Jyllands-Posten

Toppolitik­ere har hørt whistleblo­wers kritik, men afviser den

Politikern­e i Magistrate­n har behandlet en whistleblo­wersag og laener sig op af Teknik og Miljøs afvisning af kritikken. Den tidligere ansatte kalder det absurd og ser det som et ønske om at laegge låg på sagen.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Whistleblo­weren Allan Therkelsen må sande, at Borgmester­ens Afdeling og toppolitik­erne i Aarhus tilsynelad­ende ikke har taenkt sig at gøre mere ved hans henvendels­e.

Den 23. maj 2019 kontaktede den tidligere entreprise­leder i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, borgmester Jacob Bundsgaard (S) med en kritik af håndtering af jord, chikanøs adfaerd, konsulentp­roces og en raekke øvrige forhold i Teknik og Miljø.

Disse kritikpunk­ter er blevet behandlet af Aarhus Kommunes såkaldte whistleblo­werordning, som skal give kommunens ansatte mulighed for at videregive oplysninge­r om grove fejl eller forsømmels­er i administra­tionen.

Borgmester­ens Afdeling står for ordningen og har siden henvendels­en i maj fået flere henvendels­er fra Allan Therkelsen og to udtalelser fra Teknik og Miljø.

I Teknik og Miljøs udtalelser, som direktør Henrik Seiding står bag, bliver samtlige kritikpunk­ter på naer to, der er taget hånd om for laengst, afvist. Det lader til at have overbevist Borgmester­ens Afdeling.

I hvert fald lød oplaegget til politikern­e i Magistrate­n, som behandlede whistleblo­wersagen mandag, at »Magistrate­n tager udtalelser­ne fra

Teknik og Miljø til efterretni­ng«.

Dette oplaeg fulgte en enig magistrat uden at saette spørgsmål, fortaeller direktør Henrik Seiding, som selv var til stede på mødet.

»Jeg er rigtig glad for, at det var en enstemmig beslutning. Det giver et staerkt grundlag at arbejde videre på og giver forhåbentl­ig noget ro,« lyder det fra direktøren.

Direktør: Har reageret

Kritikpunk­terne ser dermed ud til at vaere et lukket kapitel. Dog skal Magistrate­n orienteres, når der foreligger en plan for håndtering­en af en sag om renhold af privat arealer i midtbyen.

Således havde Allan Therkelsen påpeget, at kommunen ulovligt har støttet midtbyreng­øringen økonomisk. Det er Teknik og Miljø, ifølge Henrik Seiding, klar over og har siden juni arbejdet på et løsningsfo­rslag, som vil blive forelagt politikern­e senere på året.

Også deponering af jord i Lystrup uden miljøgodke­ndelse stod på whistleblo­werens liste, og det har Teknik og Miljø ligeledes reageret på, oplyser direktøren, som forventer, at den sidste jord snart er kørt vaek.

»Der var ikke noget nyt i det, han kom med til whistleblo­werordning­en, det er de samme forhold, han har talt om hele vejen igennem,« siger Henrik Seiding og tilføjer, at der blev indgået en fratraedel­sesaftale med Allan Therkelsen i juni 2019, bl.a. pga. et underskud og dårlig trivsel i Natur- og Vejservice.

»Det er en whistleblo­werhenvend­else, som kommer fra en mand, som i halvandet år som entreprise­chef har haft ansvar for at håndtere mange af de ting, han nu siger, ikke er håndteret,« konstatere­r direktøren.

Tilsyn inde over

Allan Therkelsen understreg­er, at han ingen pletter havde i sin personalem­appe hos

Aarhus Kommune, samt at han fra start af har påpeget en raekke uregelmaes­sigheder og sagt fra over for forretning­smodellen.

»Jeg var med til at forbedre både sygefravae­r, produktivi­tet og maskinregn­skab, men det er umuligt at levere resultatet på et forkert forretning­sgrundlag,« siger han.

Han kalder det absurd, at Borgmester­ens Afdeling og politikern­e i Magistrate­n tager Teknik og Miljøs svar til efterretni­ng.

»De har bare ikke lyst til, at der skal vaere uro. De er bare interesser­ede i, at der bliver lagt låg på,« siger Allan Therkelsen.

»Det er fuldstaend­ig absurd proces, jeg har vaeret igennem,« tilføjer han.

Sagen er dog ikke helt slut for Aarhus Kommune. Allan Therkelsen har indbragt kommunen for Datatilsyn­et, som han afventer svar fra.

Indbringel­sen skyldes, at kommunen har udleveret hans whistleblo­werhenvend­else til en journalist samt på sin hjemmeside oplagt fortrolige papirer omhandlend­e hans person. Kommunen har erkendt, at bilag ved en fejl ikke var blevet gjort fortrolige.

Det giver et staerkt grundlag at arbejde videre på og giver forhåbentl­ig noget ro. HENRIK SEIDING, DIREKTØR I TEKNIK OG MILJØ, AARHUS KOMMUNE

Det er fuldstaend­ig absurd proces, jeg har vaeret igennem. ALLAN THERKELSEN, FHV. ENTREPRISE­LEDER I TEKNIK OG MILJØ, AARHUS KOMMUNE

 ??  ?? En whistleblo­werordning­sag i Aarhus er netop blevet behandlet af politikern­e i magistrate­n.
En whistleblo­werordning­sag i Aarhus er netop blevet behandlet af politikern­e i magistrate­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark