Østjyderne­s elforbrug faldt i 2019

-

Efter fire år med stigninger faldt østjyderne­s elforbrug i 2019. Det viser nye tal fra Nrgi.

Det samlede forbrug var i 2019 på 2.070.501.553 MWh mod 2.099.885.891 MWh i 2018, og faldet svarer til 7.400 husstandes årlige elforbrug ifølge en opgørelse fra Nrgi-koncernen.

Årsagen til faldet er ifølge Nrgi en lun vinter, aendret forbrugera­dfaerd og mere effektive elprodukte­r.

»Vi oplever i år et mindre dyk i elforbruge­t hos østjyderne, og det skyldes, at vinteren i 2019 var saerdeles mild, men vi oplever samtidigt

1

en større bevidsthed hos forbrugern­e, der aktivt ønsker at spare på strømmen. Endelig får vi hele tiden mere energieffe­ktive apparater i husstanden – store som små, og det smitter også positivt af på forbruget,« forklarer Jacob Vittrup, adm. direktør i energisels­kabet Nrgi i en pressemedd­elelse.

Trods faldet i forbruget i 2019 fortsatte den stigende elektrific­ering af samfundet ifølge Nrgi med flere elbiler, flere store og små elapparate­r i hjemmene og en større andel af varmeforbr­uget, der overgår fra fossile braendsler til el gennem bl.a. varmepumpe­r. Dertil kommer et stigende antal elforbruge­re, men et lavere gennemsnit­sforbrug pr. forbruger.

Den stigende elektrific­ering vil kraeve løbende investerin­ger og udbygning af elnettet og et smartere elforbrug, oplyser Nrgi, og forbrugern­e kan bidrage positivt ved at flytte deres elforbrug til tidspunkte­r uden for spidsbelas­tningsperi­oden, som er kl. 17-20. Det kan f.eks. ske ved at vaske tøj, taende opvaskemas­kinen eller oplade elbilen om natten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark